F 5 Ηθοποιοί που κάνουν οι ίδιοι τις επικίνδυνες σκηνές (no stand doubles) - FilmBoy 5 Ηθοποιοί που κάνουν οι ίδιοι τις επικίνδυνες σκηνές (no stand doubles) - FilmBoy
  • Latest News

    5 Ηθοποιοί που κάνουν οι ίδιοι τις επικίνδυνες σκηνές (no stand doubles)


    Από τα πρώτα χρόνια του κινηματογράφου, οι σκηνές δράσεις ήταν η πραγματική πρόκληση όχι μόνο για τον σκηνοθέτη και το συνεργείο του, αλλά και για τους ηθοποιούς. 

    Όσο πάμε πιο πίσω οι επικίνδυνες σκηνές ήταν και πιο απαιτητικές. 
    Και αυτό γιατί δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέσα για να ξεγελαστεί το κοινό.

    Πλέον η τεχνολογία, τα ψηφιακά εφέ και φυσικά το χρήμα (απίστευτο ε;) κάνουν τη ζωή των ηθοποιών πιο εύκολη σωστά; 
    Εεεε μπορεί και όχι.

    Υπάρχουν αρκετοί ηθοποιοί που σε κάθε ταινία που γυρίζουν επιμένουν να κάνουν τις επικίνδυνες σκηνές οι ίδιο και όχι να χρησιμοποιηθεί stand double.
    Αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως ότι δεν θα προσληφθεί κάποιος κασκαντέρ, απλά σημαίνει ότι δεν θα αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τον πρωταγωνιστή. 

    Θα αναρωτηθείτε, ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο ένας ηθοποιός θα επιμείνει τόσο πολύ να γυρίσει ο ίδιος τις δύσκολες σκηνές. 
    Άλλοι το κάνουν για φήμη, άλλοι για την αδρεναλίνη, άλλοι για (όπως λέει και ο λαός) μία καλή γραμμή στο βιογραφικό τους.

    Μέσα από διάφορες επιλογές ηθοποιών, επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε 5 από τους πιο διάσημους ηθοποιούς του Hollywood που όχι μόνο έχουν την φήμη του ...daredevil, αλλά κόντεψαν να χάσουν και τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων. 

    Προφανώς μας έχουν ξεφύγει πολλοί από αυτούς και φυσικά SPOILER ALERT.

    5. Daniel Graig


    O Βρετανός ηθοποιός, πλέον πολύ γνωστός για τον θρυλικό ρόλο του James Bond, αν και πρόσφατα παραδέχτηκε ότι δεν κάνει όλες τις δύσκολες σκηνές μόνος του, αξίζει να είναι στην λίστα μας.

    Όταν ξεκίνησε να γυμνάζεται για τον ρόλο στο Casino Royale, είχε δηλώσει στους παραγωγούς ότι φοβάται τα ύψη και ότι δεν ξέρει να οδηγεί αυτοκίνητο με manual ταχύτητες. 
    Για το δεύτερο οκ, μικρό το κακό, όμως το πρώτο αν θες να κάνεις τον καμπόσο είναι πρόβλημα. 

    Παρόλα αυτά όμως, τον είδαμε να κρεμιέται από ψηλές οροφές στο Quantum of Solace, να πηδάει στην οροφή ενός λεωφορείου από μπαλκόνι καθώς και στο επιτυχημένο Skyfall να πηδάει από γερανό σε κινούμενο τρένο. 
    Στα γυρίσματα είδαμε ότι αυτός είναι, λέτε να μας είπαν ψέματα; 

    4. Jason Statham


    Άλλος ένας Βρετανός στη λίστα μας. 
    Ο άνθρωπος που ξεκίνησε από δύτης, μετά έκανε διαφημιστικά καθώς και εμφανίσεις σε music video clips, πλέον είναι ένας από τους πιο διάσημους action heroes της γενιάς μας.

    Φίλοι και συνάδελφοι είχαν πει ότι όταν γυρίζει μία σκηνή, ακόμη και τα δόντια του να σπάσει, θα τελειώσει πρώτα την σκηνή και μετά θα τα κολλήσει. 
    Η αφοσίωση του λοιπόν, δεν περνάει απαρατήρητη. 

    Κατά κύριο λόγο στις ταινίες Transporter (καθώς και πολλές άλλες) έχει δείρει πολύ κόσμο στην κυριολεξία. 
    Δεν χρησιμοποιεί stand double (τουλάχιστον στο 100%) ε, βάζει και το χεράκι του ο σκηνοθέτης με τα γρήγορα πλάνα και το έξυπνο μοντάζ και όλα μέλι γάλα.

    Αξίζει να αναφέρουμε πως,  στην ταινία Expendables 3 στην σκηνή που οδηγεί ένα φορτηγάκι με την ομάδα από πίσω, και έναν στρατό να τους κυνηγάει, τα φρένα έσπασαν με αποτέλεσμα να πέσει μέσα στο νερό. 
    Ευτυχώς όμως η σχέση του με νερό είναι άριστη, οπότε φτηνά την γλίτωσε.

    3. Donnie Yen


    Ποιος είναι αυτός; 
    Πραγματικά με τον αριθμός των Κινέζων ηθοποιών που έχουμε δει στις ταινίες μας είναι δύσκολο να τους θυμόμαστε όλους. 
    Όμως αυτό το όνομα πρέπει. 

    Ο 52άχρονος ηθοποιός, παραγωγός, σκηνοθέτης, stand double, fight chorographer αξίζει να μπει στην λίστα μας διότι είναι ένας από τους πιο ακριβοπληρωμένους καλλιτέχνες στην Κίνα.

    Με γνώσεις σε πολλές πολεμικές τέχνες όπως  Wing Chun, boxing, kickboxing, Jeet Kune Do, Hapkido, taekwondo, Muay Thai, πάλη, Brazilian Jiu-Jitsu, Judo, Wing Chun καθώς και το πέρασμα του MMA στην ανατολή είναι αναμενόμενο να κάνει τις επικίνδυνες σκηνές μόνος του. 

    Με μεγάλο αριθμό βραβείων, καθώς και το World Stunt Awards για το Flash Point και την εκπληκτική ταινία IP Man στο βιογραφικό του, δεν μένει παρά να κολλήσουμε στην οθόνη όποτε τον βλέπουμε.

    2. Tom Cruise


    Αν γκουγκλάρεις το όνομα Tom θα σου εμφανιστεί με auto completion το Cruise και αν γκουγκλάρεις τις λέξεις death wish θα βγει η φωτογραφία του.

    Ο 53χρονος ηθοποιός, είναι πλέον ένας από τους πιο πλούσιους και ακριβοπληρωμένους σε όλο τον πλανήτη. 
    Και αυτό γιατί έκανε συνεχόμενες επιτυχίες με διαφορετικούς ρόλους. 

    Όμως το πάθος του ήταν πάντα οι ταινίες δράσεις. 
    Ξεκίνησε με το πρώτο Mission Impossible (1996) και μέχρι σήμερα έχει κάνει από τις πιο τρελές σκηνές ever. 

    Από τα εναέρια άλματα, το οδήγημα της μοτοσυκλέτας μέσα από φωτιά στο Mi-2 του John Woo και το σκαρφάλωμα στο ψηλότερο κτήριο στον κόσμο στο Ghost Protocol (2011) μέχρι την πτήση με αεροπλάνο αλλά από την έξω μεριά του στο Rogue Nation (2014). 

    Ειδικά για το τελευταίο εργάστηκαν 6 μήνες μόνο για τον σχεδιασμό της σκηνής και δημιουργήθηκαν ειδικοί φακοί επαφής μόνο για τον ίδιο, έτσι ώστε να καλύπτονται ολόκληρα τα μάτια του. 

    Η σκηνή γυρίστηκε 8 φορές, για κάποιο λόγο. 
    Φανταστείτε τον εαυτό σας κρεμασμένο από ένα αεροπλάνο, το οποίο να απογειωθεί και να προσγειωθεί 8 φορές. 
    I rest my case.

    1. Jackie Chan


    Στο νούμερο 1 δεν θα μπορούσε να είναι κανείς άλλος παρά τον ένα και μοναδικό Jackie Chan
    Από μικρός πέρασε μία δύσκολη ζωή, χωρίς την στήριξη των γονιών του σε ένα πολύ αυστηρό σχόλιο, μαθαίνοντας όχι μόνο πολεμικές τέχνες αλλά και ακροβατικά. 

    Έχει παίξει σε πάνω από 200 ταινίες, και έχει σπάσει πάνω από 200 κόκαλα στο κορμί του. 

    Απαιτητικός όχι μόνο με τον εαυτό του, αλλά και από τους συνεργάτες του, μπορεί να γυρίσει μία σκηνή πάνω από 200 φορές (και ο αριθμός δεν είναι υπερβολικός). 
    ...Και εμείς ξέραμε ότι ο Stanley Kubrick ήταν απαιτητικός. 

    Οι γνώσεις του και η εμπειρία του δεν περιορίζεται μονάχα στις επικίνδυνες σκηνές, αλλά φτάνουν στην σκηνοθεσία και στο montaz με αποτέλεσμα να μην συμφωνεί πολλές φορές με τους σκηνοθέτες. 

    Έχει δηλώσει ότι οι σκηνές γυρίζονται πολύ διαφορετικά από ότι στο Hong Kong και ο λόγος είναι η έλλειψη χρόνου. 
    Διότι ο χρόνος είναι χρήμα. 

    Αξίζει να αναφέρουμε ταινίες όπως το Drunken Master 2 (1994) που πέρασε πάνω από αναμμένα κάρβουνα (κυριολεκτικά) για αρκετές φορές μέχρι να βγει η σκηνή, στο Armor of God (1986) με πτώση από ύψος σε δέντρα χτυπώντας σοβαρά στον αυχένα και πάρα πολλές άλλες!

    Συμφωνείτε με την λίστα μας; 
    Πείτε μας τη γνώμη σας.

    Νάσος Ζώτης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: 5 Ηθοποιοί που κάνουν οι ίδιοι τις επικίνδυνες σκηνές (no stand doubles) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top