F Review: Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται - Fantastic Beasts and Where to Find Them - FilmBoy Review: Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται - Fantastic Beasts and Where to Find Them - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται - Fantastic Beasts and Where to Find Them




    Η πρώτη από τις μέχρι τώρα πέντε ανακοινωθείσες ταινίες του νέου spin-off του αγαπημένου μας, μαγικού κόσμου του Harry Potter αποτελεί ουσιαστικά ένα prequel των ταινιών που μας σύστησαν τον μικρό, χαρισματικό διοπτροφόρο μάγο, καθώς εκτυλίσσεται 70-80 χρόνια πριν αυτός διαβεί τις πύλες του Hogwarts. 

    Το σενάριο υπογράφει, για πρώτη φορά μόνη της, η ίδια η J.K. Rowling και η ιστορία αφορά την προέλευση του εγχειριδίου μαγείας Fantastic Beasts and Where to Find Them που μελετούσε ο Harry στο Hogwarts και το οποίο είχε κυκλοφορήσει η Rowling το 2001 ως συμπλήρωμα στα βιβλία της σειράς, για φιλανθρωπικούς λόγους. 

    Η ταινία μας συστήνει τον, μετέπειτα συγγραφέα του εν λόγω εγχειριδίου, Newt Scamander (Eddie Redmayne, The Danish Girl), που καταφθάνει από τη Μ.Βρετανία στη Νέα Υόρκη του 1926, κρατώντας μια βαλίτσα απεριόριστης χωρητικότητας, που περιέχει όλα τα μαγικά πλάσματα που έχει καταφέρει να περιμαζέψει και να προστατέψει από τον αφανισμό. 

    Το κλίμα όμως που τον περιμένει είναι ταραχώδες: η κρυφή κοινότητα των μάγων κινδυνεύει να αποκαλυφθεί στους Άμαγους (έτσι ονομάζονται οι, γνωστοί μας ως Μαγκλ, μη-μάγοι στην Αμερική), καθώς μια σκοτεινή μαγική δύναμη προκαλεί καταστροφές σε όλη τη Νέα Υόρκη. 

    Παράλληλα, η σεχταριστική ομάδα των Δεύτερων Σαλεμαίων, με αρχηγό τη φανατική Mary Lou Barebone [που την υποδύεται εξαιρετικά η Samantha Morton (Cosmopolis)], διαδηλώνει ενάντια στους μάγους και απειλεί να τους εξολοθρεύσει. 

    Η κατάσταση επιδεινώνεται όταν ο απρόσεκτος Newt μπερδεύει τη βαλίτσα του με αυτή ενός ανυποψίαστου Άμαγου, του Jacob Kowalski (Dan Fogler, Take Me Home Tonight) με αποτέλεσμα τα φανταστικά του πλάσματα να διασκορπιστούν στους δρόμους της Νέας Υόρκης. 

    Τότε, ο Newt, με τη βοήθεια του νέου, Άμαγου φίλου του Jacob, αλλά και της Tina Goldstein (Katherine Waterston, Steve Jobs), εργαζόμενης στο αμερικανικό Υπουργείο Μαγείας, θα πρέπει να βρει τα πλάσματα πριν αυτά δημιουργήσουν μεγαλύτερο χάος, αλλά και να προστατέψει τη Νέα Υόρκη από ένα μεγαλύτερο κίνδυνο που την απειλεί…

    Η  1η ταινία του franchise, που φιλοδοξεί να διαδεχθεί τον Harry Potter στην τεράστια επιτυχία του, κατορθώνει να μοιάζει ταυτόχρονα οικεία αλλά και πρωτότυπη. 
    Αναμενόμενο, αφού το νέο αυτό φιλμικό σύμπαν ξεπήδησε επίσης από την υπερταλαντούχα πένα της J.K. Rowling, μεταφέροντας τον κόσμο των μάγων σε άλλη εποχή και ήπειρο αλλά με την ίδια ζωηρή φαντασία και δημιουργικότητα. 



    Το αποτέλεσμα είναι οπτικά και αισθητικά εντυπωσιακό, με φαντασμαγορικά ειδικά εφέ και CGI, ανάλαφρο και διασκεδαστικό, αλλά και όπου χρειάζεται ζοφερό και σκοτεινό. 

    Στη σκηνοθετική καρέκλα κάθεται πάλι ο, εξοικειωμένος με το μαγικό αυτό κόσμο, David Yates, που δίνει σε αυτή την ταινία την πιο ενήλικη και σκοτεινή ματιά που είχαν και οι 4 τελευταίες ταινίες του Harry Potter που είχε υπογράψει.

    Τα σκηνικά και η φωτογραφία συνθέτουν μια πειστική ανασύσταση της εποχής της jazzy Νέας Υόρκης του Μεσοπολέμου, με το απαραίτητο όμως μαγικό twist, οι σκηνές δράσης είναι λιγοστές μεν, καθώς πρόκειται για origin story που ασχολείται κυρίως με το να συστήσει τους βασικούς πρωταγωνιστές, εντυπωσιακές δε (την εμπειρία ενισχύει βέβαια και ο περιφερειακός ήχος του Dolby Atmos, που δίνει την αίσθηση της 3ης διάστασης στο πεδίο του ήχου) και το CGI καθιστά τα πλάσματα της ταινίας πράγματι φανταστικά. 

    Μια από τις αδυναμίες της ταινίας είναι τα υπερβολικά πολλά sub plots, που ενδέχεται να μπερδέψουν το κοινό και να στερήσουν από το σασπένς, αλλά είναι χαρακτηριστικά του δαιδαλώδους, πολύπλοκου φιλμικού σύμπαντος που αρέσκεται να γεννά η πένα της Rowling.

    Ο Eddie Redmayne είναι εξαιρετικός όπως πάντα, στο ρόλο του ντροπαλού και εσωστρεφούς Scamander, αν και ίσως κάποιες φορές το παρακάνει επαναλαμβάνοντας τις ίδιες ερμηνευτικές μανιέρες, και η Waterston ιδανική ως δυναμική γυναίκα ηρωίδα …αντικαταστάτρια της Ερμιόνης Γκρέιντζερ. 

    Ευχάριστη έκπληξη η κωμική νότα που προσφέρει ο Kowalski του Dan Fogler και το ειδύλλιό του με την αδελφή της Tina, Queenie (Alison Sudol), που τραβάει όλα τα βλέμματα θυμίζοντας γοητευτικό flapper-girl της εποχής.

    Η Rowling καταφέρνει εκτός των άλλων  να είναι πιο επίκαιρη από ποτέ, συνδέοντας την Αμερική του Μεσοπολέμου με τη δική μας εποχή και παραλληλίζοντας την βγαλμένη κατευθείαν από τον Πουριτανισμό του 16ου και 17ου αιώνα οργάνωση των Δεύτερων Σαλεμαίων, με τη σύγχρονη άνοδο της ακροδεξιάς και ρατσιστικών, φασιστικών μορφωμάτων, κάνοντας έτσι μια καταγγελία για την, πάντα παρούσα, μη ανοχή της διαφορετικότητας.

    Το Fantastic Beasts and Where to Find Them διατηρεί ζωντανή τη μαγεία του κόσμου του Harry Potter, χωρίς όμως να την αναμασά ή να την κοπιάρει.
    Αντίθετα, την επανεφευρίσκει και δημιουργεί ένα νέο κόσμο, ιδανικό για μικρές αλλά και για μεγαλύτερες ηλικίες, για νέους αλλά και παλιούς θεατές, και κυρίως για όσους από εμάς μεγαλώσαμε και αγαπήσαμε αυτόν το φαντασμαγορικό κόσμο και επιθυμούμε να μας συνεπάρει για ακόμα μια φορά η μαγεία του. 

    Στους κινηματογράφους από 17 Νοεμβρίου.

    Μαριάννα Τσότρα.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Φανταστικά Ζώα και Πού Βρίσκονται - Fantastic Beasts and Where to Find Them Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top