F Review: Ραντεβού στην Ελλάδα - Highway to Hellas - FilmBoy Review: Ραντεβού στην Ελλάδα - Highway to Hellas - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Ραντεβού στην Ελλάδα - Highway to Hellas




    Λαϊκή φολκλόρ κωμωδία για τις ελληνογερμανικές σχέσεις τον καιρό των μνημονίων και της οικονομικής κρίσης.

    Γερμανός τραπεζικός υπάλληλος ονόματι Georg (Christoph Maria Herbst)  καταφθάνει στο γραφικό (και φανταστικό) ελληνικό νησί Παλλαδίκι (για την απεικόνιση του οποίου χρησιμοποιήθηκε η όμορφη Πάνορμος της Τήνου), προκειμένου να ελέγξει κατά πόσο η μονάδα παραγωγής ενέργειας και το νοσοκομείο που έχουν υποθηκευτεί από τον δήμαρχο (Ακύλας Καραζήσης, Αν...) του νησιού έναντι δανείου, υπάρχουν στην πραγματικότητα.

    Ο δήμαρχος και οι λιγοστοί κάτοικοι ονειρεύονται να κάνουν το μέρος τους «Τα Γκαλαπάγκος της Ελλάδας» προάγοντας έτσι τον οικολογικό τουρισμό, μόνο που έχουν ακολουθήσει τον περίφημο greek way για το πετύχουν.

    Θα προσπαθήσουν λοιπόν να ξεγελάσουν τον αυστηρό ελεγκτή της τράπεζας και να δείξουν για μια ακόμα φορά στους κουτόφραγκους, πως δεν χρειάζεται ιδιαίτερος κόπος παρά μόνον τρόπος.

    Εντελώς στερεοτυπική κωμωδία που αναμασά όλα τα κλισέ που ξέρουμε και αγαπάμε (ο μονόχνωτος Γερμανός, οι καταφερτζήδες έξω καρδιά Έλληνες) και που καταφέρνει πάντως να μένει σε ένα ανεκτό και μη προσβλητικό επίπεδο (άντε, εκτός του φινάλε), χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει πως θα πέσετε κάτω από τα γέλια.

    Τουλάχιστον δεν θα ξεπαγιάσετε με αυτά που βλέπετε, αφού ο Γερμανός σκηνοθέτης Aron Lehman τηρεί τους κώδικες της λαϊκής-επιθεωρησιακής κωμωδίας κρατώντας σχετικά τις ισορροπίες.



    Ρόλο σε αυτό παίζει ο ελληνογερμανός ηθοποιός Adam Bousdoukos, ο οποίος υποδυόμενος τον τύπο που αναλαμβάνει να ξεναγήσει τον τραπεζικό στο νησί, καταφέρνει να είναι όσο φυσικός και άνετος χρειάζεται, χτίζοντας κι έναν κάποιο χαρακτήρα μέσω κυρίως της σχέσης του με τον μικρό του γιο (τηρουμένων των αναλογιών βέβαια, δεν είναι και ταινία του Billy Wilder).

    Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί για τους καλούς Έλληνες ηθοποιούς του καστ, όπου συναντάμε πλην του Καραζήση, τους Γιώργο Κοτανίδη, Χρήστο Βαλαβανίδη και Ερρίκο Λίτση να επιδίδονται σε ένα ρεσιτάλ καρικατούρας, ήλιου, τσίπουρου και ώπα.

    Η  πορεία της υπόθεσης  είναι φυσικά πιο προβλέψιμη και από την ζέστη του ελληνικού καλοκαιριού (ο καχύποπτος Γερμανός που σιγά-σιγά θα μαλακώσει γοητευμένος από την ανέμελη ελληνική ζωή, μέχρι όμως να καταλάβει τις ημέτερες κομπίνες), η κακιά τράπεζα που παραμονεύει για να αρπάξει την ονειρική παραλία του νησιού προκειμένου να σηκώσει υπερπολυτελές ξενοδοχείο, σε μια  ταινία που τελικά βλέπεται σε ένα φολκλόρ πλαίσιο, για να ξεχαστεί αμέσως μετά.

    Στους κινηματογράφους από 11 Αυγούστου.

    Νίκος Παλάτος.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Ραντεβού στην Ελλάδα - Highway to Hellas Rating: 5 Reviewed By: Unknown
    Scroll to Top