F Ο Επίλογος για το SFF-Rated Athens 2012 και οι νικητές των βραβείων - FilmBoy Ο Επίλογος για το SFF-Rated Athens 2012 και οι νικητές των βραβείων - FilmBoy
  • Latest News

    Ο Επίλογος για το SFF-Rated Athens 2012 και οι νικητές των βραβείων

    Στην αίθουσα του ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ πραγματοποιήθηκε η λήξη του 7ου Φεστιβάλ SFF-rated Athens την Τετάρτη 14 Μαρτίου και, όπως έχει πλέον καθιερωθεί, απονεμήθηκαν τα βραβεία του Κοινού, αλλά και τα πρωτοεμφανιζόμενα βραβεία Κριτικής Επιτροπής. 

    Στις οχτώ μέρες προβολών των ταινιών, το διάστημα 7-14 Μαρτίου, η διοργάνωση παρέταξε δύο αίθουσες και ένα χορταστικό πρόγραμμα με περισσότερες, εν συγκρίσει με πέρυσι ταινίες Μεγάλου Μήκους και αισθητά ανώτερες σε σχέση με τα προηγούμενα έτη, ταινίες Μικρού Μήκους.

    Η οργανωτική ανάπτυξη και εξάπλωση ενός φεστιβάλ στην πόλη, σε μια εποχή που ο κόσμος βυθισμένος στα προβλήματα της καθημερινότητας στερείται διάθεσης για ψυχαγωγία και που οι περισσότερες αθηναϊκές πολιτιστικές διοργανώσεις δείχνουν σημεία κόπωσης, ήταν ένα εγχείρημα που σε καμιά περίπτωση δεν θεωρείται εύλογο στη σφαίρα της ελληνικής πραγματικότητας. 

    Η πραγματικότητα όμως στο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Επιστημονικής Φαντασίας & Φανταστικού της Αθήνας αποδείχτηκε ότι ...


    ...έχει πολλές διαστάσεις και το 7o SFF-rated Athens με ικανοποίηση είδε το κοινό να ανταποκρίνεται θερμά και φέτος στο κάλεσμα του να έρθει κοντά στα πολιτιστικά ενδιαφέροντα του και να βαδίσει στο δημιουργικό δρόμο της φαντασίας με αφετηρία τον κινηματογράφο ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ & για πρώτη φορά την αίθουσα προβολών του ΝΙΧΟΝ.

    Στις μοναδικές στιγμές της χρονιάς, πέρα από την ελληνική πρεμιέρα για το ευρύ κοινό του blockbuster “John Carter”, συμπεριλαμβάνονται η ενθουσιώδης υποδοχή του αθηναϊκού κοινού στην κωμωδία από τη Θεσσαλονίκη «ΣΟΥΠΕΡ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ» και στις τρεις μεταμεσονύκτιες προβολές του προγράμματος με την αίθουσα να σείεται από τα γέλια, η Δευτέρα που έμοιαζε με Σάββατο από άποψης προσέλευσης κόσμου, χάρη στους σινεφίλ που κατέκλεισαν τον ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟ για να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό event “Metropolis” αψηφώντας το κρύο της ημέρας και οι ζωηρές συζητήσεις μεταξύ των επισκεπτών και των διεθνών καλεσμένων του φεστιβάλ, εντός και εκτός διαλέξεων. 

    Στις παράλληλες φετινές εκδηλώσεις, στο πλαίσιο του 7oυ SFF-rated Athens είχαμε τη χαρά να απολαύσουμε δυο εξαίσιους ομιλητές. 

    Η απολαυστική διάλεξη του ιδρυτή και διευθυντή του SCI-FI LONDON Louis Savy με παραδείγματα ταινιών επιστημονικής φαντασίας και tips για εφέ με μηδενικό προϋπολογισμό στο ΝΙΧΟΝ την Πέμπτη 8 Μαρτίου, μετά από την θερμή υποδοχή του κοινού επαναλήφθηκε στην αίθουσα του Νew York College το Σάββατο 10 Μαρτίου για τους σπουδαστές του Κολλεγίου, αλλά και το ευρύ κοινό παρουσία και του John Alan Simon, σκηνοθέτη της ταινίας “Radio Free Albemuth” που έκανε την Ευρωπαϊκή της πρεμιέρα στο φεστιβάλ. 

    Η εμπειρία του John Alan Simon από την παραγωγή ανεξάρτητων φιλμ χαμηλού budget αποδείχτηκε εξίσου πολύτιμη και μακράν, οπότε πυροδότησε την έκτακτη διοργάνωση διάλεξης του ιδίου με το ίδιο θέμα στον χώρο του Νew York College την Τρίτη 13 Μαρτίου, όπου μοιράστηκε με τους παρευρισκόμενους την εμπειρία του από την καρδιά της κινηματογραφικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ, καθώς και χαρακτηριστικές στιχομυθίες με θρυλικές φιγούρες του κινηματογράφου όπως ο Oliver Stone και ο Walter Hill

    Τέλος, εντυπωσιακή ήταν και η προσέλευση του κόσμου στην προβολή των ταινιών “Pig” και “Τransfer” γεμίζοντας την αίθουσα του ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΥ, αλλά και την αίθουσα του NIXON στην επαναληπτική προβολή τους. 

    Ενώ, για μια ακόμη χρονιά η ομάδα των φίλων του Lovecraft στην Αθήνα απέδειξε τη δύναμη της κατακλύζοντας την αίθουσα στην προβολή του γερμανικού “DIE FARBE” που βασίζεται στο διήγημα του συγγραφέα «Το Χρώμα που Ήρθε από τον Ουρανό», παρουσία του σκηνοθέτη της, Huan Vu.

    Η Κριτική Επιτροπή του SFF-rated Athens,  επέδειξε μια… ασυνήθιστη ομοψυχία απονέμοντας δια ψηφοφορίας και τα τρία βραβεία Κριτικής Επιτροπής (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας, Καλύτερου Σεναρίου) στην ταινία “PIG” (ΗΠΑ, 2011) σε σενάριο και σκηνοθεσία Henry Barrial

    Η απονομή των Βραβείων Κοινού ανέδειξε τις καλύτερες συμμετοχές ταινιών σύμφωνα με τις 4 ειδικές κατηγορίες βραβείων του φεστιβάλ.
    1.    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ στην ταινία  “TRANSFER” (Γερμανία, 2010) του σκηνοθέτη Damir Lukacevic
    2.    Διχογνωμίας Κοινού Ταινίας ΜΕΓΑΛΟΥ ΜΗΚΟΥΣ, όπου βραβεύεται η ταινία Μεγάλου Μήκους που συγκέντρωσε τις πιο αντίθετες και ακραίες γνώμες (Audience Controversy Award) “ΗΟΟΚΕD” (Ρωσία, 2010) του σκηνοθέτη Pavel Sanaev
    3.    Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Short Supreme)  STOPOVER (Ελβετία, 2010) του σκηνοθέτη Neil Stubbings
    4.    Βραβείο Καλύτερης Ιδέας ταινίας ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (Best Idea) μοιράστηκαν οι ταινίες LA LAVADORA (Ισπανία, 2011) των σκηνοθετών Ana Aurora Rodriguez και Andrea Correa και LOS GUSANOS Y LAS MOSCAS (Ισπανία/Κούβα) του σκηνοθέτη Jorge Lopez Navarrete.

    Αμέσως πριν τα βραβεία, είχε προηγηθεί mystery screening της ελληνικής ταινίας Φαντασίας «Αστροναύτες για δέσιμο» όπου ο Θανάσης Βέγγος και ο Σταύρος Ξενίδης εκπαιδεύουν με πρωτότυπες μεθόδους τον Κώστα Βουτσά, πριν τον... ξαποστείλουν στο Διάστημα. 

    Η βραδιά έκλεισε με τους παρευρισκόμενους να κερδίζουν μέσω κλήρωσης τα πλούσια δώρα που είχε εξασφαλίσει η διοργάνωση για το κοινό, άφθονο αψέντι Xenta Absenta από τον σταθερό πλέον υποστηρικτή του θεσμού και τους  “λιγότερους τυχερούς” να αναρωτιούνται αν μπορούν να κρατήσουν ως αναμνηστικό της διοργάνωσης την επιτυχημένη αφίσα που δημιουργήθηκε για την φετινή επικοινωνία του φεστιβάλ από το μόνιμο δημιουργικό συνεργάτη του φεστιβάλ Παναγιώτη Φώτου, ιδιοκτήτη του creative hot shop Black Mamba, όπως κι έγινε.

    Το φεστιβάλ δεσμεύεται για την επόμενη διοργάνωση το Μάρτιο του 2013 με το 8ο SFF-rated Athens και την υπόσχεση στο κοινό του για ακόμα περισσότερες εκπλήξεις.
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Ο Επίλογος για το SFF-Rated Athens 2012 και οι νικητές των βραβείων Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top