F Thank You For Your Service - FilmBoy Thank You For Your Service - FilmBoy
  • Latest News

    Thank You For Your Service


    Μία εξαιρετικά προσωπική, διεισδυτική ματιά στη ζωή μίας ομάδας Αμερικανών στρατιωτών μετά τον πόλεμο στο Ιράκ, σε σκηνοθεσία του σεναριογράφου του American Sniper, Jason Hall.

    Για τον Λοχία Adam Schumann (Miles Teller, Only the Brave) και πολλούς άλλους στρατιώτες σαν κι αυτόν, το να αφήσει πίσω του τον πόλεμο στο Ιράκ ήταν φαινομενικά απλό: χρειαζόταν απλά να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο. 
    Ο επαναπατρισμός του και η επιστροφή στην αγκαλιά των αγαπημένων του προσώπων, όμως, θα αποδεικνύονταν απλά το πρώτο βήμα στο μακρύ, κοπιαστικό ταξίδι της πραγματικής επιστροφής στην καθημερινή ζωή. 

    Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου David Finkel, το «Thank You for Your Service» ακολουθεί μία ομάδα Αμερικανών στρατιωτών που επιστρέφουν από το Ιράκ, οι οποίοι πασχίζουν να ενσωματωθούν και πάλι στην καθημερινή τους ζωή και στις οικογένειές τους, ενόσω βιώνουν τις μνήμες ενός πολέμου που απειλεί να τους καταστρέψει πολύ μετά τη φυγή τους από το πεδίο μάχης.  

    Ήταν κατά τη διάρκεια της οκτάμηνης παραμονής του δημοσιογράφου David Finkel πλάι σε στρατιώτες της 2-16 Μοίρας του Πεζικού, όταν γνώρισε τον άνθρωπο που θα εκτελούσε χρέη «γέφυρας» ανάμεσα στην περιγραφή του «εκεί» (γεγονότα που εξιστορήθηκαν στο βιβλίο του «The Good Soldiers») και του «επαναπατρισμού» (Thank You for Your Service). 
    Δέκα χρόνια μετά, οι μνήμες παραμένουν ολοζώντανες.

    Ο συγγραφέας θυμάται:
    «Μία μέρα, κατά τη διάρκεια μίας ήσυχης περιόδου, ρωτούσα τριγύρω: ‘Ποιος είναι σπουδαίος στρατιώτης; Ποιον πρέπει να γνωρίσω;’ Κάποιος είπε, ‘Πρέπει να μιλήσεις με τον Σούμαν, είναι ο καλύτερός μας’. Πέρασαν δύο εβδομάδες πριν βρω την ευκαιρία να του συστηθώ – κι αυτός ο σπουδαίος στρατιώτης ήταν ένας πολύ λεπτός, κοκκαλιάρης άνδρας με στοιχειωμένο βλέμμα, που καθόταν μόνος στο κρεβάτι του. Όπως αποδείχτηκε, ο μεγάλος Σούμαν -μετά από δυόμισι αποστολές στο Ιράκ και 1000 μέρες μάχης- είχε φτάσει στα όριά του. Απλά δεν άντεχε να βρίσκεται άλλο στον πόλεμο και έφευγε από το στρατόπεδο εκείνη την ημέρα. Τότε ήταν που πραγματικά γνώρισα τον Άνταμ.»

    Το δεύτερο βιβλίο του Finkel, Thank You for Your Service, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από τους κριτικούς αλλά και από αναγνώστες, ανάμεσα στους οποίους και ο κινηματογραφιστής, Jason Hall, που διάβασε το βιβλίο έπειτα από προτροπή του Steven Spielberg, όταν οι δυο τους συνεργάζονταν στην ταινία American Sniper.


    «Το βρήκα απίστευτα ενδιαφέρον γιατί αφορά ήρωες της καθημερινότητας. Είναι για τους φαντάρους μας -τους ακούραστους πολεμιστές που επαναπατρίζονται και πρέπει να αναλάβουν το ρόλο του συζύγου, του πατέρα, του αδερφού. Είναι τρομερά απαιτητικό να αποβιβάζεσαι από το αεροπλάνο και να αναλαμβάνεις αμέσως αυτόν τον ρόλο, με έλλειψη κατανόησης από τον περίγυρο -ακόμα κι από τις ίδιες τους τις οικογένειες- για το τι τους είχε ζητηθεί να κάνουν στον πόλεμο. Τους ευχαριστούμε για τη θητεία τους, αλλά στην πραγματικότητα, δεν ξέρουμε για τι ακριβώς τους ευχαριστούμε». 

    Ο Hall πέρασε δύο χρόνια προσπαθώντας να ενσωματώσει την πολυεπίπεδη αυτή δουλειά σε ένα σενάριο, προσθέτοντας κάποια ζητούμενα: 
    «Αυτό που έγραψε ο David έμοιαζε με ποιητική δημοσιογραφία -ακολουθούσε αυτούς τους τύπους για 18 μήνες, ζούσε μαζί τους στο σπίτι τους και κατέγραψε τις πιο προσωπικές τους στιγμές. Ο στόχος μου ήταν να καταφέρω το ίδιο, αλλά κινηματογραφικά -να φτάσω όσο πιο βαθιά μπορέσω, δίνοντας μία εικόνα από τις ζωές τους. Ήθελα να δώσω στο κοινό μία ωμή ματιά από έναν κόσμο που δεν είχαν ξαναδεί. Το σινεμά έχει αυτή την ικανότητα, να δημιουργεί κατανόηση και να γεφυρώνει τα κενά όπως κανένα άλλο μέσο».

    Ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος έψαχνε στον πρωταγωνιστή του την ίδια μορφή γοητείας που διέθετε ο πραγματικός ήρωας του σεναρίου, δίνοντας στο κοινό μία οπτική με την οποία θα μπορούσε να ταυτιστεί. 
    «Ο Miles Teller έχει αυτή την ποιότητα του καθημερινού ανθρώπου και, ταυτόχρονα, είναι κάποιος που έχει ζήσει - έχει βιώσει την απώλεια, μπορείς να το δεις στα μάτια του, και οι ουλές σημαδεύουν ακόμα το πρόσωπό του. Ο Adam ήταν ένας καλός στρατιώτης, γενναίος και ατρόμητος, και αγαπούσε αυτό που έκανε. Αγαπούσε να μάχεται πλάι σε αυτούς τους τύπους, μέχρι την στιγμή που δεν μπορούσε άλλο. Ο Miles διαθέτει στη μεγάλη οθόνη αυτή την τιμή και την αξιοπρέπεια, μας μεταδίδει το βάρος της απώλειας».

    Ο ίδιος ο Teller σεβάστηκε το γεγονός πως ο άνθρωπος τον οποίο θα ερμήνευε χρειαζόταν τον χρόνο του για να τον συνηθίσει. 
    «Ο Adam είχε έναν φυσιολογικό φόβο του τι επρόκειτο να συμβεί, επειδή ένιωθε πως ήταν σαν να έβγαζε τη ζωή του στο σφυρί. Υπάρχουν στιγμές στο βιβλίο που δεν είναι ο τέλειος άνθρωπος - ο David έδειξε πώς ήταν αυτοί οι τύποι όταν γύρισαν από τον πόλεμο, και δεν ήταν το καλύτερο μέρος του εαυτού τους. Ήμουν πολύ προσεκτικός σε αυτό το κομμάτι του υλικού και την αναβίωση της προσωπικής ζωής του Adam στην οθόνη.»

    Τι διαφοροποιεί, όμως,  το Thank You for Your Service από τις άλλες ταινίες με παρόμοια θεματική; 
    «Οι στρατιώτες γυρίζουν στην πατρίδα και βλέπουν το Χόλιγουντ να μετατρέπει τις εμπειρίες τους σε εισιτήρια και ποπκόρν. Πρέπει να υπάρχει ένα επίπεδο σεβασμού σε εκτίμηση αυτών που έκαναν και θυσίασαν. Εμείς δεν το αντιμετωπίσαμε ως διασκέδαση: το αντιμετωπίσαμε σα να είχαμε στα χέρια μας τη ζωή ενός ανθρώπου», σχολιάζει ο σκηνοθέτης. 

    Στους κινηματογράφους από 30 Νοεμβρίου.
    ΔΤ από της Odeon.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Thank You For Your Service Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top