F Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Όλα Χάθηκαν - All Is Lost review - FilmBoy Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Όλα Χάθηκαν - All Is Lost review - FilmBoy
  • Latest News

    Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Όλα Χάθηκαν - All Is Lost review


     
    Το All is Lost λέει την πιο απλή ιστορία που θα δούμε σε ταινία φέτος. 

    Ο αρχηγός ενός ιστιοφόρου χάνεται μέσα στον Ινδικό Ωκεανό και προσπαθεί να επιβιώσει μόνος του μετά από μία σειρά δυσκολιών που συναντάει. 

    Πρόκειται για τη δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη-σεναριογράφου J.C. Chandor που προηγουμένως μας έδωσε το γεμάτο χαρακτήρες και διαλόγους και εντελώς διαφορετικό Margin Call.

    Ο Robert Redford (The Company You Keep) υποδύεται το μοναδικό χαρακτήρα της ταινίας, που στους τίτλους τέλους μαθαίνουμε πως έχει την ονομασία "Our Man". 


    Πρόκειται για μία ερμηνεία που είναι ήρεμη και ταυτόχρονα δυναμική. 
    Δεν βλέπουμε το χαρακτήρα να τα βάζει με το Θεό ή να κλαίει στην πρώτη δυσκολία που συναντάει. 

    Βλέπουμε έναν άνθρωπο που ξέρει τη θάλασσα και προσπαθεί με κάθε λογική μέθοδο να επιβιώσει. 

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επιλογή του σκηνοθέτη να μην μας δώσει καμία πληροφορία για τον κεντρικό ήρωα, που με εξαίρεση ένα εισαγωγικό μονόλογο και λίγες λέξεις κάπου στη μέση, δεν μιλάει καθόλου σε όλη τη διάρκεια της ταινίας. 

    Έτσι ο Redford χωρίς καμία βοήθεια από άλλους ηθοποιούς είναι εκείνος που θα πρέπει να δημιουργήσει ένα χαρακτήρα που θα κρατήσει το ενδιαφέρον του κοινού στα χαμηλών τόνων αλλά γεμάτα ένταση 106 λεπτά. 

    Και ο ηθοποιός, τον οποίο βλέπουμε όλο και λιγότερο σε πρωταγωνιστικούς ρόλους τα τελευταία χρόνια, τα καταφέρνει και με το παραπάνω σε μία ερμηνεία που θα συζητηθεί αρκετά την περίοδο των βραβεύσεων.


    Η ερμηνεία του Redford δεν είναι ο μοναδικός λόγος να θαυμάσεις το All is Lost

    Πραγματικά αξίζει να δοθούν συγχαρητήρια στον υποψήφιο για όσκαρ σεναριογράφο-σκηνοθέτη J.C. Chandor, που σε μία μεγάλη αλλαγή σκηνικού από την προηγούμενη δουλειά του δίνει μία ταινία που είναι αρκετά διαφορετική από το mainstream κινηματογράφο που έχουμε συνηθίσει και την επιθυμία που έχουμε τη σημερινή εποχή ότι βλέπουμε και ακούμε να έχει μικρή διάρκεια και να είναι γρήγορο. 

    Προσκαλεί και προκαλεί τους θεατές λοιπόν να ταξιδέψουν μαζί με το κεντρικό χαρακτήρα σε μία ιστορία ανθρώπου εναντίον φύσης που σίγουρα μας αρέσει να βλέπουμε στη μεγάλη οθόνη.

    Σαν μία ταινία επιβίωσης που δεν χρειάζεται σεναριακές υπερβολές, κάποιο backstory ή επιπλέον χαρακτήρες, το All is Lost είναι παράδειγμα καλού σινεμά που γοητεύει με την (υπερβολική ίσως) φυσική ροή της ιστορίας αλλά και την απίστευτη ερμηνεία του 77χρονου πλέον Robert Redford


    Ο Redford είναι ο ιδανικός ηθοποιός για το ρόλο. 
    Κάποιος που έχει το χάρισμα ενός πρωταγωνιστή αλλά και την ηλικία κάποιου μπορεί να πάρει πιο ώριμες αποφάσεις. 

    Η ταινία γεμάτη συμβολισμούς δείχνει τη δύναμη που έχει η φύση, τις δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και τη δύναμη της θέλησης ενός ανθρώπου να επιβιώσει.

    Γιάννης Χατζόπουλος.


     
    All Is Lost trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Νύχτες Πρεμιέρας 2013: Όλα Χάθηκαν - All Is Lost review Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top