F Review: Η Πρόκληση - Butter - FilmBoy Review: Η Πρόκληση - Butter - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Η Πρόκληση - Butter


     
    Γράφει ο Νίκος Δρίβας.

    Διαβάζοντας κριτικές και αναλύσεις για το Butter του Jim Field Smith, παντού έβλεπα σχόλια για την πολιτική χροιά που έχει η ταινία και την σάτιρα που κάνει τόσο στην ζωή της Αμερικής όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

    Στην πράξη όμως αποδεικνύεται ότι το Butter ασχολείται με ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα, όπως είναι κυρίως η ανάγκη που έχουν οι γονείς να δουν τα παιδιά τους να θριαμβεύουν χωρίς να τους νοιάζουν πολλά παραπάνω, αλλά και γενικότερα την εμμονή με τα λεγόμενα 5 λεπτά δημοσιότητας), αλλά εντελώς επιδερμικά, εστιάζοντας σε αδιάφορα κομμάτια της πλοκής. 

    To πρώτο μισό προμηνύει για πολύ καλύτερη ταινία από ότι τελικά δημιουργεί το (τίγκα στα κλισέ και τις ανοησίες) δεύτερο μέρος της. 

    Όσο αστεία και αν ακούγεται (και σε μεγάλο βαθμό είναι) η υπόθεση, χάθηκε η δυνατότητα για μια σάτιρική ταινία που θα ξέφευγε από τα καθιερωμένα.



    Για χρόνια, η ζωή της Laura Pickller (Jennifer Garner, The Odd Life of Timothy Green) ήταν ήρεμη και εύκολη. 

    Όταν όμως ο σύζυγός της, Bob (Ty Burrell, Morning Glory) χάνει ανεπίσημα την ευκαιρία του να κερδίσει για 15η συνεχόμενη χρονιά σε διαγωνισμό γλυπτών από βούτυρο, η ζωή της Laura παίρνει την κατιούσα. 

    Νιώθοντας ότι είναι πλέον έτοιμη να πάψει να είναι η σκιά του Bob και να λάμψει από μόνη της, η Laura διεκδικεί τη δική της περίοπτη θέση στο συγκεκριμένο διαγωνισμό.

    To σενάριο από ένα σημείο και μετά ξεφεύγει εντελώς και γίνεται της πλάκας.
    Μολονότι αρκετά πράγματα στο πρώτο ημίωρο και κάτι παραπάνω, μας κάνουν να αναμένουμε μια ευχάριστη σατιρική ταινία, στα επόμενα λεπτά όλα παίρνουν την κατηφόρα και η αφέλεια κυριαρχεί. 


    Τα κλισέ δίνουν και παίρνουν (με την ταινία να έχει μια εντελώς προβλέψιμη εξέλιξη), οι ηθοποιοί πέρα από μια πιτσιρίκα, γίνονται είτε αντιπαθητικοί, είτε γραφικοί, και τέλος το χιούμορ της ταινίας σε καμία περίπτωση δεν το λές και πρωτότυπο. 

    Γενικά νιώθεις σαν όλα να τα έχεις ξαναδεί κάπου. 

    Πέρα από το περιεχόμενο της ταινίας που δεν αξιοποιείται όπως θα έπρεπε, στο cast έχουν γίνει κάποιες αστοχίες που στοιχίζουν τελικά στο Butter.

    Δεν γίνεται να έχεις (κατα την γνώμη μου) δυο πολύ καλούς σύγχρονους κωμικούς και να μην τους έχεις σε πρώτους ρόλους, αλλά αντίθετα να μένουν τελείως ανεκμετάλλευτοι. 

    Ο λόγος για τους Rob Corddry (Warm Bodies) και Ty Burrell, οι οποίοι παραμένουν σχεδόν σε όλο το διάστημα της ταινίας σε διακοσμητικό ρόλο. 

    Ο Coddry κάπως προς το τέλος πετάει κανα-δυο αστειάκια (όχι ότι σώζει τον ανούσιο ρόλο του), αλλά ειδικά ο Βurrell δεν ξέρω τι ρόλο βαράει και γιατί δέχτηκε να παίξει. 

    Συν τοις άλλοις, η Jennifer Garner είναι εντελώς καρικατούρα και βαρετή στον πρωταγωνιστικό ρόλο και σίγουρα σε καμια περίπτωση δεν σε πείθει για bitch.

    Όχι ότι πρόκειται για καμιά τρομερή ηθοποιό, αλλά εδώ παίζει λές και της είπαν ότι οπωσδήποτε πρέπει να συμμετάσχει με το ζόρι στην συγκεκριμμένη ταινία, με αποτέλεσμα να είναι εντελώς αδιάφορη. 

    Από την άλλη, συμπαθέστατη είναι η πιτσιρίκα Yara Shahidi (Salt), η οποία κάνει απλά πράγματα και παίζει πολύ πιο μεστά από τους αντίστοιχους ενήλικους συμπρωταγωνιστές της.


    Απογοητευτική είναι και η Olivia Wilde (People Like Us), η οποία χωρίς αμφισβήτηση είναι κουκλάρα και αφήνει το αντρικό κοινό με ανοιχτό το στόμα, ωστόσο ο ρόλος της αποδεικνύεται περιττός και χωρίς νόημα διότι δεν δίνει κάτι το φοβερό στην ταινία και ο ρόλος της γίνεται εντελώς γραφικός από ένα σημείο και μετά.

    Για την cameo εμφάνιση του Hugh Jackman (Les Miserables) δεν θέλω να σχολιάσω κάτι, όποιος δεί την ταινία θα καταλάβει.

    Μικρούς ρόλους έχουν και οι Ashley Greene (The Apparition) και Alicia Silverstone (The Art of Getting By). 

    Κατά την γνώμη μου η ταινία θα έπρεπε να είχε πάρει εντελώς διαφορετικό δρόμο από αυτόν που τελικά πήρε. 

    Το Butter είναι μια ανάλαφρη ταινία, ψιλοχαζεύεται (όσο αντέχει ο καθένας), αλλά είχε πολλές παραπάνω δυνατότητες από αυτό που αποτυπώνεται σαν τελική προσπάθεια, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια μεγάλη χαμένη ευκαιρία.

    Έκανε πρεμιέρα στο Telluride Film Festival το Σεπτέμβρη του 2011, προβλήθηκε στο Toronto της ίδιας χρονιάς και στις αμερικάνικες αίθουσες στις 5 Οκτωβρίου 2012.

    Στην Ελλάδα κυκλοφορεί σε DVD της Odeon, από 20 Φεβρουαρίου 2013, με τίτλο Η Πρόκληση.



    Butter trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Η Πρόκληση - Butter Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top