F Κριτική: Το Πράσινο Βιβλίο - Green Book (2018) - FilmBoy Κριτική: Το Πράσινο Βιβλίο - Green Book (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Το Πράσινο Βιβλίο - Green Book (2018)




    Αρχές δεκαετίας του '60 στην Αμερική. 
    Ένας μαύρος πιανίστας προσλαμβάνει έναν λευκό ιταλοαμερικανό ως οδηγό, για ένα τουρ που σκοπεύει να κάνει στις Νότιες πολιτείες. 
    Οι δύο άντρες καλούνται να συνεργαστούν και να αφήσουν στην άκρη κοινωνικές, πολιτιστικές, και πολιτικές διαφορές, σε ένα ταξίδι καθοριστικό και για τους δύο.

    Σε αυτή τη μάλλον απλή αλλά αληθινή ιστορία βασίζεται ο Peter Farrelly ο οποίος μετά από ταινίες όπως το Dump and Dumper και There is Something About Mary (!), κάνει μια μεγάλη και σαφώς ποιοτική στροφή. 
    Εδώ το στόρι μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό και η ταινία να παίρνει μια μάλλον αναμενόμενη κατεύθυνση, όλα όμως υπηρετούν άψογα το concept δημιουργώντας ένα πανέμορφο αποτέλεσμα.

    Το πρώτο μεγάλο ατού της ταινίας είναι το εξαιρετικά καλογραμμένο σενάριο, με έξυπνους διαλόγους και ξεκαρδιστικές ατάκες που εναλλάσσονται με πιο δραματικές στιγμές, και οι οποίες πηγάζουν μέσα από το κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο στο οποίο εκτυλίσσεται η ιστορία μας. 

    Αντιστρέφοντας έξυπνα τις επικρατούσες σχέσεις εξουσίας της δεκαετίας του 60, τοποθετεί από τη μία έναν μορφωμένο αφροαμερικανό σε θέση ισχύος, και από την άλλη έναν λευκό άντρα, λαϊκό και όχι ιδιαίτερα καλλιεργημένο, στήνοντας με αυτόν τον τρόπο πολλές σκηνές αντιθέσεων οι οποίες γιγαντώνονται ανάμεσα σε Νότο και Βορρά, ανάμεσα σε αστικές και λαϊκές τάξεις, ανάμεσα στην οικονομική ευμάρεια και την οικονομική ανέχεια. 


    Ο Farrelly ακολουθεί σκηνοθετικά αυτό το σενάριο κρατώντας έναν καλό ρυθμό, και χωρίς εντυπωσιασμούς μας παρουσιάζει την εξέλιξη του ταξιδιού αλλά και των δύο πρωταγωνιστών. 
    Και με αυτό ερχόμαστε στο δεύτερο δυνατό χαρτί της ταινίας.

    Οι πρωταγωνιστές λοιπόν, Viggo Mortensen (Captain Fantastic) και Mahershala Ali (Hidden Figures), έχοντας στα χέρια τους δύο υπέροχους χαρακτήρες δημιουργούν ένα πολύ ζωντανό δίδυμο με πολύ καλή χημεία και ιδιαίτερα ρεαλιστικές ερμηνείες. 
    Χαρίζουν γέλιο, προβληματίζουν, πείθουν για τις αλλαγές που δέχονται, και δημιουργούν μια σχέση αλληλεπίδρασης που προσφέρει αμοιβαία μαθήματα. 

    Και μέσα από τις δικές τους μεταστροφές τα μαθήματα περνάνε και σε εμάς, προβληματίζοντας για κοινωνικές ανισότητες, για θέματα ρατσισμού, για θέματα παιδείας, για θέματα ανθρωπιάς.
    Όμορφο, γλυκό, αστείο, διδακτικό. 
    Ένα road movie το οποίο αποτελεί μια από τις καλύτερες ταινίες αυτής της κινηματογραφικής χρονιάς.

    Στους κινηματογράφους από 3 Ιανουαρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Το Πράσινο Βιβλίο - Green Book (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top