F Review: Αληθινό Θράσος - True Grit - FilmBoy Review: Αληθινό Θράσος - True Grit - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Αληθινό Θράσος - True Grit

    **********   7/10

    25 Χρόνια τώρα οι αδελφοί Coen ασχολούνται με ιδιαίτερες κωμωδίες και σκοτεινά δράματα αλλά φέτος αποφάσισαν να κάνουν ένα καθαρό και σοβαρό Γουέστερν, ένα old-fashioned κλασικό καουμπόικο φιλμ, και το κάνανε πολύ καλά, μόνο που...

    Αισθάνομαι ότι παγιδεύτηκαν στο ότι έκαναν remake και προτίμησαν να μην αλλάξουν πολλά από το classic original True Grit του 1969 που χάρισε Όσκαρ στον μεγάλο John Wayne.

    Μην αλλάζοντας καθόλου το γενικό στόρι - γιατί κάποιες έξτρα  λεπτομέρειες υπάρχουν (ναι, έχω δει το original) – αποδέχθηκαν την κοιλιά που υπάρχει στη μέση του φιλμ όπου δε συμβαίνουν πολλά πράγματα και μπορείς ...




    ...μέχρι και ζαπινγκ να κάνεις χωρίς να το καταλάβει κανείς.

    Ειδικά αν δεν αντέχεις και πολύ το ιδιαίτερο χιούμορ των αδελφών Coen που προτίμησαν να καλύψουν αυτό το κενό με ‘κουφές’ ατάκες και αστειάκια (όπως η λογομαχία των δυο κυνηγών για το που πολέμησαν, πια περιοχή είναι καλύτερη και γενικά ...ποιος τον έχει πιο μεγάλο) αντί να βάλουν κάποιες σκηνές δράσης με άλογα και πιστολίδια.

    Όταν ο πατέρας της σκοτώνεται από τον Tom Chaney (Josh Brolin), έναν διαβόητο ληστή με πολλά εγκλήματα στο κεφάλι του, η 14χρονη Mattie Ross (Hailee Steinfeld) πηγαίνει στη πόλη για να βρει δικαιοσύνη.

    Τακτοποιεί τις εμπορικές εκκρεμότητες του πατέρα της, βρίσκει κάποια χρήματα και προσλαμβάνει έναν κυνηγό επικηρυγμένων, τον Rooster, για να βρουν μαζί τον δολοφόνο και να τον κάνουν να τιμωρηθεί για το έγκλημά του.    


    Ο Jeff Bridges είναι ο Rooster Cogburn, ένας μονόφθαλμος, συνήθως μεθυσμένος και πρόθυμος πάντα να πυροβολήσει Ομοσπονδιακός Σερίφης στην παλαιάς κοπής (γι’αυτό και απίθανης) Αγριας Δυσης.

    Ο Bridges ενσαρκώνει το ρόλο που είχε ο John Wayne στο πρωτο φιλμ και που έκανε και sequel αργότερα, αν και δε νομίζω να ασχοληθούν με sequel οι Coen.

    Η μικρή Matie συναντά επίσης έναν Texas Ranger LaBoeuf (Matt Damon) ο οποίος κυνηγά τον ληστή μήνες τωρα για ένα εγκλημα που έκανε στο Texas, αλλά μέχρι τωρα χωρίς αποτέλεσμα.

    Η μεγάλη μαγκια των Ethan και Joel Coen όμως είναι η πρωτοεμφανιζόμενη μικρή Hailee Steinfeld!

    Η πιτσιρίκα τραβάει όλα τα βλέματα όταν βρίσκεται στην οθόνη.

    Απότομη, με απίστευτη εμπιστοσύνη στον εαυτό της, αποφασισμένη να την πάρουν στα σοβαρά και να μην ανεχτεί κανέναν να τα βάλει μαζί της.

    Για τον Jeff Bridges, τι να πεις πια ...
    The Dude Rules!

    Ο ρόλος του Rooster του ανήκει χωρίς αμφιβολία και είναι σαν να τον εχει παιξει χιλιαδες φορές. 


    Ο Matt Damon είναι ο ψωρο περηφανος Ranger που λειτουργει πάντα με τους κανόνες και είναι εκεί για να δωσει ένα χιουμοριστικό touch στη ταινία.

    Πιστέψτε με, αν αυτή δεν ήταν ταινία των Coen δε θα είχε θέση εκεί, τουλάχιστον όχι με αυτό τον τρόπο.

    Λατρεύω τα γουέστερν, ίσως πιο πολύ και από τα horror movies, αλλά και οτιδήποτε εχει να κανει με την Αγρια Δυση και την εποχή εκείνη (αν και πάντα ημουν με τους Ινδιάνους).

    Το True Grit είναι ένα πολύ πειστικό γουέστερν, με πολύ καλές ερμηνείες και από τα ελάχιστα μοντέρνα του είδους που αναβιώνουν τόσο σωστά την ατμόσφαιρα των γουέστερν, αλλά δεν είναι το καλύτερο των τελευταίων χρόνων.

    Δεν είναι αρκετά συμπαγές στο στόρι για να σου κρατησει αμειωτο το ενδιαφέρον σε όλη τη διαρκεια και ίσως το τέλος χρειαζόταν λίγο ...ρετουσάρισμα.

    Θα το δούμε στην Ελλάδα στις 17 Φεβρουαρίου 2011.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Αληθινό Θράσος - True Grit Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top