F Amigo - FilmBoy Amigo - FilmBoy
  • Latest News

    Amigo

    Τελικά, υπάρχει άραγε χώρα στον κόσμο που να μην έχει πολεμίσει με τους Αμερικανούς κάποια στιγμή στην ιστορία της;

    Συγχωρήστε με, αλλά δεν είχα ακούσει ποτέ για πόλεμο των Αμερικανών στις Φιλιππίνες, σκοτώνοντας μάλιστα 1 εκατομμύριο Φιλιππινέζους (!) ...και ήμουν και καλός στην ιστορία.

    Επιβεβαιώνεται όμως η άποψη που έχω για το σινεμά, ότι κάποιες φορές η χρησιμότητα του είναι εξαιρετικά μεγάλη επειδή μας κάνει γνωστά πράγματα που δεν γνωρίζαμε και που πιθανότατα δε θα μαθαίναμε ποτέ (βλ. The Whistleblower).

    Το Amigo του John Sayles αφορά άλλο ένα μικρό δείγμα του Αμερικανικου ιμπεριαλισμού, αυτή τη φορά στην Ανατολική Ασία.

    Βρισκόμαστε στα 1900, σε ένα ήσυχο μικρό χωριό στις Φιλιππίνες, το San Isidro.


    Μια ομάδα Αμερικανών στρατιωτών φτάνει για να ασφαλίσει τη περιοχή και να απαλλαγεί από πιθανά κακοποιά εχθρικά στοιχεία.

    Αυτό δεν είναι κάτι νέο για τους κατοίκους, μέχρι πρόσφατα ήταν υπο την Ισπανική κατοχή.

    Γι'αυτούς είναι οι ίδιοι άνθρωποι σε διαφορετικές στολές.

    Αρχηγός του χωριού είναι ο Rafael (Joel Torre, ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα στο Φιλιππινέζικο σινεμά), ο οποίος έχει το δύσκολο καθήκον να κρατά ευχαριστημένες τις κατοχικές δυνάμεις αλλά και τους ντόπιους επαναστάτες, στους οποίους είναι ο αδερφός του Simon (Ronnie Lazaro) και ο μικρός γιος του. 


    Το μεγαλύτερο του πρόβλημα όμως είναι ο φανατικός, αιμοδιψής Συνταγματάρχης Hardacre (Chris Cooper, The Company Men) με την ισχυρή στρατιωτική πεποίθηση.

    Παίζουν ακόμη ο Garret Dillahunt (Winter's Bone), ο Dane DeHaan (που θα τον δούμε στο Chronicle), ο DJ Qualls (All About Steve) και άλλοι.

    Οι περισσότερες κριτικές είναι καλές (αν και για λίγο) και όλοι στέκονται στον Φιλιππινέζο πρωταγωνιστή που αναμφίβολα έχει την ευκαιρία του εδώ.

    Το Amigo προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Toronto το 2010 και το περασμένο Δεκέμβριο στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ βγήκε σε κάποιες αίθουσες της Αμερικής στις 19 Αυγούστου.



    Amigo trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Amigo Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top