F Review: Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά - The Hundred-Foot Journey - FilmBoy Review: Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά - The Hundred-Foot Journey - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά - The Hundred-Foot Journey


     
    Πολλά χρόνια μετά το Chocolat (Juliette Binoche, Johny Depp), ο Lasse Hallström επιστρέφει με την ίδια συνταγή της ρομαντικής κομεντί που τον καθιέρωσε, δημιουργώντας μια απολαυστική γκουρμέ εκδοχή της. 
    Το The Hundred-Foot Journey.

    Μια ταινία γεμάτη γεύσεις, γαστρονομικές εμπειρίες και έντονο άρωμα Bollywood, που αφηγείται την ιστορία μιας οικογένειας Ινδών,των Kadam, που εκτοπισμένοι από την πατρίδα τους εγκαθίστανται στην Νότια Γαλλία. 

    Εκεί, σε ένα γραφικό χωριό κι ακριβώς απέναντι από ένα κομψό, ακριβό γαλλικό εστιατόριο, στήνουν τη δική τους επιχείρηση, βασισμένη στα πατροπαράδοτα μυστικά της ινδικής κουζίνας κι έρχονται αντιμέτωποι με έναν άκρατο ανταγωνισμό που δοκιμάζει τα όρια και τις σχέσεις τους.

    Με ένα αξιοζήλευτο για κάθε χολιγουντιανή ταινία επιτελείο, τον Steven Spielberg  και τον Oprah Winfrey στην παραγωγή, τον Steven Wright (Closed Circuit) στο σενάριο–διασκευή του best seller του Richard Morais, το The Hundred-Foot Journey είναι μια αισθητικά άρτια και καλοφτιαγμένη ταινία, με έξυπνες αφηγηματικές μεταβάσεις και λεπτές, προσεγμένες συναισθηματικές διακυμάνσεις.


    Σ΄αυτό συμβάλλει το εξαιρετικό κάστ ηθοποιών και κυρίως η εκρηκτική σχέση της οσκαρικής Helen Mirren (Red 2) στο ρόλο της βραβευμένης με αστέρι Μισελέν σεφ και ιδιοκτήτριας του γαλλικού εστιατορίου και του διάσημου Ινδού  Om Puri (The Reluctant Fundamentalist) στο ρόλο του πατέρα της οικογένιας. 

    Η απρόσμενη χημεία τους  κλέβει τις εντυπώσεις  και  υπερκερά κάθε αφηγηματική ευκολία και σεναριακή υπερβολή της ταινίας.

    Το The Hundred-Foot Journey είναι λοιπόν, μια ταινία απολαυστικά προβλέψιμη, αλλά την ίδια στιγμή υπερβολικά αγκυλωμένη σε έναν ιδεολογικό κομφορμισμό. 

    Σε μια, δηλαδή, ωραιοποιημένη και  political correct αντίληψη των σοβαρών θεμάτων  της μετανάστευσης, της πολιτισμικής σύγκρουσης και της εθνικής ταυτότητας. 

    Μια feel good αντίληψη που αποστρέφεται την πραγματικές δυσκολίες της ζωής, που εξωραίζει σκόπιμα την σκληρή κοινωνική πραγματικότητα και που, τελικά, καταντά γραφική και αφόρητη – όπως συμβαίνει σε κάθε προπαγανδιστικό παραμύθι.

    Από 16 Οκτωβρίου στους κινηματογράφους.

    Αντώνης Τολάκης.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ένα ταξίδι 30,5 μέτρα μακριά - The Hundred-Foot Journey Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top