F Five Flavours 2017: SoulMate review - FilmBoy Five Flavours 2017: SoulMate review - FilmBoy
  • Latest News

    Five Flavours 2017: SoulMate review




    Το σενάριο βασίζεται στο μυθιστόρημα «July and Ansen» της Qing Shan και περιγράφει την ιστορία δύο κοριτσιών, από την στιγμή που γίνονται φίλες στα 13 τους και μέσω μιας σειράς επεισοδίων, μέχρι λίγο πριν φτάσουν τα 30.

    Η σχέση τους ορίζεται από τις διαφορές τους, μιας και η July είναι μία καλοαναθρεμμένη «πριγκίπισσα» από καλή οικογένεια ενώ η Ansen είναι ένα εξωστρεφές θαρραλέο κορίτσι, χωρίς ουσιαστικά γονείς μιας και ο πατέρας της έχει πεθάνει και η μητέρα της λείπει συνεχώς. 
    Η παρουσία ενός άνδρα, του Jia Ming, θα αποτελέσει τον σημαντικότερο παράγοντα στον χωρισμό τους καθώς τα δύο κορίτσια αρχίζουν να ανακαλύπτουν τους εαυτούς τους και τις διαφορές τους καθώς μεγαλώνουν.

    O Derek Tsang σκηνοθετεί ένα πολύ τρυφερό φιλμ και καταφέρνει να συνδυάσει με μαεστρία στοιχεία ρομάντζου, δράματος και coming-of-age, μέσω ενός σεναρίου που χαρακτηρίζεται από βαθιά γνώση της γυναικείας ψυχολογίας. 
    Η ιστορία εκτυλίσσεται μέσω flashbacks, μιας και ξεκινάει με μία συνάντηση μεταξύ της Ansen και του Jia Ming, με την πρώτη να του αναφέρει πως η July γράφει ένα βιβλίο βασισμένο στην ιστορία τους, και στη συνέχεια μεταφέρεται στην περίοδο που τα κορίτσια ήταν 13 ετών. 

    Τα flashbacks, αν και πολλά, είναι εξαιρετικά τοποθετημένα στην ιστορία, γεγονός που κάνει την παρακολούθηση της εξέλιξης πολύ εύκολη, με την ομάδα πίσω από το μοντάζ (Li Dianshi, Derek Hui, Tan Xiang- Yuan και Zhou Xialoin) να έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον συγκεκριμένο τομέα.

    Το τέλος είναι επίσης εντυπωσιακό, αν και αρκετά θλιβερό, μιας και προσφέρει μια σειρά από ανατροπές οι οποίες κάνουν την παρακολούθηση του Soul Mate ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.


    Δύο είναι οι παράγοντες που ανυψώνουν την παραγωγή πάνω από την πληθώρα ταινιών της κατηγορίας. 
    Ο πρώτος είναι ο ρυθμός, ο οποίος είναι αρκετά γρήγορος για το είδος, χωρίς καμία καθυστέρηση, με μοναδική εξαίρεση το τέλος, και αυτό για λίγο. 
    Το δεύτερο είναι ο άρτιος συνδυασμός εικόνας και μουσικής, με τον ήχο να εντείνει την αίσθηση που αποπνέει κάθε σκηνή. 

    Αυτοί οι δύο παράγοντες, οι οποίοι παρουσιάζουν την εξαιρετική δουλειά στο κομμάτι του ήχου από τους Zheng "Joe" Huang Ke Pollocks και στην φωτογραφία από τον Jing-Ping Yu, μαζί με το μοντάζ, αποτελούν τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα της ταινίας στο τεχνικό κομμάτι.

    Οι δύο πρωταγωνίστριες, Sichun Ma (Saving Mr. Wu) ως July και Zhou Dongyu ως Ansen είναι πολύ καλές στους ρόλους τους, καθώς αποτυπώνουν δύο εντελώς διαφορετικούς χαρακτήρες, των οποίων η αντίθεση, ουσιαστικά οικοδομεί την σχέση τους. 
    Το γεγονός πως οι προσωπικότητες τους αντικατοπτρίζονται στην γενικότερη εμφάνιση τους είναι ακόμα ένα από τα πλεονεκτήματα της ταινίας. 

    Σε αυτό το πλαίσιο η πανέμορφη Sichun Ma μοιάζει με «βασίλισσα του χορού» και η Zhou Dongyu με «βασίλισσα του ροκ εν ρολ». 
    Ο Toby Lee ως Jia Ming έχει δευτερεύοντα ρόλο, αλλά τον υποδύεται πειστικά, με την εμφάνισή του να δικαιολογεί πλήρως την παρουσία του ως μήλο της έριδος. 
    Το γεγονός πως όλοι οι χαρακτήρες, παρά τα ελαττώματά τους, είναι εξαιρετικά συμπαθείς, είναι ακόμα ένα πλεονέκτημα της ταινίας, το οποίο πρέπει να «χρεωθεί» τόσο στους ηθοποιούς όσο και στους σεναριογράφους.

    Το «Soul Mate» είναι ένα πραγματικά υπέροχο φιλμ, το οποίο καταφέρνει να αναζωογονήσει μία ξεπερασμένη κατηγορία μέσω της γενικότερης αρτιότητάς του.

    Παναγιώτης Κοτζαθανάσης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Five Flavours 2017: SoulMate review Rating: 5 Reviewed By: Panos Kotzathanasis
    Scroll to Top