F Review: Οδύσσεια - L'Odyssee - FilmBoy Review: Οδύσσεια - L'Odyssee - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Οδύσσεια - L'Odyssee



    H συναρπαστική ζωή του μεγαλύτερου θαλασσοπόρου του 20ού αιώνα Ζακ-Υβ Κουστό
    Oι περιπέτειες, τα ταξίδια, η άνοδος και η πτώση, η ταραχώδης ερωτική του ζωή και η μεγάλη κόντρα με το μικρότερο γιο του Φιλίπ σε μια βιογραφία που εστιάζει περισσότερο στα γεγονότα και στη μαγικό υποβρύχιο κόσμο των ωκεανών παρά στο χαρακτήρα Κουστό.

    Το φιλμ καλύπτει μια περίοδο σχεδόν 30 ετών, που επιφύλασσε στον Γάλλο θαλασσοπόρο ουκ ολίγες συγκινήσεις.
    Οραματιστής και φιλόδοξος αφιερώθηκε στην εξερεύνηση των ωκεανών, φτάνοντας στην αναγνώριση και τη δόξα.

    Τα μεγαλομανή σχέδια του και η υπέρμετρη φιλοδοξία έφεραν τη συντριβή και εν συνεχεία την οικολογική του αφύπνιση και τους αγώνες για τη προστασία και τη διάσωση της Ανταρκτικής.           

    Στο επίκεντρο του φιλμ βρίσκεται η ιδιαίτερη σχέση του Κουστό με το μικρότερο γιο του Φιλίπ, έναν δυναμικό ακτιβιστή οικολόγο που ήρθε σε σύγκρουση με τον φιλόδοξο πατέρα του, ποτέ όμως δεν έπαψε να τον αγαπάει και να τον επηρεάζει.
    Το κοινό τους ταξίδι στην Ανταρκτική εκτός από υπαρξιακή αναζήτηση ήταν και η αφετηρία για οικολογικούς αγώνες και πολύχρονες δικαστικές μάχες. 

    Ο Jerome Salle περιστρέφεται γύρω από τον άξονα αυτής της σχέσης προσπαθώντας  να ακτινογραφήσει τον χαρακτήρα του Κουστό, ωστόσο δεν καταφέρνει να δώσει μία ολοκληρωμένη εικόνα  καθώς  αγγίζει επιδερμικά το προφίλ του. 
    Παρ΄ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες να αποφύγει τη βιογραφία - αγιογραφία  ο Κουστό του Salle δεν πείθει ούτε σαν κακός πατέρας ούτε σαν στυγνός τυχοδιώκτης και κακός σύζυγος, αφού όλα αυτά προσπερνιούνται βιαστικά απλώς  με αναφορές σε γεγονότα που δεν εγείρουν τη παραμικρή αμφιβολία για ένα προβλέψιμο  θριαμβευτικό φινάλε. 


    Έχοντας στα χέρια του ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ στην ιστορία του γαλλικού κινηματογράφου, ο Salle πραγματοποίησε γυρίσματα σε εξωτικές απομακρυσμένες τοποθεσίες του πλανήτη (Μπαχάμες, Ανταρκτική, Νότια Αφρική κ.α).

    Οι υπέροχες υποβρύχιες λήψεις  με τη βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας, προσφέρουν  μοναδικής ομορφιάς εικόνες που κόβουν την ανάσα και παρασύρουν τον θεατή στη μαγεία της φύσης κάνοντας τον να ξεχάσει γρήγορα τους χαρακτήρες, τις ίντριγκες και τις όποιες αδυναμίες του φιλμ το οποίο συνολικά καταφέρνει να κερδίσει τις εντυπώσεις  

    Η χλιαρή ερμηνεία του Lambert Wilson (Μια Αγελάδα στο Παρίσι) στο ρόλο του Κουστό, έρχεται σε αντίθεση με τον επιβλητικό Pierre Niney (Frantz) που κλέβει τη παράσταση στο ρόλο του γιου του Φιλίπ και εκτός από μια δυναμική ερμηνεία μοιράζει και "εγκεφαλικά" στο γυναικείο φύλλο επιβεβαιώνοντας τον χαρακτηρισμό του sex symbol άλλα και του ανερχόμενου μεγάλου κινηματογραφικού αστεριού της Γαλλίας.

    Η Audrey Tautou (Ο Αφρός των Ημερών) ως σύζυγος του Κουστό, μένει μάλλον ανεκμετάλλευτη αφού συμμετέχει σε λίγες σκηνές χωρίς να κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία της.

    To στοίχημα μοιάζει ήδη κερδισμένο καθώς το κοινό έχει ανταποκριθεί στις μέχρι τώρα προβολές της ταινίας και το μόνο που μένει να περιμένoυν o Salle και η «Οδύσσεια» είναι το αν θα πείσουν την ακαδημία να τους καλέσει στο Kodak Theatre  για τα όσκαρ του 2017.

    Στους κινηματογράφους από 8 Δεκεμβρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Οδύσσεια - L'Odyssee Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top