F Κριτική: Bird Box (2018) - FilmBoy Κριτική: Bird Box (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Bird Box (2018)




    Οι original παραγωγές του Netflix που θα προτιμούσαμε να βλέπαμε στη μεγάλη οθόνη όλο και αυξάνονται. 
    Για τις περισσότερες απ’ αυτές όμως, αφότου τις δούμε, ευχαριστούμε τη τύχη μας που δεν πετάξαμε τα λεφτά μας! 
    Το Bird Box έμοιαζε ή τουλάχιστον ελπίζαμε να διαφέρει. 
    Δυστυχώς, δεν…

    Η ιστορία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο του Josh Malerman και μας διηγείται τη περιπέτεια της Mallory, μιας γυναίκας που γίνεται μάρτυρας ενός αποκαλυπτικού γεγονότος. 
    Η Mallory είναι έγκυος με ένα παιδί που δε δείχνει να θέλει. 
    Μια μέρα, και ενώ μόλις έχει βγει από το ιατρείο της γυναικολόγου και σκέφτεται την υιοθεσία, γύρω της αρχίζει να ξεσπάει υστερία, με τον κόσμο να γίνεται αυτοκαταστροφικός και αυτοκτονικός, χωρίς εμφανή αιτία. 
    Βρίσκει καταφύγιο σε ένα σπίτι, όπου μαζί με άλλους 7 αγνώστους προσπαθούν να καταλάβουν τι συμβαίνει και πως να επιβιώσουν.
    Fast forward πέντε χρόνια αργότερα, με την Mallory και δυο μικρά παιδιά, όλοι τους με δεμένα τα μάτια, να πρέπει να κατέβουν έναν άγριο ποταμό για να φτάσουν σε ένα μέρος που λέγεται πως είναι ασφαλές. 
    Θα τα καταφέρουν;

    Διαβάζοντας τη σύνοψη του βιβλίου, το σενάριο του Eric Heisserer (Arrival) έχει κρατήσει τη πλοκή ιδιαιτέρως πιστή, με μια σημαντική διαφορά, η Mallory από φοιτήτρια έγινε η… Sandra Bullock
    Αυτό δεν θα ήταν απαραίτητα κακό αν η ταινία δεν καταπιανόταν με το ζήτημα της ανεπιθύμητης μητρότητας, ένα θέμα που θα ήταν πολύ πιο πιστευτό και με περισσότερες ρεαλιστικές προεκτάσεις για μια φοιτήτρια παρά για μια ώριμη γυναίκα. 
    Στα σκουπίδια αυτό το κομμάτι λοιπόν...

    **spoiler alert**



    Το Bird Box είναι ένα post-apocalyptic δραματικό θρίλερ, ένα είδος που είναι αρκετά κορεσμένο και κάθε ταινία που θέλει να ξεχωρίσει από το σωρό, πρέπει να έχει ένα ευφυές σεναριακό εύρημα. 
    Στη περίπτωσή μας, αυτό είναι πως το “πρόβλημα” μεταδίδεται μέσω της όρασης, πως δεν είναι κάποιος ιός, και ούτε μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. 
    Το ότι δεν παίρνουμε μια απάντηση για το τι τελικά είναι, δεν ενοχλεί. 
    Αυτό που ενοχλεί όμως είναι πως αυτό που προκαλεί αυτή τη κατάσταση δεν παρουσιάζεται σωστά, δεν έχει κάποιους ξεκάθαρους κανόνες. 
    Άλλους ανθρώπους τους κάνει αυτοκτονικούς και άλλους τους υπνωτίζει. 

    Ένα αφύσικο ρεύμα αέρος υποδηλώνει τη παρουσία του, όμως ενώ από κάποια σκίτσα παίρνουμε μια ιδέα για τη μορφή του, σε άλλο σημείο μοιάζει πως ίσως είναι κάποιο αερικό. 
    Πέραν αυτών, δεν γίνεται καμία αναφορά στο γιατί μπορεί να κάνει αυτά που κάνει. 
    Συνολικά το μυστήριο θυμίζει κάτι από το The Happening, όμως ακόμα και εκεί, στη τελική, παίρναμε κάποιες απαντήσεις.

    Η παρουσία της Οσκαρικής Susanne Bier πίσω από τη κάμερα μας έκανε να πιστέψουμε ότι θα δούμε μια ταινία με έντονο το ανθρώπινο στοιχείο, όμως αντίθετα, οι χαρακτήρες του Bird Box είναι απόλυτα χάρτινοι, ενώ ταυτόχρονα δείχνει ανίκανη να καλύψει τα plot holes του σεναρίου, με την παράλληλη αφήγηση σε δύο χρόνους να είναι το μόνο τρικ που έχει να επιδείξει. 
    Όσο για την ένταση και τον τρόμο που μας υπόσχεται το trailer, αυτά τελειώνουν περίπου στο πρώτο μισάωρο.

    Ερμηνευτικά, η Sandra Bullock δε θυμίζει τίποτα από τις καλές εποχές του Gravity και του The Blind Side, με την ηθοποιό να αδυνατεί να βγάλει την απαραίτητη ένταση που χρειάζεται μια ταινία με τόσο αραιή πλοκή. 
    Στο πλάι της, η μόνη που ξεχωρίζει από ένα κατά τ’ άλλα εκλεκτό cast (John Malkovich, Jacki Weaver, Tom Hollander, Trevante Rhodes) είναι η Sarah Paulson, η οποία…spoiler, πεθαίνει στο 10λεπτο!

    Και κάπως έτσι, πολύ χαίρομαι που το μόνο που σπατάλησα για το Bird Box ήταν 120 λεπτά από το χρόνο μου. 
    Διόλου τυχαία, η ταινία δε συζητήθηκε καν για να έχει έστω περιορισμένη διανομή. 
    Για ένα Παρασκευατόβραδο στο καναπέ με τις πιτζάμες και ένα μεγάλο πακέτο τσιπς για να περάσει η ώρα, καλή είναι, αλλά με τέτοιους συντελεστές περιμέναμε πολλά περισσότερα και δυστυχώς απέτυχε παταγωδώς να μας τα παραδώσει.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Bird Box (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top