F Review: Τα 2 Πρόσωπα του Γενάρη - The Two Faces of Janurary - FilmBoy Review: Τα 2 Πρόσωπα του Γενάρη - The Two Faces of Janurary - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Τα 2 Πρόσωπα του Γενάρη - The Two Faces of Janurary



    Το θέαμα ενός ιδρωμένου, μεθυσμένου Viggo Mortensen, το τσαλακωμένο κουστούμι σε συνοχή με τις γραμμές ανησυχίας στο πρόσωπο του είναι κλιμακωτά χαρισματικό και μεταδοτικά θορυβώδες σε αυτό το ευχάριστα ντεμοντέ μη υστερικό θρίλερ. 

    Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του συγγραφέα Hossein Amini είναι ένα όμορφα τοποθετημένο σενάριο στη δεκαετία του 1960, βασισμένο και προσαρμοσμένο στο μυθιστόρημα του 1964 της  Patricia Highsmith, όχι εντελώς διαφορετικό σε ύφος και πνεύμα από το  ‘The Talented Mr Ripley’. 

    Η ταινία μας μαστιγώνει πάνω σε μια ηλιόλουστη και απλούστερη νότια Ευρώπη.

    Aνοίγει με background στην Αθήνα στις διακοπές του Chester MacFarland (Viggo Mortensen, On The Road) και της γυναίκας του Colette (Kirsten Dunst, Upside Down). 

    Το ζευγάρι συναντά έναν ρακένδυτο ξεναγό Rydal (Oscar Isaac, Inside Llewyn Davis). 

    Όταν το παρελθόν του Chester έρχεται πίσω για να τον στοιχειώσει με απροσδόκητα βίαιο τρόπο, ο  Rydal κατασκοπεύει ένα άνοιγμα σωτηρίας. 
    Τα κίνητρα άγνωστα και ουδείς δεν είναι αξιόπιστος.

    Η ταινία είναι ιδιαίτερα φωτογραφημένη από τον Marcel Zyskind
    Θαυμάσια ντυμένη με ρούχα της εποχής από τον Steven Noble.


    Καθώς τα πλάνα και τα σκηνικά αιχμαλωτίζουν το μάτι, ακόμα πιο πολύ κρεμόμαστε από τα κεντρικά πρόσωπα πίσω από καπέλα, αποχρώσεις, σύννεφα καπνού και γόπες αφημένες στα χείλη. 

    Οι περιοχές με φόντο την Ακρόπολη είναι τόσο ελκυστικές, τα κουστούμια είναι προσεγμένα, τα πλάνα του είναι  τόσο νηφάλια όσο και τα αρχαία ελληνικά ερείπια.

    To καλοπαιγμένο κεντρικό τρίο χαρακτήρων,  των οποίων η μετατόπιση των κινήτρων και οι παρανοϊκές σκοτεινές πεποιθήσεις παραμένουν θέμα της ίντριγκας από την αρχή μέχρι το τέλος της ταινίας. 

    Οι καλογραμμένοι αυτοί  χαρακτήρες καταρρέουν σιγά σε μια κόλαση, σε έναν υπόκοσμο των ίδιων τους των αποφάσεων και εμείς εμπνεόμαστε από αυτήν  την ψυχολογική ελεύθερη πτώση, αυτή την ευγενική και έξυπνη πνοή από το παρελθόν. 

    Στις αίθουσες από 19 Ιουνίου.

    Γεωργία Ξανθάκου.
     

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Τα 2 Πρόσωπα του Γενάρη - The Two Faces of Janurary Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top