F Κριτική: Μια ζωή ταλαιπωρία - What Have I Done To Deserve This? (1984) - FilmBoy Κριτική: Μια ζωή ταλαιπωρία - What Have I Done To Deserve This? (1984) - FilmBoy
 • Latest News

  Κριτική: Μια ζωή ταλαιπωρία - What Have I Done To Deserve This? (1984)
  Στον απίστευτο κόσμο του Pedro Almodovar είναι να τα περιμένεις όλα. 
  Πίσω στο 1984 η θαυμάσια αυτή κωμωδία ήρθε για πρώτη φορά στις αίθουσες και καθιέρωσε τον Ισπανό σκηνοθέτη στον παγκόσμιο κινηματογραφικό χάρτη. 
  Μεταξύ του φοβερού καστ συναντούμε την Carmen Maura, τον Ángel de Andrés López και τη Verónica Forqué

  Στη Μαδρίτη ζει μια πραγματικά παράξενη και δυσλειτουργική οικογένεια. 
  Η Gloria είναι μια δυστυχισμένη νοικοκυρά που δυσκολεύεται να επικοινωνήσει με τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού. 
  Ο άντρας της Antonio εργάζεται ως ταξιτζής και πλαστογράφος. 
  Τα δύο της παιδιά έχουν σχεδόν λοξοδρομήσει. 
  Η πεθερά της Gloria θέλει να επιστρέψει στο χωριό. 
  Η Gloria εργάζεται ως καθαρίστρια και μπλέκει σε θεότρελες περιπέτειες με τα πρόσωπα που υπάρχουν γύρω της. 
  Πρώτος στόχος της είναι να τακτοποιήσει την ζωή της την ίδια στιγμή που όλα γύρω της δείχνουν να καταρρέουν.

  Απίστευτα χιουμοριστική κωμωδία με μερικούς από τους πιο απίθανους ήρωες που έχουμε δει στη μεγάλη οθόνη. 
  Ο Almodovar κατάφερε να συγκεντρώσει σε ένα μικρό διαμέρισμα της Μαδρίτης μερικούς χαρακτήρες που πηγαίνουν πάνω κάτω και ζητούν κάτι όλη την ώρα στις πιο σουρεαλιστικές σκηνές. 
  Οι εκκεντρικοί αυτοί χαρακτήρες μπορούν να σε κάνουν να γελάσεις μέχρι δακρύων αλλά και να σε προβληματίσουν για το αδιέξοδο της ζωής στις μεγάλες πρωτεύουσες και την πιθανή επιστροφή στην επαρχία.   Οι πολύ καλοί χειρισμοί του Almodovar στη σκηνοθεσία φαίνονται μέσα από τα περισσότερα στοιχεία του έργου. 
  Η διεύθυνση φωτογραφίας του Ángel Luis Fernández είναι επίσης πολύ καλή και δίνει την κατάλληλη αίσθηση της δεκαετίας του ’80 στην Ισπανία μερικά μόνο χρόνια μετά το θάνατο του Φράνκο.

  Ο Almodovar δεν έπαψε ποτέ να εργάζεται και να δημιουργεί μέχρι και σήμερα. 
  Μπορούμε να πούμε πως έχει το δικό του στυλ στις ταινίες, είτε πρόκειται για τις ερμηνείες των ηθοποιών, είτε για τους σουρεαλιστικούς διαλόγους, είτε για την κατασκευή της ίδιας της ταινίας. 
  Αυτή η ταινία είναι βέβαιο πως τον βοήθησε να βρει τη φόρμα του. 

  Οι χαρακτήρες που χρησιμοποιεί είναι πέρα από τη φαντασία: η υπέροχη γιαγιά που υιοθετεί μια σαύρα δίνοντάς της το όνομα Λεφτά είναι αδιαμφισβήτητα χαρακτήρας σε ταινία του Almodovar. 
  Το σύμπαν της ταινίας αποτελείται από μια πληθώρα παράξενων τέτοιων ηρώων οι οποίοι παίζουν το ρόλο τους και έξυπνα συνδέονται με τους υπόλοιπους χαρακτήρες, έστω και με μόνο ένα στοιχείο. 

  Αστεία, πικρή, παράλογη και ταυτόχρονα αληθινή, η ταινία του Pedro Almodovar στέκει 35 χρόνια όρθια και το ερωτηματικό του τίτλου συνεχίζει να υπάρχει ακόμα κάνοντας την ταινία αυτή μια από τις πιο αντιπροσωπευτικές για τον αγαπημένο Ισπανό σκηνοθέτη.

  Στους κινηματογράφους από 4 Ιουλίου.

  Πάνος Μουζάκης.


  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: Κριτική: Μια ζωή ταλαιπωρία - What Have I Done To Deserve This? (1984) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top