F TV Series review: Utopia (season 1) - FilmBoy TV Series review: Utopia (season 1) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series review: Utopia (season 1)


     
    Μια παρέα ετοιμάζεται να συναντηθεί για να διαβάσει το χαμένο 2ο τεύχος ενός graphic novel με το όνομα Utopia

    Κάποιοι στα foroums θεωρούν οτι μέσα στις σελίδες του comic, που έγραψε ένας άνθρωπος με ψυχολογικά προβλήματα και που τώρα έχει πεθάνει, κρύβονται μηνύματα και στοιχεία για κάποιες απο τις μεγαλύτερες συνωμοσίες της ιστορίας. 

    Φυσικά ο περισσότερος κόσμος δεν πιστεύει τέτοιες "Λιακοπουλέικες" φήμες.

    Όταν όμως μια ομάδα απο δύο δολοφόνους, αρχίζει να ακολουθεί τα βήματα του comic αναζητώντας το, τότε ναι, η παρέα καταλαβαίνει ότι το comic είναι σημαντικό, και προσπαθούν να το χρησιμοποιήσουν για να γλιτώσουν τη ζωή τους και να ρίξουν στην φυλακή όσους κρύβονται πίσω από τις αμέτρητες συνωμοσίες και τους δεκάδες φόνους.

    Προφανώς πλανώνται πλάνην οικτρά! 

    Στο Utopia ο σεναριογράφος Dennis Kelly εφαρμόζει όλα τα κλισέ των συνωμοσιολόγων. 

    Αστυνομία, πολιτικοί, τηλεόραση, κρατικοί λειτουργοί, γιατροί και φαρμακευτικές, όλοι συνεργάζονται με σκοπό το χρήμα να πάει στα μεγάλα κεφάλια.

    Αυτό όμως που θα ξεκινήσει σαν ένα σχέδιο για να αποκτήσει χρήματα η φαρμακευτική, θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ πιο σημαντικό, με το μέλλον ολόκληρης της ανθρωπότητας να διακυβεύεται.  


    Η παρέα μας που αποτελείται από μια γιατρό που παράτησε το πανεπιστήμιο, έναν πληροφορικάριο, έναν συνωμοσιολόγο (ο χαρακτήρας Wilson Wilson τα σπάει) και έναν 11χρονο θα πρέπει να παλέψει ενάντια σε ολόκληρο το αδίστακτο σύστημα με τις ελάχιστες δυνάμεις του και να σταματήσει ένα σχέδιο που τρέχει εδώ και δεκαετίες.

    Φυσικά θα βρουν απρόσμενους συμμάχους, αλλά ποιον μπορούν να εμπιστευτούν; 



    Αν με αφήσεις να γίνω λίγο ιερόσυλος, θα σου έλεγα οτι η υπόθεση μοιάζει λίγο με το "Πάρα Πέντε" του Καπουτζίδη, ...αλλά καμία σχέση. 
    Καλή κωμωδία για τα ελληνικά δεδομένα το "Πάρα Πέντε", αλλά το Utopia είναι το κάτι άλλο. 

    Είναι γεμάτο - εφευρετική ενίοτε, σκληρή πάντα - βία, ενώ και οι κριτικοί συνεχώς μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την ομορφιά των σκηνικών, του χρωματισμού και των γωνιών λήψεων.

    Και πραγματικά ναι. 

    Απο την πρώτη στιγμή παρατηρείς τα σταθερά μακρινά πλάνα και τον χρωματισμό (ειδικά στον ουρανό) που θυμίζουν σελίδες ενός καλογυαλισμένου graphic novel. 

    Και μπορεί στο κέντρο της ιστορίας να είναι το comic Utopia, αλλά η ίδια η σειρά είναι σαν είναι comic.

    Οι over the top χαρακτήρες είναι cartoon-ίστικοι με την καλή έννοια και παίρνουν και τα εύσημα αφού είναι οι πιο ενδιαφέροντες χαρακτήρες.

    Ο Neil Maskell (The ABD's of Death) που ερμηνεύει τον ψιλοπειραγμένο δολοφόνο Arby δίνει πραγματικά ρέστα. 


    Ισορροπεί ανάμεσα στην απάθεια και την τρέλα χωρίς να χρειάζεται να μιλήσει για αυτό. 
    Το ανέκφραστο πρόσωπο του με τα γεμάτα πάθος μάτια του κάνουν όλη τη δουλειά.

    Απο την άλλη και το μόνο αρνητικό που βρίσκω σε αυτή τη σειρά είναι η επιλογή της Fiona O'Shaughnessy (Outcast) στον ρόλο της κυνηγημένης Jessica Hyde.


    Μπορεί να έδειξε σε μερικές φάσεις την ταρακουνημένη ψυχοσύνθεση της, αλλά καμία φορά δεν μου έδειξε οτι πρέπει να την θεωρήσω το επικίνδυνο θανατηφόρο θηλυκό που όλοι (και η ίδια) υποστήριζε οτι ήταν. 
    Σε αυτό απέτυχε. 


    Ελάχιστα πληγώθηκε όμως αυτή η σειρά που είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα Βρετανικής τηλεόρασης, που βασίζεται σε πρωτότυπο σενάριο, εκπληκτική σκηνοθεσία και άκρως ενδιαφέρον cast. 

    Το τρίπτυχο της επιτυχίας το έχουν στις περισσότερες σειρές τους (σας θυμίζω τα Sherlock, Black Mirror, In the Flesh) και αν και μπορεί να κάνουν "παπάδες" με ελάχιστο budget, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουν προβλήματα.

    Πάνω λοιπόν στην διεθνή αναγνώριση που έρχεται με το πέρας της δεύτερης season, έρχονται και οι φήμες οτι η σειρά θα κοπεί λόγω budget. 

    Ας προσευχηθούμε όλοι οι δυσκολίες να ξεπεραστούν. 
    Γιατί;

    Γιατί ο David Fincher (ναι αυτός για τον οποίο πλακωνόμαστε ελέω Gone Girl) ανακοίνωσε οτι  θα μεταφέρει στην Αμερικάνικη τηλεόραση και το HBO, το Utopia και θα σκηνοθετήσει ολόκληρη τη 1η season. 


    Είναι η πρώτη φορά που θα σκηνοθετήσει ολόκληρο κύκλο ο Fincher καθώς μετά τα δύο πρώτα του House of Card αποσύρθηκε σε χρέη παραγωγού.

    Σεναριογράφος η Gillian Flynn του Gone Girl.   

    Κάτι θα αξίζει η σειρά ε;
    Εγώ πάντως θα επιστρέψω με το review της 2ης season τις επόμενες εβδομάδες για να έχω και την ευκαιρία να μιλήσω με spoiler για την πρώτη season.

    Τις γνώμες σας...


    Τάσος Σαμπάρ.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series review: Utopia (season 1) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top