F Review: Επικίνδυνη Σιωπή - The Whistleblower - FilmBoy Review: Επικίνδυνη Σιωπή - The Whistleblower - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Επικίνδυνη Σιωπή - The Whistleblower




    Το The Whistleblower είναι από αυτές τις βασισμένες-σε-αληθινά-περιστατικά ταινίες που είναι δύσκολο να διαχωρίσεις τη δύναμη της ιστορίας από την ίδια τη ταινία.

    Το θέμα του είναι τόσο οδυνηρό ώστε δυσκολεύεσαι να το παρακολουθήσεις εάν έχεις έστω κάποια ψήγματα αξιοπρέπειας προς το ανθρώπινο γένος, ειδικά στα σημεία που η σκηνοθέτιδα Larysa Kondracki θέλησε να υπερτονίσει τη βαρβαρότητα των εμπόρων λευκής σαρκός.

    Εγώ δεν έχω κανένα πια σεβασμό στους ανθρώπους ως προς το τί είναι ικανοί να κάνουν, και όσοι διαβάζετε τις κριτικές μου το ξέρετε καλά.

    Παρόλα αυτά, δυσκολεύτηκα να πιστέψω ότι τα γεγονότα που απεικονίζει η ταινία συνέβησαν και, το χειρότερο, συμβαίνουν ακόμα και τώρα.

    Όχι τόσο σε αυτά που συμβαίνουν όσο στο ποιοι τα κάνουν.

    Επειδή γνωρίζω ότι στο αναγνωστικό κοινό του FilmBoy υπάρχουν και ανήλικες, όσοι δεν αντέχουν μπορούν να σταματήσουν να διαβάζουν εδώ.



    Κορίτσια 12-15 χρονών πωλούνται με ωριαία, ημερήσια ή και μόνιμη χρέωση ως σεξουαλικοί σκλάβοι σε αδιάφορους, αναίσθητους, μαλάκες άνδρες οι οποίοι μπορούν να κάνουν επάνω τους οτιδήποτε θελήσουν - από καψίματα με τσιγάρο μέχρι και σοδομισμό με σιδερένιους σωλήνες...

    Ποιοι είναι αυτοί οι άντρες (έμποροι και πελάτες);
    Σύμφωνα με τη ταινία (και με τις μαρτυρίες της Kathlyn Bolkovac, πρώην αστυνομικίνα στα Ηνωμένα Έθνη που κατέθεσε και δημοσιοποίησε όλα όσα αναφέρονται στη ταινία) οι άντρες αυτοί είναι ...η Ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στη Βοσνία!

    Καταλαβαίνετε λοιπόν γιατί μου είναι δύσκολο να μιλήσω για τη ταινία και μόνο.

    Το The Whistleblower ξεκινά με τη κλασική περίπτωση Ανατολικού μπλοκ trafficing: ανήλικη όμορφη κοπέλα (Roxanna Condurache) διασκεδάζει με τη φευγάτη φίλη της και πείθεται να πάει για μια φωτογράφηση σε συγγενικό πρόσωπο 'για να γίνει μοντέλο'.

    Χωρίς να το καταλάβει θα βρεθεί στην μεταπολεμική Βοσνία ως πόρνη, μαζί με τη φίλη της.

    Στην άλλη άκρη του κόσμου, η αστυνομικός διαζευγμένη μητέρα Kathryn (Rachel Weisz, Agora) προσπαθεί να τα φέρει βόλτα οικονομικά, όταν της προσφέρεται μια γενναία αύξηση στο μισθό αν πάει με σύμβαση ορισμένου χρόνου στην Ειρηνευτική δύναμη στη Βοσνία.

    Εκεί, σε μια επιδρομή σε ένα μπουρδέλο, η Kathryn θα δει τους ντόποιους αστυνομικούς να φυγαδεύουν τις κοπέλες και τους ιδιοκτήτες προς άγνωστες κατευθύνσεις.

    Όταν μπαίνει στο χώρο θα δει - ανάμεσσα στα μολυσμένα κρεβάτια και τις ντάνες των χρησιμοποιημένων προφυλακτικών - φωτογραφίες στις οποίες ανήλικα κορίτσια αναγκάζονται σε οποιαδήποτε ανωμαλία και βίαιη πράξη μπορεί να σκεφτεί το μυαλό σας και, το χειρότερο, θα αναγνωρίσει πολλούς 'Ειρηνευτές' συναδέλφους της.

    Το Whistleblower έχει έντονα τα στοιχεία του πολιτικού θρίλερ συνομωσίας.

    Η Kathryn είναι στριμωγμένη σε ένα διεθνές δίκτυο διεφθαρμένων πολιτικών και εταιρικών εγκλημάτων.

    Προσπαθώντας να βοηθήσει, 'μιλάει' για όλα στη Madeleine Rees (Vanessa Redgrave, Miral), την επικεφαλής της Επιτροπής Δικαιωμάτων και Ισότητας των γυναικών στα Ηνωμένα Έθνη κι εκείνη τη συστήνει στον επικεφαλής Εσωτερικών Υποθέσεων (David Strathairn, The Tempest).

    Κάποιοι παίζουν διπλό παιχνίδι, κάποιοι δε λένε την αλήθεια και ενδιάμεσα κορίτσια πυροβολούνται στο κεφάλι μπροστά στα υπόλοιπα για παραδειγματισμό, αφού πρώτα σοδομιστούν με τον τρόπο που σας είπα στην αρχή.

    Ένα μικρό ρόλο έχει και η Monica Bellucci, άγνωστο γιατί.

    Δεν έχουν σημασία τόσο οι ερμηνείες - αν και Weisz, Redgrave και Strathairn μαζί είναι από μόνος του ένας λόγος να δείτε τη ταινία - όσο η ευαισθητοποίηση όλων όσων πέφτουν από τα σύννεφα με όσα γίνονται σε συγκεκριμένα μέρη του κόσμου.

    Πράγματα που, ακόμα κι εγώ που έχω τον Άνθρωπο ικανό για τα χειρότερο, αρνούμαι να πιστέψω ότι μπορεί να συμβαίνουν.

    Και φυσικά, πράγματα που δεν τα μαθαίνουμε για ανεξήγητους λόγους.

    Προσέξτε...
    Το συγκεκριμένο περιστατικό είναι αληθινή ιστορία της Kathryn Bolkovac που βγήκε στα κανάλια λίγα χρόνια πριν αποκαλύπτοντας διευθύνσεις και ονόματα και έκτοτε δεν βρήκε δουλειά στον διπλωματικό κόσμο.

    Και πολλοί από εμάς το μαθαίνουμε από τη ταινία The Whistleblower...

    Στα τεχνικά, το φιλμ είναι ορθά θεοσκότεινο - δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

    Η θλίψη και ο θυμός που σου προκαλεί το θέμα δεν επιδέχεται ωραίους φωτισμούς και έντονα χρώματα.

    Η πρωτάρα Kondracki πολύ σοφά δεν θέλησε να τραβήξει τη προσοχή με σκηνοθετικά κόλπα/τεχνικές και έφτιαξε απλά ένα στρωτό σεναριακά φιλμ, ενίοτε σκληρό, για κάποιους ίσως υπερβολικό αλλά για όλους τουλάχιστον ενδιαφέρον.

    Ειλικρινά, δεν είμαι σίγουρος για την αξιολόγηση της ταινίας, αλλά σας τη συστήνω επίμονα ...για να μην έχετε αυταπάτες στο σε τί κόσμο ζούμε.

    Το The Whistleblower προβλήθηκε στο φεστιβάλ του Toronto πέρυσι και σε κάποιες αίθουσες στην Αμερική στις 5 Αυγούστου.

    Στην Ελλάδα τη διανομή την έχει η Village Films και αναμένουμε την ημερομηνία προβολής.θα τη φέρει στις 31 Μαίου 2012.


    The Whistleblower trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Επικίνδυνη Σιωπή - The Whistleblower Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top