F SFF-Rated Athens: Εδώ Ράδιο Ελπίδα - Radio Free Albemuth review - FilmBoy SFF-Rated Athens: Εδώ Ράδιο Ελπίδα - Radio Free Albemuth review - FilmBoy
  • Latest News

    SFF-Rated Athens: Εδώ Ράδιο Ελπίδα - Radio Free Albemuth review


     
    Γράφει ο Νεκτάριος Αντωνιάδης.

    Ίσως από τις πιο πολύ-αναμενόμενες προβολές του SFF-Rated
    Η γεμάτη αίθουσα μαρτυράει την προσμονή της προβολής αυτής.

    Και αυτό γιατί μιλάμε για τον πυρήνα της επιστημονικής φαντασίας, την επιτομή και αστείρευτη εγκυκλοπαίδεια του sci-fi που δεν είναι άλλο από το έργο του Philip K. Dick.

    Έχω την αίσθηση ότι ο εν λόγω κύριος δεν χρειάζεται περισσότερες συστάσεις.
    Και για όσους δεν τον ξέρουν, μία προτροπή. 
    Φίλε αναγνώστη και θεατή, εσύ που δεν γνωρίζεις τον συγκεκριμένο συγγραφέα, καλό θα ήταν να αρχίσεις το ξεσκόνισμα των απάντων του...



    Το Radio Free Albemuth, βασίζεται στο τελευταίο ομώνυμο βιβλίο του Dick, το οποίο δημοσιεύτηκε λίγο μετά τον θάνατο του συγγραφέα το 1985.

    Έχοντας λάβει πληθώρα αποθεωτικών κριτικών από τους κινηματογραφιστές αλλά και από κριτικούς, για τη πειστική μεταφορά του μυθιστορήματος τoυ Dick  που έχει καταγράψει ο John Alan Simon στο φιλμ του, κατάφερε να ξεχωρίσει τόσο στο Sff Rated Athens αλλά και όπου αλλού έχει προβληθεί, κυρίως για την εναλλακτική προσέγγιση του εγχειρήματος μακριά από Hollywood παραγωγές, όπως επίσης και μακριά από τους αμερικάνικους blockbuster τίτλους.

    Το "Εδώ Ράδιο Ελπίδα" είναι τοποθετημένο σε ένα όχι και τόσο μακρινό παρελθόν.  
    Συγκεκριμένα, λαμβάνει χώρα τη δεκαετία του 1980, που αλλού στην γη της επαγγελίας, America America! 

    Τα φασιστικά κρατικά στοιχεία στο οποίο είναι τοποθετημένη όλη η πλοκή και το σενάριο του ίδιου του John Alan Simon είναι έκδηλα και κυριαρχούν έντονα στο επιστημονικό σύμπαν του φιλμ.

    Ο ήρωας μας (Jonathan Scarfe)  ο οποίος ζει μαζί με την γυναίκα του σε ένα προάστιο του Los Angeles, και είναι φίλος και με τον συγγραφέα ...Philip Dick (Shea Wigham, This Must Be The Place), θα αρχίσει να λαμβάνει συνειδητά αλλά και ασυνείδητα μηνύματα από μία εξωγήινη μορφή ζωής. 


    Σιγά σιγά θα καταφέρει να μεταφράσει τα μηνύματα αυτά με την βοήθεια πάντα του Dick, ο οποίος αρχικά φαίνεται να ενδιαφέρεται από επαγγελματική άποψη για την κατάσταση του φίλου του, αλλά αργότερα θα μπει και ο ίδιος στο παιχνίδι χωρίς κανέναν σκεπτικισμό. 

    Έτσι, τα μηνύματα αυτά θα τον οδηγήσουν στο να μετακομίσει από τα προάστια στο Los Angeles και να κατευθυνθεί προς τα εκεί που τον οδηγούν τα μηνύματα.

    Ο ίδιος θα γίνει επιτυχημένος μουσικός παραγωγός σε δισκογραφική εταιρία (με το υπέροχο όνομα Progressive), αλλά και θα γνωρίσει τυχαία (;) μία γυναίκα (Alanis Morissette) με ένα όμως σκοτεινό παρελθόν και μυστικό να την κατατρέχει. 

    Μαζί θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα τραγούδι το οποίο θα περιέχει υποσυνείδητα μηνύματα για τον κόσμο, και θα τους καλεί να εξεγερθούν ενάντια στο φασιστικό πολιτικό κατεστημένο.

    Πραγματικά αξιόλογη σκηνοθετική και σεναριακή δουλειά από τον John Alan Simon.  
    Και εάν ισχύει αυτό που δήλωσε ο ίδιος μετά το πέρας της ταινίας, στο Q & A που ακολούθησε, ότι το budget της ταινίας ήταν γύρω στα $15,000, τότε πραγματικά θα πρέπει να του βγάλουμε το καπέλο. 

    Όχι μόνο για την ιδιαίτερη ματιά του στην σκηνοθεσία, που εγώ την βρήκα παλαιάς κοπής και oldschool, αλλά και στο κατά πόσο παρέμεινε πιστός στο μυθιστόρημα του Dick

    Χωρίς φανφαρονισμούς, κρατώντας low profile, φρόντισε να γεμίσει το φιλμ με εσαεί προβληματισμούς αλλά και μηνύματα στο φουλ για το κοινό.

    Στα ίδια χνάρια κυμαίνεται και το soundtrack της ταινίας. 
    Άλλωστε η μουσική είχε μεγάλο ρόλο και στην ζωή του ίδιου του Dick, έτσι δεν θα μπορούσε να μην είναι προσεγμένες και οι μουσικές επιλογές καθ'όλη την διάρκεια των 111 λεπτών. 

    Και κυρίως τα συγχαρητήρια μας για την ροή του soundtrack, καθώς είχε φροντίσει για αυτά ο θρύλος της μουσικής και όχι μόνο βιομηχανίας, Robyn Hitchcock!

    Στις θετικές αξιολογήσεις ακόμα θα προσθέσω και τις αξιομνημόνευτες ερμηνείες των πρωταγωνιστών. 
    Οι Scarfe, Wigham, Morissette, πραγματικά έδωσαν ρέστα. 

    Ιδίως η τελευταία που δεν την είχα και τόσο για ηθοποιό.
    Πάντως τον ρόλο της τον έχει υποδυθεί αβίαστα και αβασάνιστα. 

    Και ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Wigham, ο οποίος φαίνεται να έχει μελετήσει τόσο πολύ τον χαρακτήρα του Philip K. Dick που ελπίζω να καταφέρει να ξεπεράσει σύντομα την πειστικότητα του ρόλου του! 

    Και ένα τελευταίο μπράβο για τελευταία φορά στον Simon για τις επιλογές του στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. 
    Ο ίδιος δήλωσε στο Q&A ότι προτίμησε λιγότερα γνωστά ονόματα, τόσο από θέμα budget αλλά και κυρίως ότι δεν ήθελε να θεωρηθεί το πόνημα του ως ένα blockbuster.

    Συνολικά λοιπόν το Radio Free Albemuth, αποτελεί ένα πολύ δυνατό sci-fi δημιούργημα το οποίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και αριστουργηματικό.

    Προσωπικά, το μόνο σημείο που βρήκα να χωλαίνει, είναι πως ίσως να έπρεπε να αναπαραστήσει πιο έντονα τον κρατικό παρεμβατισμό σε σημείο χούντας δηλαδή, στο μυαλό και στις ανθρώπινες σκέψεις. 

    Φάνηκε δηλαδή λίγο πιο χαλαρό το πλαίσιο στο οποίο κινούνται οι ήρωες του, από το πραγματικό που θα ήθελε και ο ίδιος ο Simon να δείξει. 

    Αλλά όπως είπαμε, μόνο και μόνο για την φανατική αφοσίωση που έχει επιδείξει ο ίδιος, το "Εδώ Ράδιο Ελπίδα" είναι ένα έπος (όχι και τόσο μακρινής) επιστημονικής φαντασίας.

    Και ναι κύριε Simon, η ερώτηση που σας απηύθυνα αφορούσε στο κατά πόσο το φιλμ σας θα καταφέρει να περάσει μηνύματα στους θεατές και στο κοινό του φασιστικού - επιτρέψτε μου να πώ - κράτους στο οποίο ζείτε.

    Οι Ευρωπαίοι είναι πιο υποψιασμένοι, οι Αμερικάνοι όμως;  


    Radio Free Albemuth trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: SFF-Rated Athens: Εδώ Ράδιο Ελπίδα - Radio Free Albemuth review Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top