F Κριτική: Λαίδη Μάκβεθ - Lady Macbeth - FilmBoy Κριτική: Λαίδη Μάκβεθ - Lady Macbeth - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Λαίδη Μάκβεθ - Lady Macbeth



    Στην βικτωριανή Αγγλία του 19ου αιώνα ένας πλούσιος παντρεύεται μία κατά πολύ νεότερη του γυναίκα (Florence Pugh). 

    Εκείνη απομονωμένη σε ένα σπίτι στην εξοχή και παγιδευμένη σε έναν γάμο χωρίς αγάπη και έρωτα θα βρει διέξοδο στην αγκαλιά ενός νέου ιπποκόμου και θα ζήσει μία παθιασμένη σχέση που θα ξυπνήσει δολοφονικά και καταπιεσμένα σεξουαλικά ένστικτα.

    Oι ταινίες εποχής συναντούν τα νουάρ, στο εξαιρετικά ενδιαφέρον ντεμπούτο στην μεγάλη οθόνη του Βρετανού θεατρικού σκηνοθέτη William Oldroyd με ένα ατμοσφαιρικό φιλμ, βασισμένο σε μια γραμμένη το 1865 νουβέλα του Nikolai Leskov

    Σε μία πατριαρχική κοινωνία συναντάμε μία καταπιεσμένη γυναίκα που ασφυκτιά μέσα σε ένα σκληρό οικογενειακό περιβάλλον με έναν σαδιστή σύζυγο. 
    Όταν θα γνωρίσει τον έρωτα στο πρόσωπο ενός άλλου άντρα, θα ξυπνήσει μέσα της μία ανεξέλεγκτη δύναμη και οι πιο σκοτεινές πτυχές του εαυτού της θα την οδηγήσουν σε μία δίνη πάθους με ολέθριες συνέπειες.


    Αφενός μία κοινωνική σάτιρα που καυτηριάζει με κυνικό τρόπο την υποβαθμισμένη θέση της γυναίκας στις πατριαρχικές κοινωνίες και αφετέρου ένα σκοτεινό νουάρ όπου η αδίστακτη femme fatale ηρωίδα είναι διατεθειμένη να φτάσει στα άκρα για τον έρωτα και την ανεξαρτησίας της.

    Με λιτή, σκηνοθεσία, γοτθική ατμόσφαιρα, κοφτό και γρήγορο μοντάζ, υποβλητικό σάουντρακ και μοντέρνα αφήγηση με διαλόγους που ξεφεύγουν από τη παραδοσιακή συνταγή των ταινιών εποχής, αυτό το πρωτότυπο φιλμ υιοθετεί περισσότερο την ταυτότητα ενός δραματικού θρίλερ με το σασπένς να παίζει καταλυτικό ρόλο χωρίς όμως να απογειώνεται ποτέ σε ένα σενάριο που διαθέτει εκπλήξεις και απρόοπτα, ωστόσο εξελίσσεται με έναν γοργό ρυθμό αφήνοντας την αίσθηση του φευγαλέου και του ανολοκλήτωτου.

    Βραβείο FIPRESCI στα Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και Σαν Σεμπαστιάν.
    Στους κινηματογράφους από 30 Νοεμβρίου.

    Γιάννης Αποστολίδης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Λαίδη Μάκβεθ - Lady Macbeth Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top