F Κριτική: Ριψοκίνδυνοι Άνδρες - Only the Brave - FilmBoy Κριτική: Ριψοκίνδυνοι Άνδρες - Only the Brave - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ριψοκίνδυνοι Άνδρες - Only the Brave



    Η πραγματική ιστορία μιας ομάδας πυροσβεστών στην Καλιφόρνια, η οποία συμμετείχε στην κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς του 2013 στην Αριζόνα που εξελίχθηκε σε μια από τις πιο φονικές των τελευταίων χρόνων. 
    Ο σκηνοθέτης Joseph Kosinski αναλαμβάνει τα ηνία ώστε να φτιάξει μια ταινία προς τιμή των θυμάτων αυτής της πυρκαγιάς, ακολουθώντας μια μάλλον ασφαλή τακτική.

    Αρχικά μας παρουσιάζει τη δημιουργία της ομάδας, από τη σκληρή εκπαίδευση και τα πρώτα βήματα μέχρι τις αρκετές πετυχημένες επιχειρήσεις της, ενώ παράλληλα μας δίνει προσωπικές ιστορίες των πρωταγωνιστών, προσπαθώντας να συνδυάσει σκηνές δράσεις με δραματικά στοιχεία. 

    Όσον αφορά το πρώτο κομμάτι τα πάει πολύ καλά με ιδιαίτερα καλογυρισμένες σκηνές, χαρίζοντάς μας είτε αγωνία ανάμεσα στους καπνούς, είτε ορισμένα εντυπωσιακά και φλεγόμενα συχνά πλάνα. 
    Από την άλλη το δραματικό κομμάτι εμφανίζει κάποια κενά, καθώς δεν βλέπουμε σε όλες τις ιστορίες την ίδια επιτυχία.

    Εκεί που πετυχαίνει όμως σίγουρα είναι στο τελευταίο μισάωρο, όπου συνδυάζει την ένταση και την αγωνία στο μέτωπο με το δραματικό στοιχείο, καταφέρνοντας να συγκινήσει και να δώσει αναγνώριση στα θύματα της πυρκαγιάς. 
    Με αυτόν τον τρόπο μας αποζημιώνει για το κάπως φλύαρο και μακροσκελές κύριο μέρος της ταινίας, το οποίο σε μερικά σημεία εμφανίζει μια επανάληψη που κουράζει, και τελικά συντελεί σε μια διάρκεια που ξεπερνάει τις 2 ώρες.

    Το στήσιμο που προαναφέραμε μπορεί να θυμίσει κάτι από στρατιωτικές ταινίες, μέσα από τη σκληρή εκπαίδευση και τις διάφορες επιχειρήσεις. 
    Είναι λίγο «μάτσο» και υπάρχουν αρκετές «αντρικές» συζητήσεις, που φέρνουν στο μυαλό ανάλογες ταινίες. 


    Όμως σε αντίθεση με τις μιλιταριστικές ταινίες, εδώ αποδεχόμαστε το ηρωικό κλίμα καθώς δεν εμπίπτει σε ιδεολογικά κριτήρια και πολιτικά παιχνίδια τέτοιων ταινιών. 
    Το όποιο ηρωικό, ή ακόμα και υπερηρωικό κλίμα, είναι δεκτό ως δείγμα σεβασμού σε ένα από τα δυσκολότερα επαγγέλματα με αποκλειστικό σκοπό την προστασία των πολιτών. 
    Σε αντίθεση με τον στρατό, που στο όνομα της προστασίας φέρνει συχνά τα αντίθετα αποτελέσματα.

    Για να επιστρέψουμε στα της ταινίας, μεγάλο βάρος του φιλμ πέφτει στις πλάτες του διάσημου καστ: Josh Brolin (Hail Ceasar!), Jeff Bridges (Kingsman: The Golden Circle), Miles Teller (War Dogs), Taylor Kitsch (American Assassin).
    Χωρίς εντυπωσιακές ερμηνείες αλλά με σοβαρότητα, όλοι οι ηθοποιοί φέρνουν εις πέρας την αποστολή τους, με αυτή που φαίνεται να ξεχωρίζει να είναι η Jennifer Connelly (American Pastoral). 
    Και λόγω ικανοτήτων, αλλά και εξαιτίας του ρόλου της, ο οποίος παρουσιάζει και το μεγαλύτερο δραματικό ενδιαφέρον.

    Συνολικά αυτό που έχουμε είναι μια καλογυρισμένη ταινία η οποία αποτελεί φόρο τιμής στα θύματα της πυρκαγιάς στην Αριζόνα το 2013. 
    Υπάρχει μια επανάληψη, δεν λειτουργούν όλα τα δραματικά στοιχεία σωστά, αλλά πετυχαίνει το σκοπό της χωρίς εντυπωσιασμούς.

    Στους κινηματογράφους από 19 Οκτωβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ριψοκίνδυνοι Άνδρες - Only the Brave Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top