F Review: Μια Αγελάδα στο Παρίσι - La Vache - FilmBoy Review: Μια Αγελάδα στο Παρίσι - La Vache - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Μια Αγελάδα στο Παρίσι - La Vache



    Γαλλική road trip κωμωδία, με τις περιπέτειες ενός ταπεινού Αλγερινού και της... αγελάδας του.

    Ο Fatah (Fatsah Bouyahmed, Αλαντίν: Οι Νέες Περιπέτειες) είναι ένας φτωχός αλλά αισιόδοξος αγρότης, που ζει σ΄ένα χωριό στη μέση του πουθενά στην Αλγερία και που έχει όνειρο ζωής να συμμετάσχει με την πολυαγαπημένη του αγελάδα ονόματι Jacqueline, στη Διεθνή Αγροτική Έκθεση του Παρισιού.

    Προς μεγάλη του έκπληξη και ικανοποίηση ταυτόχρονα, η πολυπόθητη πρόσκληση συμμετοχής φτάνει στα χέρια του κι έτσι ο Fatah αφήνει γυναίκα και παιδιά πίσω στο χωριό για να παρευρεθεί στο μεγάλο γεγονός.

    Η σημαντική λεπτομέρεια βέβαια είναι πως μιας και λεφτά γενικώς δεν υπάρχουν (όλοι οι συγγενείς και φίλοι τσοντάρουν για να κάνει το ταξίδι) κι αφού παίρνει αρχικά το καράβι για να περάσει στη Μασσαλία, μετά το κόβει με τα πόδια ως το Παρίσι, έχοντας φυσικά σε όλη τη διαδρομή για παρέα του το πολύτιμο του έκθεμα, την αγελάδα Jacqueline.

    Στο ταξίδι του αυτό θα μπλέξει σε λογής λογής περιπέτειες, τόσο εξ΄αιτίας της αθωότητας του, όσο και του κουνιάδου του Hassan (Jamel Debbouze) ο οποίος μένει μόνιμα στη Γαλλία και που δεν δείχνει και τόσο χαρούμενος με τον απρόσμενο επισκέπτη του.

    Η τυχαία όμως γνωριμία του με χτυπημένο από την κρίση ξεπεσμένο ευγενή (Lambert Wilson, Γαλλική Σουίτα), θα τον βοηθήσει να ξεπεράσει πολλές από τις δυσκολίες του αν μη τι άλλο πρωτότυπου ταξιδιού του.

    O ορισμός αυτού που λέμε feelgood κωμωδία, δεν ενδιαφέρεται να θέσει ποτέ και για κανέναν λόγο οποιοδήποτε προβληματισμό, παρά μόνο να προσφέρει ανώδυνη διασκέδαση.


    Έτσι βλέπουμε όλους τους Γάλλους (από τους τελωνειακούς μέχρι τους δημοσιογράφους) να είναι φουλ φιλικοί με έναν άγνωστο τους Αλγερινό και τον ίδιο να γίνεται θρύλος των social media, μιας και το παράξενο οδοιπορικό του αγκαλιάζεται από τους χρήστες του διαδικτύου.

    Ο Αλγερινής καταγωγής σκηνοθέτης Mohamed Hamidi, διαλέγει να γίνει δεικτικός μόνο ως προς τα της δεύτερης πατρίδας του, με έναν βέβαια εντελώς ανάλαφρο τρόπο, σχολιάζοντας τη θέση της γυναίκας σε αυτήν αλλά και την παντελή έλλειψη εξοικείωσης με την τεχνολογία.

    Τα καταφέρνει πάντως καλά σε γενικές γραμμές, αφού πετυχαίνει να ξεπεράσει την απόλυτη προβλεψιμότητα του σεναρίου του με μερικές πολύ έξυπνες καταστάσεις (η γαλλοαλγερινή εκδοχή του I Will Survive είναι μια απ΄αυτές), ενώ περιβάλει με ιδιαίτερη ζεστασιά τον κεντρικό του ήρωα, μην αφήνοντας τον να γίνει καρικατούρα εν είδει κλόουν διασκεδαστή.

    Παίρνει μάλιστα μεγάλη βοήθεια (αν και παίζει λίγο σχετικά) από τον εξαιρετικό κωμικό Jamel Debbouze, ο οποίος λέει μερικές απίθανες ατάκες, οι οποίες όμως κάπως χάνουν στην ελληνική μετάφραση.

    Αφού συν τοις άλλοις ξεπερνάει και το σκόπελο του να μη του ξεφύγει το όλο θέμα (εύκολο για μια ταινία που ουσιαστικά ο βασικός δεύτερος ρόλος είναι μια αγελάδα, με τον επηρεασμό από την τεράστια γαλλική επιτυχία του 1959 «Ο Αιχμάλωτος και η Αγελάδα» με τον Fernandel στην οποία γίνεται μάλιστα αναφορά να είναι σαφής), τότε το ιδιότυπο road trip του Fatah και της πανταχού παρούσας στο φιλμ Jacqueline, αφήνει μια μάλλον γλυκιά γεύση.

    Στους κινηματογράφους από 11 Αυγούστου.

    Νίκος Παλάτος.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Μια Αγελάδα στο Παρίσι - La Vache Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top