F Review: Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά - A Hologram for the King - FilmBoy Review: Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά - A Hologram for the King - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά - A Hologram for the King




    Ένας αποτυχημένος επιχειρηματίας από την Αμερική ταξιδεύει ως τη Σαουδική Αραβία, για να πλασάρει τη νέα του πατέντα στο βασιλιά.

    Ο Άλαν (Tom Hanks, Bridge of Spies) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση με μόνο του αλεξίπτωτο την τεχνολογική του ιδέα, που πρέπει πάση θυσία να πουλήσει στον εκκεντρικό μονάρχη αυτής της «αλλόκοτης» (σε πρώτη φάση) χώρας.
    Καλείται να ανασυνταχθεί, να ξεπεράσει κάθε εμπόδιο που υπάρχει, αλλά πρώτα αυτά που δημιουργεί ο… ίδιος.

    Βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Αμερικανού συγγραφέα/σεναριογράφου Dave Eggers, η νέα ταινία του Tom Tykwer (Cloud Atlas, The International) διαθέτει λεπτό χιούμορ, σκωπτική διάθεση (μέσα από τα μάτια όμως ενός «τουρίστα») και μία κατά βάση πρόσφορη σεναριακή ιδέα. 
    Πολύ σύντομα η ρότα της ιστορία χάνεται, σαν περιπλανώμενος ταξιδιώτης στην έρημο…

    Ως συνήθως ο βραβευμένος πρωταγωνιστής δίνει ενέργεια στο ρόλο του και μία προσεγμένη ερμηνεία, που αναπτερώνει τη χλιαρή αυτή ταινία. 

    Το σενάριο ανοίγεται προς διάφορα μέτωπα, τα οποία παραμένουν «ανοιχτά» κι ανεκμετάλλευτα, χωρίς να εμβαθύνει πραγματικά σε κάποιο από αυτά. 
    Όπως για παράδειγμα η κριτική που δειλά δειλά ασκείται απέναντι στη σύγχρονη οικονομική/πολιτική κατάσταση των μεγάλων δυνάμεων και των πολυεθνικών εταιριών. 


    Χαριστική βολή δίνει ο χαρακτήρας που δείχνει προς την τελευταία της πράξη η ταινία, μοιάζοντας με κινηματογραφημένο βιβλίο αυτοβοήθειας και αμερικανικού οδηγού  “How to…”, που βρίθει από ευκολίες και έλλειψη πυκνής δραματουργίας.

    Η σκηνοθεσία του Tykwer και ορισμένες από τις επιλογές στο μοντάζ παρουσιάζουν ψήγματα δημιουργικής έμπνευσης, κατά τα άλλα όμως απλώς διεκπεραιώνουν αυτό το αδύναμο σενάριο. 

    Η κατάσταση δεν σώζεται από μερικούς συμπαθείς υποστηρικτικούς ρόλους με χαριτωμένες ερμηνείες, όπως αυτή του οδηγού/νέου φίλου του Άλαν, Γιούσεφ (Alexander Black).

    Το «Ολόγραμμα για το Βασιλιά» μένει εύκολα εκτός λειτουργίας…
    Στους κινηματογράφους από 7 Ιουλίου.

    Γιώργος Κόνιαρης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ένα Ολόγραμμα για τον Βασιλιά - A Hologram for the King Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top