F Review: Το Πείραμα - The Experiment - FilmBoy Review: Το Πείραμα - The Experiment - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Το Πείραμα - The Experiment



    Κανονικά θα έπρεπε να γράψω δύο διαφορετικές κριτικές για το The Experiment του Paul Scheuring – μία για αυτούς που δεν έχουν δει το original του 2001 και μία για τους τυχερούς που το είδαν.

    Γιατί όταν ξεκινάς να κρίνεις μια ταινία, άθελα σου ή όχι τη συγκρίνεις με αντίστοιχες του είδους αλλά αν πρόκειται για remake τη συγκρίνεις υ π ο χ ρ ε ω τ ι κ α  με το πρωτότυπο.

    Το Das Experiment του Oliver Hirschbiegel ήταν το 3ο γερμανικό φιλμ που ειχα δει τότε, μετά το Funny Games του Michael Haneke και το Run Lola Run του Tom Tykwer (αν έχω δει κι άλλα δεν τα θυμάμαι καν) και είχα τόσο καλές εντυπώσεις και από τα τρία που αναρωτιέμαι που πήγε το σινεμά των Γερμανών τα τελευταία 10 χρόνια.

    Ίσως ακολούθησε τον ελληνικό δρόμο και ...Κυνοδοντίασε.
    Τέλος πάντων, περισσότερα ...




    ...για το Das Experiment θα πούμε στα Remake Originals.

    Όπως καταλάβατε, το The Experiment είναι remake του γερμανικού φιλμ και είναι και τα δύο βασισμένα στο βιβλίο 'Das Experiment – Black Box' του γερμανού Mario Giordano.

    Το τρομερό είναι ότι περίπου είναι μια αληθινή ιστορία.
    Το 1971 σε μια φυλακή του Stanford έλαβε χώρα ένα αντίστοιχο επιστημονικό ψυχολογικό πείραμα και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου μακάβριο με της ταινίας!

    Ο Adrian Brody υποδύεται τον Travis, έναν ειρηνιστή που απεχθάνεται τη βία αλλά μένει χωρίς δουλειά και αναγκάζεται να δηλώσει εθελοντής σε ένα πείραμα συμπεριφοράς 2 εβδομάδων. 


    Ένα έξτρα κίνητρο να μαζέψει λεφτά (14 χιλιάδες συνολικά, χίλια ημερησίως) είναι και η Bay (η υποτιμημένη Maggie Grace, Knight and Day), μια όμορφη κοπέλα που γνωρίζει σε μια συγκέντρωση και την ερωτεύεται, αλλά εκείνη φεύγει για την Ινδία όπου τον καλεί μαζί της. 

    Στο πείραμα γίνεται δεκτός μαζί με καμιά 20ρια ακόμα άνδρες και απομονώνονται σε μια εγκαταλελειμμένη φυλακή, όπου χωρίζονται σε φύλακες και κρατούμενους.

    Οι κανόνες είναι απλοί και προσφέρουν ασφάλεια στην αρχή:
    Καθόλου βία, καμιά σωματική επαφή μεταξύ τους, λίγα λόγια μέχρι να περάσουν οι μέρες και να επιστρέψουν όλοι σπίτια τους, πλουσιότεροι κατα 14 χιλιαδες ο καθένας.

    Αλλά αν δώσεις εξουσία στους ανθρώπους, εκείνοι θα την εκμεταλευτούν με το χειρότερο τρόπο.

    Όλο αυτό μου θυμίζει το καθεστώς που υπάρχει στο στρατό στους Δόκιμους Έφεδρους Αξιωματικούς (ΔΕΑ) που υπηρέτησα πριν πολλά χρόνια.

    Ένα μήνα μετά το κέντρο νεοσυλλέκτων, πήγα στο ΚΕΔΒ στο Χαιδάρι και συγκεκριμένα στο 'κτίριο των ΔΕΑ', το οποίο σας υπόσχομαι ότι ενέπνεε πιο πολύ δέος κι από το ΚΕΒΟΠ δίπλα.

    Ήταν άβατο από άλλους στρατιώτες αλλά και αξιωματικούς, καθώς μέσα υπήρχαν μόνο οι υποψήφιοι Δόκιμοι οι οποίοι ήταν χωρισμένοι σε 'Αλφάδες' και  'Βητάδες' – η διαφορά ήταν μια ΕΣΣΟ, δηλαδή 2 μήνες παλαιότεροι φαντάροι.

    Η εξουσία που είχαν οι Βητάδες επάνω στους Αλφάδες ήταν κάτι για το οποίο δε με πίστεψε ποτέ κανένας, αποκαλώντας με υπερβολικό.

    Σας ορκίζομαι ότι τα κλάματα ήταν σε καθημερινή βάση, οι κάμψεις στις τούρκικες τουαλέτες ήταν από τα πιο αξιοπρεπή καψόνια που μας έκαναν (και κάναμε κι εμείς αργότερα) και η σωματική βία με τη μορφή της 'εκπαίδευσης ασκήσεων με όπλα' ξεπερνούσε κατά πολύ το μηνύσιμο του πράγματος.

    Όποιος έκανε ΔΕΑ γύρω στα 1992 θα ξέρει. 


    Παρόμοια εξουσία έχουν και οι φύλακες στους κρατουμένους στο The Experiment και δεν περνάνε πολλές ημέρες προτού χρησιμοποιηθεί τελικά βία.

    Επειδή ξέφυγα αρκετά, να σας πω οτι η ταινία είναι μια χαρά για αυτούς που δεν έχουν δει πόσο καλύτερη θα μπορούσε να είναι.

    Το αμερικάνικο remake είναι εντελώς απλοικό και δεν περνάει ούτε στο ελάχιστο τα μηνύματα του γερμανικού.

    Η όλη κλιμάκωση από τον εθελοντισμό και τις φιλίες μεταξύ του Brody και του Forest Whitaker μέχρι το σημείο αυτοί οι δύο να γίνουν θανάσιμοι εχθροί γίνεται στα πρόχειρα και δεν υπάρχει ίχνος συναισθηματισμού.

    Απλώς περιστατικά βίας πεταμένα εδώ κι εκεί, αλλά ακόμα και αυτά είναι τόσο λίγα ...σε σημείο που με έκανε να αναρωτηθώ μήπως τελικά στόχος του Scheuring ήταν να κάνει ένα ψυχολογικό δράμα.

    Ειδικά ο χαρακτήρτας του Whitaker, που από φίλος του Brody γίνεται ο αρχηγός και ο πιο βίαιος των δεσμοφυλάκων, δεν έχει λογική για τη μεταμόρφωσή του.

    Μαζί τους είναι και ο Cam Gigandet (The Roommate) αλλά όλο το παιχνίδι γίνεται μεταξύ των δύο.

    Συμπαθητική ερμηνεία ο Adrien Brody, υπερβολικός ο Forest Whitaker και όλοι οι άλλοι απλά συμπληρώνουν.

    Καλούτσικη σαν ταινία, ανεπαρκής σαν remake.
    Προβάλλεται στις ελληνικές αίθουσες από σήμερα 26 Μαίου, τη στιγμή που στην Αμερική πήγε κατευθείαν στο DVD.



    The Experiment trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Το Πείραμα - The Experiment Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top