F Review: Γείτονες Σε Περιπολία - The Watch - FilmBoy Review: Γείτονες Σε Περιπολία - The Watch - FilmBoy
  • Latest News

    Review: Γείτονες Σε Περιπολία - The Watch


     
    Γράφει ο Κωνσταντίνος Χατζηπαπάς.

    Αυτή πρέπει να είναι ίσως η πρώτη sci-fi comedy που πετυχαίνει περισσότερο στο ‘sci-fi’ και όχι στο ‘comedy’, παρά το πλούσιο cast αγαπημένων της αμερικάνικης κωμωδίας.

    Ακούγεται παράξενο, αλλά η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούν οι Ben Stiller, Vince Vaughn και Jonah Hill ως γείτονες στα προάστια που αποκρούουν μια εξωγήινη απειλή, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να σας αρέσει ως ταινία επιστημονικής φαντασίας, παρά ως κωμωδία.

    Είναι όμως αλήθεια ότι το The Watch ξεκίνησε ατυχώς πολύ στραβά, και με το καλημέρα είχε να αντιμετωπίσει μερικές απροσδόκητες αναποδιές.

    Καταρχάς, βρέθηκε στη δύσκολη θέση να ανταγωνιστεί το Βρετανικό ανέλπιστο χιτ του Joe Cornish, Attack the Block, όπου μια συμμορία εφήβων στο Νότιο Λονδίνο αναγκάζονται να εμπλακούν με εξωγήινους που απειλούν τη γειτονιά τους, με το οποίο έχει προφανώς πολλές ομοιότητες...




    Στη συνέχεια, ήρθε ο τραγικός πυροβολισμός του 17χρονου Trayvon Martin, ο οποίος οδήγησε σε αλλαγή του τίτλου της ταινίας (Neighborhood Watch τότε), απόσυρση του trailer που μόλις είχε κυκλοφορήσει και έδινε βαρύτητα στην τρομοκράτηση ενός εφήβου από την ομάδα περιφρούρησης της γειτονιάς, συζήτηση για αναβολή της κυκλοφορίας της και γενικά, αλλαγές σε πολλές πτυχές του μάρκετινγκ της ταινίας.

    Με τα πολλά, το The Watch βγήκε στις αίθουσες της Αμερικής τον Ιούλιο, αλλά μάλλον η ζημιά είχε γίνει.
    Αν βοήθαγαν και οι κριτικές, τα πράγματα θα ήταν καλύτερα.
    Όμως…

    Ένας πολίτης-πρότυπο μιας μικρής πόλης του Ohio, ο Evan (Ben Stiller, Tower Heist), είναι περήφανος για τα επιτεύγματά του ως διευθυντής του τοπικού καταστήματος Costco, αλλά αισθάνεται λίγο άβολα με την αγαπημένη του σύζυγο, Abby (Rosemarie DeWitt, A Little Bit of Heaven), η οποία θέλει απεγνωσμένα να μείνει έγκυος. 


    Όταν ένας σεκιουριτάς του καταστήματος βρίσκεται σφαγμένος από έναν άγνωστο δράστη, ο  Evan ιδρύει την Ομάδα Περιφρούρησης Γειτονιάς (Neighborhood Watch) στη κοινότητα του, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του εφετζή φωνακλά Bob (Vince Vaughn, The Dilemma), του μοναχικού Franklin (Jonah Hill, 21 Jump Street) και του ξένου Jamarcus (Richard Ayoade).

    Προσπαθώντας να ελέγχει τους ζωηρούς εθελοντές του, ο Evan αρχίζει την έρευνα για το θάνατο του φύλακα, μια υπόθεση που οι τοπικοί μπάτσοι, συμπεριλαμβανομένου του Will Forte (Rock of Ages), δεν έχουν ιδέα πώς να λύσουν.

    Αλλά αντί να τρέχουν πίσω από κάποιον αιμοδιψή δολοφόνο κατά τη διάρκεια των νυχτερινών περιπολιών τους, οι άνδρες αποκαλύπτουν κατά λάθος μια εξωγήινη εισβολή με ορμητήριο στη γειτονιά τους, και έκπληκτοι μαθαίνουν ότι οι εξωγήινοι έφτασαν στη Γη μέσω μιας ύποπτης διάβασης στο υπόγειο του καταστήματος Costco.

    Με Stiller, Vaughn και Hill στο σετ, θα έλεγε κανείς ότι αν αφήνονταν να αυτοσχεδιάζουν, θα προσέφεραν μια κωμωδία με πολύ γέλιο.

    Ή ο σκηνοθέτης Akiva Schaffer δεν τους άφησε ούτε γκριμάτσα να κάνουν χωρίς να υπάρχει στο σενάριο, ή κανείς τους δεν είχε έμπνευση τις ημέρες των γυρισμάτων.

    Δεν εξηγείται διαφορετικά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν πολλά αστεία gangs σε μια τέτοια ταινία, με τον Vaughn να σώζει τα προσχήματα και να δικαιολογεί για άλλη μια φορά τη μεγάλη συμπάθεια που του έχω, τον Hill να προσπαθεί να μένει σοβαρός βγάζοντας ‘υπόκοφα’ ένα χιουμοριστικό χαρακτήρα που του ταιριάζει μεν, αλλά εδώ δεν έχει μεγάλη συμβολή, και τον Stiller …στον πιο σοβαρό ρόλο της καριέρας του!

    Όταν μία από τις κύριες σκηνές της ταινίας είναι αφιερωμένη στην παρακολούθηση, με τον Bob να κατουράει σε ένα κουτάκι μπύρας στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου, είναι σαφές ότι κάποιος ξέχασε να εμφυτεύσει ένα αστείο της προκοπής σε μια πολλά υποσχόμενη ιδέα.


    Φυσικά και υπάρχουν διασκεδαστικές στιγμές – αλλοίμονο αν σε 100 λεπτά δεν υπήρχε τίποτα – αλλά τελικά, το The Watch απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ξεκαρδιστικό.

    Από την άλλη, το sci-fi στοιχείο έχει το ενδιαφέρον του.
    Ειδικά το τελευταίο μισάωρο είναι γεμάτο από συναρπαστικά alien καμώματα, γοητευτικά μακάβρια παιχνιδίσματα, μερικά γέλια και κάποιο σασπένς.

    Το CGI αποφεύγεται μέχρι τη μέση, και όταν τα alien αποκαλύπτονται καταλαβαίνεις γιατί τα απέφευγαν.
    ...Ας πούμε ότι ήθελαν περισσότερη δουλειά.

    Το χειρότερο απ’όλα τα παραπάνω όμως, είναι ότι η ταινία δεν έχει συνοχή και τα κομμάτια ποτέ δεν ενώνονται σε ένα.

    Οι χαρακτήρες παίζουν ο καθένας μόνος του λες και προσπαθούν να γίνουν το πιο αστείο κομμάτι του φιλμ, πετώντας ατάκες και αστειάκια στο τοίχο, χωρίς αυτά να κολλάνε πουθενά μεταξύ τους ή με το στόρι.

    Διάσπαρτα υπάρχουν οι στιγμές εσωστρέφειας του Evan, που δεν μπορεί να ικανοποιήσει τη γυναίκα του, σε στυλ εντελώς έξω από το κλίμα της ταινίας.

    …Μέχρι που εμφανίζεται και το sci-fi, κι εκεί τελειώνει κάθε ελπίδα να ενώσεις όλο αυτό σε μια αλληλένδετη ταινία.

    Για να μην το αδικώ περισσότερο από ότι του αξίζει, το The Watch είναι από αυτές τις ταινίες που συνήθως το κοινό περνάει καλά αλλά η κριτική ματιά είναι πάντα καταδικαστική.

    Έχει ένα feel good συναίσθημα να αιωρείται σε όλη τη διάρκεια της (thanks Vince) και οι πιθανότητες είναι να είστε με ένα ελαφρό χαμόγελο μέχρι το τέλος της.

    Ωστόσο, αν το σκεφτείτε την επόμενη ημέρα, θα βρείτε ελάχιστα πραγματικά αστεία gangs …και αν προσπαθήσετε να το σκεφτείτε την επόμενη βδομάδα, δε θα βρείτε κανένα.

    Στις ελληνικές αίθουσες από 13 Σεπτεμβρίου.


     
    The Watch trailer από FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: Γείτονες Σε Περιπολία - The Watch Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top