F Review: Η Μέρα της Βαστίλης - Bastille Day - FilmBoy Review: Η Μέρα της Βαστίλης - Bastille Day - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Μέρα της Βαστίλης - Bastille Day




    Αστυνομικό ποπκορν θρίλερ στο δρόμους του Παρισιού, με τον Idris Elba να είναι στο macho στοιχείο του.

    Νεαρός Αμερικάνος (Richard Madden, ο Robb Stark στο Game of Thrones) που βγάζει τα προς το ζην στη γαλλική πρωτεύουσα ξαφρίζοντας ανύποπτους τουρίστες από το πορτοφόλια τους, αρπάζει τσάντα νεαρής Γαλλιδούλας (Charlotte Le Bon, The Hundrend-Foot Journey).

    Δεν γνωρίζει φυσικά ότι εντός της βρίσκεται βόμβα, η οποία προοριζόταν για τα γραφεία του εθνικιστικού κόμματος της Γαλλίας και η οποία όταν εκρήγνυται εκεί που ο νεαρός πορτοφολάς την ξεφορτώνεται - τέσσερις ανθρώπους - καθιστά τον ίδιο ύποπτο τρομοκρατικής δράσης.

    Τότε ο αντισυμβατικός πράκτορας της CIA Sean Briar (Idris Elba, Star Trek Beyond), αναλαμβάνει να βρει και να μπαγλαρώσει τον κλεφτοκοτά Αμερικάνο, μόνο που όταν το κάνει αντιλαμβάνεται πως πίσω από το ατύχημα της έκρηξης κρύβεται μια μεγαλύτερη συνωμοσία που έχει να κάνει με την γαλλική αστυνομία και την επικείμενη εθνική εορτή των Γάλλων της 14ης Ιουλίου.

    Ο Άγγλος σκηνοθέτης James Watkins, που είχε κάνει ντεμπούτο το 2008  με το πολύ καλό θρίλερ Eden Lake (το οποίο δεν είχε βρει διανομή στη χώρα μας παρά την παρουσία σε αυτό του Michael Fassbender και της Kelly Reilly, η οποία εμφανίζεται κι εδώ στο ρόλο του αφεντικού του Briar), φτιάχνει μια σφιχτοδεμένη ταινία δράσης,  που παρά τις σεναριακές της απιθανότητες προσφέρει καθαρόαιμη διασκέδαση.

    Καταφέρνει μάλιστα να βγάλει κι έναν-δυο ανατρεπτικούς άσσους από το μανίκι ξετυλίγοντας σιγά-σιγά το κουβάρι της συνωμοσίας, ενώ κάνει και το σχόλιο του για τη δύναμη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν και το “Στείλε το τελικό Hashtag!” που ακούγεται σε κάποια φάση με πάσα σοβαρότητα από τον κακό της υπόθεσης, προσφέρει ανάλογο γέλιο με το «Φύγε από το αεροπλάνο μου!» του Harrison Ford από το Air Force One.



    Με ένα γρήγορο και κοφτό μοντάζ (σε στυλ Bourne η σκηνή του ξύλου στο φορτηγάκι) που δεν αφήνει την ταινία να πλατιάσει και να βγει εκτός ρυθμού και μια απίθανη σεκάνς κυνηγητού στις ταράτσες των κτιρίων του Παρισιού, ο Watkins τη σκαπουλάρει για το ελαφρώς τραβηγμένο τελευταίο κομμάτι στην Τράπεζα της Γαλλίας, στο οποίο πάντως ο Elba τα δίνει όλα- όπως και σε όλο το φιλμ βέβαια.

    Υποδυόμενος έναν τύπο σε στυλ Luther (η σειρά του BBC που τον έκανε διάσημο), ο Άγγλος ηθοποιός έχει και σαν πράκτορας της CIA την χαρακτηριστική ωμότητα και κυνικότητα που διέκρινε το τηλεοπτικό του alter ego, ενώ μοιράζει μπουνίδια στο μισό Παρίσι τρέχοντας να προλάβει το κακό και γενικά σκοτώνει και δεν πληρώνει. 

    Στο τέλος μάλιστα λέει κι ένα τραγούδι, αφού ακούγεται στα φωνητικά του κομματιού που πέφτει στους τίτλους τέλους (τα κάνει όλα και συμφέρει που λέμε).

    Άχρωμος και άοσμος ο Madden στο ρόλο του αθώου που μπλέκει κατά λάθος (μυστήριο πάντως γιατί έχουν επιλεγεί αποκλειστικά Βρετανοί ηθοποιοί για να υποδυθούν Αμερικάνους), ελάχιστα όμως επηρεάζει αυτό την multiplex διασκέδαση που προσφέρει το Bastille Day.

    Στους κινηματογράφους από 18 Αυγούστου.

    Νίκος Παλάτος.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Μέρα της Βαστίλης - Bastille Day Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top