F Review: Inside Llewyn Davis - FilmBoy Review: Inside Llewyn Davis - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Inside Llewyn Davis


     
    Με ατσαλάκωτο μομέντουμ συνεχίζει η πολυαναμενόμενη ταινία των αδερφών Κοέν στην οσκαρική σεζόν, αφού μονοπώλησε το ενδιαφέρον στα βραβεία της Εθνικής Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου των ΗΠΑ.

    Οι βραβευμένοι με Όσκαρ αδελφοί Coen (No Country For  Old Men) επανεμφανίζονται στο κινηματογραφικό προσκήνιο με μια εναλλακτική αντανάκλαση της περιφρόνησης των Coen  περι του συστήματος των στούντιο Hollywood, την εμπορευματοποίηση και την επιμονή τους για την μοναδικότητα.  

    Αυτή τη φορα με το «Inside Llewyn Davis» βασίζονται ελεύθερα στην αυτοβιογραφία του "Dave" Van Ronk, «The Mayor of MacDougal Street» για να πλάσουν έναν φιξιόν χαρακτήρα, ο οποίος όμως διαθέτει αρκετά από τα διαβόητα στοιχεία του Van Ronk και του Bob Dylan - εγωπάθεια, αντικοινωνικότητα, σνομπ αλαζονεία και οργή απέναντι στον συμβιβασμένο κόσμο, δαιμονισμένο ταλέντο και βαθιά, αστείρευτη αγάπη για την μουσική. 

    Η ταινία αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού μουσικού, προερχόμενου από μικρομεσαία οικογένεια του Queens, που προσπαθεί να γίνει γνωστός την εποχή της αναβίωσης της φολκ μουσικής, μέσα στα μουσικά συμφραζόμενα του Greenwich Village το 1961. 

    Μια συναρπαστική πολιτιστική περίοδος η οποία προσεγγίζεται με μεγάλη αυθεντικότητα. 

    Ένα τυπικά Coen-ικό road movie με ηρώα έναν μποέμ κιθαρίστα, ο οποίος παραπαίει από την ατυχία σε ατυχία, μπαινοβγαίνει ακαταλόγιστα σε σχέσεις, τυχοδιωκτικά περιφέρεται σε σπίτια φίλων, με ανύπαρκτα μέσα καλυτέρευσης της ποιότητας ζωής του. 

    Tριγυρνάει ανάμεσα σε ελάχιστες ευκαιρίες, προσπαθώντας να προωθήσει τη μουσική του και το ταλέντο του, στο βωμό της εμπορικότητας και του χρήματος.

    Αναζητά τον από μηχανής θεό που θα τον τραβήξει έξω από την αποτελμάτωσή του. 


    Ο LLewyn Davis (Oscar Isaac, Won't Back Down) δεν έχει κανένα σταθερό σημείο αναφοράς στη ζωή του.  
    Βρέχει ένα σύννεφο μονίμως πάνω από το κεφάλι του. 

    Παρολες τις αναποδιές και τα εμπόδια, ο ήρωας μας δεν χάνει τον κυνικό ρομαντισμό του προς την ζωή. 

    Οι αδελφοί Coen επηρεάζουν τον τόνο του μύθου και της αλληγορίας, καθώς αυτό το φιλμ θυμίζει μια σύγχρονη 'Οδύσσεια' σε ένα ατελείωτο ταξίδι συγκυριών και συμπτώσεων. 

    Οι δευτεραγωνιστές είναι κλασικό μοτίβο Coen: από τον αυτοσαρκαζόμενο clean cut ήρωα του Justin Timberlake (Trouble With the Curve) στην απελευθερωμένη, μεταφεμινίστρια της Carey Mulligan (The Great Gatsby).

    Από την άλλη, η Dr. John καρικατούρα του John Goodman (The Internship), στον αλά Jack σιωπηλό ποιητή του Garrett Hedlund (On The Road), μέχρι την Breakfast at Tiffany's κοκκινομάλλα γάτα, όλοι μαζί συνθέτουν ένα κλασικό αναρχικό Κοενικό κινηματογραφικό σύμπαν. 

    Μάταια, επιπόλαια, συγκινητικά, το Inside Llewyn Davis, με αφορμή έναν άλλο Dylan που δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, μιλάει για τους αφανείς καλλιτέχνες και την άδικη Θεία Δίκη. 

    Υπάρχει μια γενικευμένη αλήθεια, η οποία δεν είναι κατ’ ανάγκην ευτυχής.

    Στις αίθουσες από 9 Ιανουαρίου.

    Γεωργία Ξανθάκου.




    Inside Llewyn Davis trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Inside Llewyn Davis Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top