F Κριτική: Η Μεγάλη Υπόσχεση - The Promise - FilmBoy Κριτική: Η Μεγάλη Υπόσχεση - The Promise - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Η Μεγάλη Υπόσχεση - The Promise



    Τα ανθρώπινα δράματα, οι τραγωδίες, οι άγνωστες πολεμικές συρράξεις, οι γενοκτονίες, είναι θέματα που το Hollywood αγαπάει γιατί τέτοιες αληθινές ιστορίες αποτελούν άριστη βάση για επικές ταινίες που φέρνουν βραβεία. 
    Τι γίνεται όμως όταν ο “κακός” μιας τέτοιας ιστορίας είναι ένας ασταθής σύμμαχος των ΗΠΑ, όπως η Τουρκία; 

    Αυτό που γίνεται είναι …30+ χρόνια καθυστέρηση! 
    Από τη δεκαετία του 80, ο τότε ιδιοκτήτης της MGM, Kirk Kerkorian προσπάθησε να βάλει μπρος την παραγωγή του φιλμ, όμως ο ίδιος ο διευθυντής του (και η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ φυσικά), του έβαλαν φρένο. 

    Τρεις δεκαετίες αργότερα, με τον Kerkorian να αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου τη χρηματοδότησή της και τον βετεράνο παραγωγό Mike Medavoy (Black Swan, Shutter Island) να παίρνει το project κάτω από τις δυνατές φτερούγες του, το The Promise έγινε πραγματικότητα, και μετά από μια δύσκολη διαδικασία διανομής, η ταινία φτάνει και στις αίθουσες της Ελλάδας.

    1914. Ο Μεγάλος Πόλεμος είναι στην απαρχή του, και η Οθωμανική Αυτοκρατορία στα τελευταία της. 
    Ο Mikael (Oscar Isaac, X-Men: Apocalypse) είναι ένας φαρμακοποιός σε ένα αρμένικο χωριό της Νότιας Τουρκίας, όπου ζουν αρμονικά με τους Τούρκους και τις υπόλοιπες μειονότητες. 

    Θέλοντας να γίνει γιατρός, η μητέρα του (Shohreh Aghdashloo, Star Trek Beyond) τον αρραβωνιάζει με μια συμπατριώτισσά του (Angela Sarafyan, Twilight Saga: Breaking Dawn - Part 2) και χρησιμοποιεί την προίκα της για να σπουδάσει στην Κωνσταντινούπολη, με την υπόσχεση να γυρίσει και να την παντρευτεί.

    Εκεί γνωρίζει την όμορφη Ana (Charlotte Le Bon, Iris), μια όμορφη γαλλοθρεμμένη Αρμένισα δασκάλα, η οποία όμως έχει σχέση με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Chris Myers (Christian Bale, The Big Short), που βρίσκεται στη χώρα για να καταγράψει τις εξελίξεις. 
    Ενώ ο Mikael και η Ana ερωτεύονται, η κατάσταση στη χώρα αγριεύει, με την Τουρκία να ξεκινάει τους διωγμούς κατά των μειονοτήτων. 
    Η σύλληψη του Mikael και η μεταφορά του σε στρατόπεδο καταναγκαστικών έργων είναι μόνο η αρχή μιας επικής περιπέτειας.


    Το σενάριο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, με την Robin Swicord (Memoirs of a Geisha) που έγραψε το σενάριο μαζί με το σκηνοθέτη Terry George (Hotel Rwanda) να κάνουν αρκετές προσθαφαιρέσεις, απαραίτητες σε κάθε κινηματογραφική παραγωγή. 

    Η σημαντικότερη απ’ αυτές είναι η προσθήκη ενός ερωτικού τριγώνου μεταξύ Mikael, Ana και Chris, που δυστυχώς αποτελεί και το πιο ανερμάτιστο χαρακτηριστικό της ταινίας, μιας και η απουσία ανάπτυξης χαρακτήρων κάνει την ερωτική ζωή της τριπλέτας, παντελώς αδιάφορη μπροστά στη τραγωδία της εξελισσόμενης γενοκτονίας. 

    Χαρακτηριστικότερη σκηνή που κάνει το θεατή να αγανακτήσει, όταν το παράνομο ζευγαράκι γλιτώνει από το λιντσάρισμα των αγριεμένων Τούρκων, βρίσκει καταφύγιο σε ένα μικρό ξενοδοχείο, και η κάμερα αντί να ρίξει το βάρος στα όσα συμβαίνουν στους δρόμους, μας βάζει να τους παίρνουμε μάτι να…βγάζουν τα μάτια τους!

    Το πρώτο μισό του φιλμ έχει αρκετά αργό ρυθμό, και δυστυχώς αποτυγχάνει (αποφεύγει;) και να μας δώσει το ιστορικό υπόβαθρο των συμβάντων αλλά και να παρουσιάσει μια αξιόλογη ερωτική ιστορία. 
    Στη συνέχεια ευτυχώς, παίρνει τα ηνία η ίδια η τραγωδία, με τον Mikael να περνάει μια μικρή οδύσσεια, να περνάει ερήμους και χωριά, να παντρεύεται και να ξαναχάνεται, μέχρι που έρχεται η ώρα να ξαναβρεί την Ana του, όμως για πόσο.

    Παρότι η περιπέτειά του ακούγεται σαν Ξανθοπουλικό μελόδραμα, ο σκηνοθέτης έχει τον τρόπο να κρατάει τη ποιότητα σε υψηλό επίπεδο, με ποικιλία συμβάντων, ικανοποιητικό ρυθμό (πολύ καλύτερο από το πρώτο μισό), ανθρώπινα δραματικές σκηνές που αποφεύγουν τα σιρόπια, αλλά και δράση, αρκετή και καλογυρισμένη δράση (θυμίζει κάτι από Mann), δένοντας όλο το σύνολο με τις πολύ καλές ερμηνείες των πρωταγωνιστών, ειδικά του Bale, που δυστυχώς έχει και το μικρότερο ρόλο.

    Το The Promise είναι μια ταινία με πολλά προβλήματα, όμως αυτά δεν είναι ικανά να ακυρώσουν την αξία της θέασής της, αφού η πραγματική της ιστορία (εντάξει, δεν είναι και ιστορικό ντοκιμαντέρ, μην περιμένετε πολλές ακρίβειες) είναι υπέρ-αρκετή για να παρουσιάσει μια δυνατή ταινία που φέρνει στη δημοσιότητα τις θηριωδίες των Οθωμανών (και) προς τους Αρμένιους, ενώ η παρουσία του εκλεκτού cast δένει το γλυκό με το καλύτερο τρόπο.

    Στους κινηματογράφους από 12 Οκτωβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Η Μεγάλη Υπόσχεση - The Promise Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top