F Κριτική: Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - Alita: Battle Angel (2019) - FilmBoy Κριτική: Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - Alita: Battle Angel (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - Alita: Battle Angel (2019)




    Σε ένα μέλλον όπου άνθρωποι και ρομπότ έχουν αποκτήσει περισσότερα κοινά απ’ ότι διαφορές, και σε έναν κόσμο ο οποίος έφτασε στο χείλος της καταστροφής και τώρα προσπαθεί να επιβιώσει στην τελευταία κατοικήσιμη πόλη, γνωρίζουμε την Alita (Rosa Salazar, Bird Box). 
    Μια κοπέλα η οποία μεταφέρεται σε ένα νέο, μηχανικό σώμα, έχοντας χάσει όμως τη μνήμη της. 
    Κάνοντας μια νέα αρχή προσπαθεί να ανακαλύψει ποια είναι η ίδια, αλλά και ποια η θέση της σε αυτόν τον δυστοπικό κόσμο.

    Αυτή είναι η μυθολογία της ταινίας η οποία βασίζεται στο manga Gunnm, και αποτελούσε για αρκετά χρόνια σχέδιο του James Cameron
    Τελικά ο οραματιστής σκηνοθέτης δεν βρήκε χρόνο λόγω Avatar, έτσι κράτησε το ρόλο του παραγωγού, με χρέη σκηνοθέτη να αναλαμβάνει ο Robert Rodriguez

    Ο Μεξικανός σκηνοθέτης ακολουθώντας τα χνάρια του Cameron (ο οποίος έχει συμμετοχή και στο σενάριο), φτιάχνει ένα εντυπωσιακό υπερθέαμα με πρωτοποριακά και άκρως αληθοφανή εφέ, πάνω στα οποία βασίζει όλα τα σκηνοθετικά του κόλπα, παραδίδοντας ορισμένες ιδιαίτερα καλογυρισμένες σκηνές. 
    Όλο αυτό το εντυπωσιακό στήσιμο όμως λειτουργεί εις βάρος της ιστορίας, αλλά και ολόκληρου του κόσμου που έχει να παρουσιάσει. 

    Δεν αφιερώνει το χρόνο που θα απαιτούσε ώστε να αφομοιωθούν οι συνθήκες και οι μηχανισμοί αυτής της μελλοντολογικής πόλης, με τη δράση να υπερτερεί των ουσιαστικών διαλόγων και την ευκαιρία σχολιασμού της (αυτό)καταστροφικής ανθρώπινης φύσης η οποία οδηγεί αναπόφευκτα (;) σε ένα παρηκμασμένο, βιομηχανοποιημένο κόσμο. 



    Έτσι το αποτέλεσμα μοιάζει περισσότερο με μια ευκαιρία για ένα εύπεπτο υπερθέαμα το οποίο εστιάζει κυρίως σε νεανικές ηλικίες, παρά μια σκεπτόμενη δυστοπική sci-fi περιπέτεια.

    Όσον αφορά τους ηθοποιούς, η ταινία διαθέτει ένα πρωτοκλασάτο καστ με ηχηρά ονόματα όπως αυτά του Christoph Waltz (Downsizing), της Jennifer Connelly (Only the Brave) και του Mahershala Ali (Green Book). 

    Οι ατομικές τους ικανότητες όμως περιορίζονται από τη γενικότερη προσέγγιση που δεν τους δίνει την ευκαιρία να δώσουν ουσιαστική υπόσταση στους χαρακτήρες, μοιάζοντας πολλές φορές άχαροι και αμήχανοι μπροστά στο φουτουριστικό περιβάλλον το οποίο είναι ο πραγματικός πρωταγωνιστής.

    Συνολικά μια ανάλαφρη για τα θέματα που διαπραγματεύεται ταινία, στην οποία η δράση και τα εφέ δεν αφήνουν περιθώριο για περαιτέρω σεναριακές, ερμηνευτικές, ή φιλοσοφικές προεκτάσεις.

    Στους κινηματογράφους από 14 Φεβρουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Αλίτα: Ο Άγγελος της Μάχης - Alita: Battle Angel (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top