F Review: Ο Φύλακας της Μνήμης - The Giver - FilmBoy Review: Ο Φύλακας της Μνήμης - The Giver - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ο Φύλακας της Μνήμης - The Giver


     
    Ο Phillip Noyce επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μετά από αρκετά χρόνια, το μυθιστόρημα της Lois Lowry διασκευάζεται από τους Michael Mitnick και Robert B. Weide με καθυστέρηση πολλών ετών και ο Jeff Bridges πραγματοποιεί ως ηθοποιός και παραγωγός μια παλιά του επιθυμία. 

    Κάπως έτσι  δημιουργείται το The Giver, μια Sci-Fi ταινία που μοιάζει ήδη ξεπερασμένη από την εποχή του Divergent  και άλλων ταινιών του είδους.

    Με το στίγμα του παρωχημένου σεναρίου που ανακυκλώνει τις μελλοντολογικές κοινοτοπίες, το The Giver πλάθει έναν κατ΄επίφαση ιδεατό κόσμο, απαλλαγμένο από κάθε φαινόμενο κοινωνικής παθογένειας, μια ουτοπική κοινωνία όπου ακόμα και η μνήμη του καταστροφικού παρελθόντος της ανθρωπότητας απαγορεύεται.

    Μόνο λίγες, χαρισματικές προσωπικότητες, όπως ο νεαρός Jonas (Brenton Thwaites, Maleficent) μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στη μνήμη της συλλογικής εμπειρίας. 

    Αλλά ο Jonas εκπαιδευόμενος  από τον Δότη του (Jeff Bridges, True Grit) ως Αποδέκτης Αναμνήσεων δε θα αργήσει να κάνει  την επανάστασή του ενάντια στο στυγνό πρόσωπο της απολυταρχίας (Meryl Streep, The Homesman).

    Ο κόσμος στον οποίον αντιδρά ο Jonas είναι ένας κόσμος άδειος από αναμνήσεις, συγκινήσεις και πάθη  και κυρίως αποστειρωμένος από το ‘’μικρόβιο’’ της βούλησης, της ελεύθερης εκλογής και της ατομικότητας. 


    Ομοιόμορφος, αδιαφοροποίητος και άχρωμος όπως κάθε ολοκληρωτικό καθεστώς.
     

    Γι΄αυτό και ο Phillip Noyce επιλέγει εύστοχα να τον τονίσει με την αποξενωτική ασπρόμαυρη φωτογραφία (το χρώμα απουσιάζει όσο τα συναισθήματα αγνοούνται) και με μια σκηνογραφική φουτουριστική λιτότητα που πριμοδοτεί το συναισθηματικό κενό κι αναδεικνύει τη ψυχρή, μονότονη κι αδιατάρακτη κανονικότητα. 

    Ωστόσο, η  εικαστική δύναμη της ταινίας δεν αρκεί για να την απαλλάξει απ΄ τους απροσχημάτιστους συμβολισμούς και τα επιφανειακά σεναριακά διλλήματα.

    Ειδικά όταν εμπλέκεται η δευτερεύουσα αφήγηση - ο έρωτας του Jonas με την Fiona (Odeya Rush, We Are What We Are) - και το μοντάζ βραδυπορεί χάριν της επιταγής του ρομάντσου που τόσο πολύ αγγίζει το νεανικό κοινό.

    Γιατί πράγματι, πέρα από μια ταινία φαντασίας για σκεπτόμενους θεατές, το The Giver είναι ένα παραμύθι ενηλικίωσης που απευθύνεται σε ‘’συναισθηματικούς’’ έφηβους.

    Από 9 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

    Αντώνης Τολάκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ο Φύλακας της Μνήμης - The Giver Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top