F Best Asian Films: Survival Style 5+ (2004) - FilmBoy Best Asian Films: Survival Style 5+ (2004) - FilmBoy
  • Latest News

    Best Asian Films: Survival Style 5+ (2004)




    Η αλήθεια είναι πως οι κωμωδίες αποτελούν το είδος ταινιών που απολαμβάνω λιγότερο. 
    Κάθε τόσο όμως βρίσκω μερικές που με εκπλήσσουν ευχάριστα και μία από αυτές είναι το συγκεκριμένο, ίσως η πιο θεότρελη κωμωδία που έχω δει ποτέ.

    Tο άκρως σουρεαλιστικό σενάριο αποτελείται από 5 ιστορίες που μπλέκονται μεταξύ τους: ο Aman σκοτώνει συνεχώς την γυναίκα του, την Mimi και την θάβει κάθε φορά στο δάσος, όταν όμως επιστρέφει σπίτι του την βρίσκει πάντα εκεί έτοιμη να του επιτεθεί με κινήσεις που θυμίζουν Hidden Dragon, Crouching Tiger και σκηνές από anime.

    Η Yoko, στέλεχος διαφημιστικής εταιρείας, ηχογραφεί συνεχώς σε ένα μαγνητόφωνο αξιοπερίεργες ιδέες για διαφημιστικά, οι οποίες όμως αποτυγχάνουν να εντυπωσιάσουν τους πελάτες της εταιρείας, άλλα και τον υπνωτιστή εραστή της, εν ονόματι Aoyama. 
    Μάλιστα κάποια στιγμή χάνει και το μαγνητόφωνο.

    Ένας διεθνής πληρωμένος δολοφόνος με την έμμονη να ρωτάει «what's your function in life?», προσλαμβάνεται από ένα γραφείο με εντολή της Yoko, για να σκοτώσει τον Aoyama ενώ ο Kobayashi, ένας ιδιωτικός υπάλληλος κερδίζει εισιτήρια για μία παράσταση του, όπου πηγαίνει μαζί με την οικογένεια του. 

    Κατά τη διάρκεια του show, όταν ο Aoyama ζητάει έναν εθελοντή, πηγαίνει εκείνος και ο υπνωτιστής τον κάνει να πιστέψει πως είναι πουλί, με τον Kobayashi να συμπεριφέρεται επί σκηνής σαν να ήταν κανονικό πτηνό. 

    Προτού όμως τον βγάλει από την ύπνωση ο πληρωμένος δολοφόνος σκοτώνει τον υπνωτιστή και κάνεις δεν φαίνεται να μπορεί να αναστρέψει την διαδικασία.

    Μία ομάδα από 3 μικροκακοποιούς τριγυρνούν στην πόλη ληστεύοντας, φαίνεται όμως να υπάρχει μία περίεργη σχέση ανάμεσα στους δύο, η οποία έρχεται στην επιφάνεια όταν συναντούν τον πληρωμένο δολοφόνο σε κάποια λουτρά. 



    Τέλος, όταν ο Aman διαπιστώνει πως δεν μπορεί να σκοτώσει την σύζυγο του με κανέναν τρόπο προσλαμβάνει τον ίδιο πληρωμένο δολοφόνο. 

    Όπως καταλαβαίνετε το σενάριο είναι αρκετά ασυνάρτητο, όμως πολύ καλά δομημένο και αποτελεί ουσιαστικά ατού της ταινίας μαζί και με τη σκηνοθεσία.

    Σκηνοθέτης της ταινίας ο Gen Sekiguchi, για τον οποίο, όπως και για τον σεναριογράφο, Taku Tada, υπήρξε η πρώτη φορά που εργάζονταν στον κινηματογράφο, μιας και μέχρι την συγκεκριμένη, ασχολούνταν σχεδόν αποκλειστικά με βίντεο κλιπ, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην γενικότερη αισθητική του φιλμ, που άλλοτε θυμίζει βίντεο κλιπ και άλλοτε anime: Σχετικά γρήγορος ρυθμός, ιδιαίτερα έντονα χρώματα διάχυτο καμένο χιούμορ και παραλογισμός (ή υπερρεαλισμός αν θέλετε) στο μεγαλείο του.

    Το επιτελείο των ηθοποιών αποτελείται από αστέρες του ιαπωνικού άλλα και παγκοσμίου κινηματογράφου και αποτελεί επίσης μεγάλο ατού της ταινίας. 

    Στο ρόλο του Aman o Tadanobu Asano, σε μία ακόμα cool παράσταση, ως Mimi η Reika Hashimoto, ως Kobayashi ο Ittoku Kishibe, ο οποίος όπως πάντα είναι εκπληκτικός και ως Yoko η Yoko Koizumi

    Τέλος, ως πληρωμένος δολοφόνος, ο μεγάλος Vinnie Jones, του οποίου η τρέλα ήρθε κι έδεσε με την υπόλοιπη ταινία..

    Συνοψίζοντας, πρόκειται για μία άψογη παραγωγή, με τον μεγάλο της προϋπολογισμό άλλωστε να γίνεται φανερός και από το επιτελείο των ηθοποιών, η οποία προσφέρει άφθονο γέλιο.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Best Asian Films: Survival Style 5+ (2004) Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top