F Τα Καλύτερα Φινάλε: Dogville - FilmBoy Τα Καλύτερα Φινάλε: Dogville - FilmBoy
  • Latest News

    Τα Καλύτερα Φινάλε: Dogville

    Η τελευταία ιδέα της ομάδας του FilmBoy (και ειμαι ενθουσιασμένος με αυτη) ειναι τα Καλύτερα Φιναλε.
    Να σημειωσουμε εδω οτι οπως καταλαβαινετε, μιλαμε για τις τελικες σκηνες-ανατροπες των ταινιών, οποτε ειναι ο ορισμος του spoiler (αν και θα βαζουμε παλια φιλμ).

    Γράφει ο Σπύρος Α.
     
    Τρία χρόνια από το τέλος μιας τριλογίας, που κλείνει με το Dancer in the Dark, ο Lars von Trier παρουσιάζει το Dogville (2003).
     
    Με φόντο "evil can arise anywhere, as long as the situation is right" ο Trier δημιουργεί ένα “μινιμαλιστικό” σκηνικό, μία τεχνική που δεν μπορείς παρά να επικεντρωθείς μόνο στην υποκριτική και στην αφήγηση της ιστορίας.

    Μέσα απο 9 κεφάλαια ξετυλίγεται η ιστορία της Grace (Nicole Kidman), που προσπαθεί να κρυφτεί από εγκληματίες, φτάνει σε μία μικρή πόλη που λέγεται Dogville και ζητάει “άσυλο”.
     

    Οι κάτοικοι θα τη δεχτούν με αντάλλαγμα να τους βοηθάει με τις καθημερινές δουλειές τους.
     
    Εκεί η Grace θα γνωρίσει τους κατοίκους, που παρουσιάζονται ως αξιαγάπητοι και τίμιοι, και τον Tom (Paul Bettany) που στην αρχή την βοήθησε και την έκρυψε στην πόλη.

    Η Grace πανέμορφη, μετριόφρων, καλή και αγαθή πρέπει να αποδείξει στους κατοίκους την καλοσύνη της και να τους πείσει να την αγαπήσουν.
     
    Εκεί το Dogville θα της δείξει τα δόντια του και η Grace θα γελοιοποιηθεί και θα βασανιστεί με κάθε τρόπο.

    Εκτός των άλλων θα φορέσει κολάρο με αλυσίδες, θα κατηγορηθεί για κλοπή και θα βιαστεί από όλους εκτός από τον Tom.

    Χαρακτηριστική σκηνή τιμωρίας είναι όταν ...




    ...η Vera (Patricia Clarkson), για την οποία δουλεύει η Grace, της σπάει μία-μία τις πορσελάνινες κούκλες που σύλλεγε η Grace με τα λιγοστά λεφτά που έβγαζε, λέγοντάς της πως θα σταματήσει να τις σπάει όταν και αν σταματήσει η Grace να δακρύζει (δες το video εδώ). 
     
    Μια ταινία για την υποκρισία, την υπομονή, την ψευτο-ηθική και την εκδίκιση(;).                                                                    

     Το Τέλος
    Στο 9ο κεφάλαιο, αφού έχεις απελπιστεί, η ταινία τελειώνει.
    Με το τέλος που μάλλον ήθελες να δεις.
     
    Αφού η Grace έχει τραβήξει τα πάνδεινα και η πόλη δεν τη θέλει πια, ο Tom καλεί τους εγκληματίες-γκάνγκστερς, από τους οποίους κρύβεται η Grace, ώστε να την πάρουν.
     
    Μόλις φτάσουν η Grace μπαίνει στο αμάξι του αρχηγού τους, ακολουθεί μια συζήτηση και φανερώνεται ότι ο αρχηγός είναι ο πατέρας της (James Caan).
     

    Η Grace το είχε σκάσει γιατί είχε εντελώς διαφορετικές απόψεις από τον πατέρα της, σχετικά με την εξουσία, το ήθος και τα λάθη των ανθρώπων.
     


    Ο πατέρας της την κατηγορεί οτι ενώ κρατάει υψηλά κριτήρια για τον εαυτό της, δεν χρησιμοποιεί ποτέ τα ίδια κριτήρια και για τους άλλους και τους δικαιολογεί συνεχώς.
     
    Η Grace καταλαβαίνει, συμφωνεί και δέχεται να μείνει μαζί του, έχοντας με αυτό τον τρόπο την εξουσία που της αξίζει ως κόρη του.

    Βλέποντας για τελευταία φορά την πόλη, η Grace δεν στέκεται για πρώτη φορά αντάξια του ονόματός της και η πρώτη της εντολή-επιθυμία είναι η δολοφονία όλων των κατοίκων, με τη σειρά που θα τους πει αυτή και η καταστροφή της πόλης με φωτιά.

     
    Τη Vera και τον Tom θα τους εκδικηθεί λίγο διαφορετικά.
    Τον Tom θα τον σκοτώσει η ίδια.
    Για την Vera, διατάζει τους γκάνγκστερς να σκοτώσουν τα παιδιά της πρώτα ενώ εκείνη βλέπει και να σταματήσουν μόνο αν σταματήσει να κλαίει.

     Τέλος, ζητάει να αφήσουν να ζήσει μόνο ο Moses, σκύλος της πόλης, το μόνο “σκυλί” της Dogville που δεν την έκρινε άδικα αφού στην αρχή της ταινίας του είχε πάρει το φαγητό και είχε εξαφανιστεί όταν η πόλη έδειχνε στην Grace τον πραγματικό της εαυτό. 


    Μια ιστορία που σε κάνει να θέλεις να σκάσεις απο οργή και ένα τέλος που σου προσφέρει λύτρωση.
    Αν πιστεύεις στην εκδίκηση.   


    Τα ερωτήματα του τέλους είναι πολλά και μέσα σ’ αυτά, αν ζητάς εκδίκηση-τιμωρία, σε τι διαφέρεις από τη Dogville 

    Ένα τέλος στο οποίο η προσπάθεια να ξεφορτωθείς την “Grace” καταλήγει να είναι τιμωρία.
     

    Αν αυτοαναιρείται η “Grace” είναι μια ακόμα συζήτηση.
     

    Από τα καλύτερα endings σε μία από τις καλύτερες ταινίες του Trier. 

    Δείτε το τελικο διαλογο της Grace με το πατέρα της και την απόφαση που παίρνει για να εκδικηθεί τη πόλη εδω, αλλα το πραγματικό φινάλε θα το δείτε εδώ.  
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Τα Καλύτερα Φινάλε: Dogville Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top