F Βραβεία Oscar 2021: (Σχεδόν) όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι, με το Nomadland να στέφεται μεγάλος νικητής της 93ης τελετής! - FilmBoy Βραβεία Oscar 2021: (Σχεδόν) όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι, με το Nomadland να στέφεται μεγάλος νικητής της 93ης τελετής! - FilmBoy
  • Latest News

    Βραβεία Oscar 2021: (Σχεδόν) όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι, με το Nomadland να στέφεται μεγάλος νικητής της 93ης τελετής!


    Να φύγει και να μην ξανάρθει!
    Λογικά και δικαιολογημένα αυτή είναι η αίσθηση που άφησε το 2020 στους περισσότερους, μεταξυ των οποίων και στους σινεφίλ. 
    Μπορεί οι streaming πλατφόρμες να χρύσωσαν λίγο το χάπι, όμως τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την σκοτεινή αίθουσα, οι οποίες φέτος μας έλειψαν ΠΟΛΥ.

    Με δύο περίπου μήνες καθυστέρηση, χτες βράδυ είπαμε οριστικά αντίο σε αυτήν τη χρονιά, με την απονομή των 93 Βραβείων της Αμερικάνικης Ακαδημίας Κινηματογράφου, τα γνωστά μας Oscars.
    Η τελετή δεν έλαβε χώρα στο Dolby Theatre αλλά σε... έναν σιδηροδρομικό σταθμό και συγκεκριμένα στο Los Angeles Union Station, με τα live performances να αναμεταδίδονται από την ταράτσα του νεόδμητου Μουσείου της Ακαδημίας.
    Για τρίτη συνεχή χρονιά, δεν υπήρχε κεντρικός παρουσιαστής με τους παραγωγούς να παρουσιάζουν την τελετή σε "μορφή ταινίας" με πρωταγωνιστές 15 διάσημους ηθοποιούς μεταξύ των οποίων οι Halle Berry, Bong Joon Ho, Laura Dern, Harrison Ford, Regina King, Joaquin Phoenix, Brad Pitt και Zendaya.

    Αντίθετα με τις Χρυσές Σφαίρες και τα BAFTA όπου δεν υπήρχε παρά ελάχιστο "συμβολικό" κοινό, με τους αστέρες να παρευρίσκονται μόνο διαδικτυακά, τα Oscars είχαν πολύ πιο λίγους θεατές σε σχέση με άλλες χρονιές μεν, αλλά οι οι περισσότεροι από τους υποψηφίους βρισκόταν εκεί.
    Για να περάσω και στα των βραβείων, μπορεί το Mank να οδηγούσε την κούρσα με 10 υποψηφιότητες, ωστόσο τα φαβορί ήταν άλλα, κάτι που αποδείχτηκε και στην πράξη.
    Πάμε να δούμε αναλυτικά τους νικητές...

    Καλύτερη Ταινία: Nomadland
    Καλύτερος Σκηνοθέτης: Chloé Zhao – Nomadland
    Καλύτερη Α’ Γυναικεία Ερμηνεία: Frances McDormand – Nomadland
    Καλύτερη Α’ Ανδρική Ερμηνεία: Anthony Hopkins – The Father
    Καλύτερη Β’ Γυναικεία Ερμηνεία: Yuh-Jung Youn - Minari
    Καλύτερη Β’ Ανδρική Ερμηνεία: Daniel Kaluuya – Judas and the Black Messiah
    Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο: Emerald Fennell - Promising Young Woman
    Καλύτερο Διασκευασμένο Σενάριο: Christopher Hampton & Florian Zeller - The Father
    Καλύτερη Φωτογραφία: Erik Messerschmidt - Mank
    Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: Soul
    Καλύτερο Ντοκυμαντέρ: My Octopus Teacher
    Καλύτερη Διεθνής Ταινία: Druk (Δανία)
    Καλύτερη Μουσική: Trent Reznor, Atticus Ross, Jon Batiste - Soul
    Καλύτερο Τραγούδι: Fight for You - Judas and the Black Messiah
    Καλύτερο Μοντάζ: Sound of Metal
    Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Tenet
    Καλύτερη Σκηνογραφία: Mank
    Καλύτερα Κουστούμια: Ma Rainey's Black Bottom
    Καλύτερο Μακιγιάζ και Κομμώσεις: Ma Rainey's Black Bottom
    Καλύτερος Ήχος: Sound of Metal
    Καλύτερο Ντοκυμαντέρ Μικρού Μήκους: Colette
    Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: Two Distant Strangers
    Καλύτερη Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Μικρού Μήκους: If Anything Happens I Love You

    Η μεγάλη νίκη του Nomadland δεν νομίζω πως εξέπληξε κανέναν, με χαρακτηριστικό το γεγονός πως τις τελευταίες ώρες, τα στοιχήματα έδιναν στην ταινία της Chloé Zhao πιθανότητες "μόνο" 90% να βγει νικήτρια!
    Εξίσου αναμενόμενο το βραβείο σκηνοθεσίας, με την νίκη της Frances McDormand να είναι η μόνη που είχε μια κάποια αγωνία μέχρι την τελική ανακοίνωση.
    Ή βράβευση του Anthony Hopkins ήταν στο 50-50 με τον Chadwick Boseman, άρα ούτε εδώ είχαμε κάποια μεγάλη έκπληξη, όπως και οι περιπτώσεις των Daniel Kaluuya και Youn Yuh-jung.

    Η ίδια κατάσταση και στις κατηγορίες διασκευασμένου και πρωτότυπου σεναρίου, όπου υπήρχε ένας σχετικός ανταγωνισμός αλλά τελικά καμία έκπληξη.
    Η παράγκα των Disney-Pixar συνέχισε την θριαμβευτική πορεία της, ενώ στη κατηγορία διεθνούς ταινίας, η νίκη του Druk ήταν τόσο σίγουρη που οι περισσότεροι δεν ήξεραν καν τους άλλους υποψήφιους!
    Με άλλα λόγια, η μοναδική μεγάλη έκπληξη της βραδιάς έλαβε χώρα στη κατηγορία καλύτερου τραγουδιού αφού δεν κέρδισε ούτε το fan favorite Husavik, ούτε το bet favorite Speak Now, ούτε το Io Sì που πήρε τη Χρυσή Σφαίρα αλλά το Fight for You του Judas and the Black Messiah.

    Αυτά συνέβησαν λίγο-πολύ στα 73α βραβεία Όσκαρ, με το Nomadland να είναι ο ξεκάθαρος νικητής, έστω και με μόλις 3 βραβεία. 
    Με εξαίρεση το The Trial of the Chicago 7 που έφυγε ΔΙΚΑΙΩΣ με άδεια χέρια, και τα Minari και Promising Young Woman που θα μπορούσαν να πάρουν το κατιτίς περισσότερο, οι υπόλοιποι αποχώρησαν ευχαριστημένοι, δίνοντας ραντεβού για το 2022...

    Αλέξανδρος Κυριαζής
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Βραβεία Oscar 2021: (Σχεδόν) όλοι έφυγαν ευχαριστημένοι, με το Nomadland να στέφεται μεγάλος νικητής της 93ης τελετής! Rating: 5 Reviewed By: Alexis Kyriazis
    Scroll to Top