F Review: 50/50 - FilmBoy Review: 50/50 - FilmBoy
  • Latest News

    Review: 50/50



    Είναι σημαντικό να έχεις χιούμορ σε όλα τα πράγματα.
    Να μπορείς να γελάς με τις ατυχίες σου (των άλλων είναι εύκολο), να διακωμωδείς όσα μπορούν να διακωμωδηθούν και να παίρνεις δύναμη από την θετική οπτική οποιουδήποτε κακού βρει εσένα ή την οικογένεια σου.

    Γιατί πάντα υπάρχει θετική πλευρά σε όλα.
    …Αυτό το τελευταίο δεν το πιστεύω καθόλου, αλλά ο Jonathan Levine φαίνεται να είναι θιασώτης αυτής της άποψης.

    Θετική πλευρά στο να έχεις καρκίνο σίγουρα δεν υπάρχει, αλλά ίσως έχεις την επιλογή να δεις τα πράγματα λιγότερο τραγικά και τουλάχιστον με αξιοπρέπεια...


    Το 50/50 είναι βασισμένο στις εμπειρίες του σεναριογράφου Will Reiser (ο καρκίνος του βρίσκεται σε στάδιο ύφεσης) και ακολουθεί την ιστορία του Adam (Joseph Gordon-Levitt, Hesher), ενός καλοσυνάτου παραγωγού ραδιοφωνικών σποτ που ζει μια ευτυχισμένη ζωή στο Seattle, συζεί με τη κοπέλα του Rachael (Bryce Dallas Howard, The Help) και κάνει παρέα με τον φίλο του Kyle (Seth Rogen, The Green Hornet).

    Ένας παράξενος πόνος στη πλάτη στέλνει τον Adam στο γιατρό, για να ανακαλύψει ότι πάσχει από προχωρημένο στάδιο σπάνιου είδους καρκίνου.

    Το σοκ είναι μεγάλο καθώς ο Adam πέρασε τη ζωή του κάνοντας μια υγιεινή ζωή με άσκηση και αποφεύγοντας το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

    Μπαίνοντας στο club των καρκινοπαθών, ο Adam θα γνωρίσει δυο άλλους άρρωστους (Matt Frewer και Phillip Baker Hall) και μια νεαρή θεραπεύτρια (Anna Kendrick, Breaking Dawn: Part 1) με την οποία θα αναπτύξει μια πολύ θερμή σχέση.

    Επίσης, θα δει και με διαφορετικό μάτι τη σχέση του με την υπερπροστατευτική μητέρα του (Angelica Houston, When in Rome).

    Αρχίζει χημειοθεραπεία αλλά γρήγορα έρχεται άλλο ένα σοκ από τον γιατρό του, ενημερώνοντας τον ότι επιβάλλεται χειρουργική επέμβαση και ότι η πιθανότητες επιβίωσης του είναι 50/50!


    Η ταινία θα μπορούσε να είναι ένα unfunny παραφορτωμένο δράμα αλλά το σενάριο του Reiser δίνει το χιούμορ και το κλάμα σαν αυτονόητα και όχι καταναγκαστικά, παγίδα που πέφτουν πάμπολλα μελοδράματα.

    Προσπαθώντας να τον βοηθήσει, ο φίλος του τον πηγαίνει σε Club για να γνωρίσει γυναίκες (‘No one wants to fuck me. I look like Voldemort.’) με δολοφονικές ατάκες (‘Hi, I’m Adam. I have cancer.’) και άφθονο χόρτο, κάνει ‘αποχαιρετιστήρια’ πάρτι προς τιμή του και άλλα πολλά τρελά.

    Ο Seth Rogen (ο οποίος είναι και παραγωγός) βρίσκεται στο στοιχείο του κάνοντας τον καραγκιόζη φίλο που όμως νοιάζεται πραγματικά και που σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αντιπαθήσεις, αλλά φυσικά όλα τα λεφτά είναι η εκπληκτική ερμηνεία του Gordon-Levitt.

    Έχει την ίδια λεπτή και διαταραγμένη συναισθηματική πολυπλοκότητα που είχε στο (500) Days of Summer και δίκαια έχει υποψηφιότητα Χρυσής Σφαίρας.

    Το 50/50 δε θα ήταν αυτό που είναι, μια καταπληκτική δραματική κομεντί, χωρίς την ισορροπία του Gordon-Levitt ως ηθοποιού, με τέλεια μετάβαση από την εσωτερική κάθαρση στο χιούμορ αλλά και στις συγκινητικές στιγμές προς το τέλος της ταινίας.

    Η Anna Kendrick είναι η άλλη έκπληξη.
    Ακόμα καλύτερη κι από το Up in the Air στο οποίο ήταν υποψήφια για Όσκαρ, η Kendrick κάνει εξαιρετική δουλειά παίζοντας μια γυναίκα που βρίσκεται έξω από τα νερά της, με μια σκόπιμα αδέξια σταθερότητα και είναι αδύνατο να πάρεις τα μάτια σου από πάνω της.


    Αν προσθέσετε και την άριστη χημεία με τον Gordon-Levitt, δεν θα αργήσει η μέρα που θα τη δούμε σε πρωταγωνιστικό ρόλο.

    Το 50/50 είναι η 3η ταινία του Jonathan Levine, που ξεκίνησε εντυπωσιακά με το πολύ καλό teen slasher All the Boys Love Mandy Lane, συνέχισε με το The Wackness (βραβείο κοινού στο Sundance) και τώρα έρχεται με αυτό.

    Αυτός είναι ο ορισμός του ελπιδοφόρου σκηνοθέτη και μακάρι να κάνει συχνότερα ταινίες και όχι κάθε 3 χρόνια.

    Το 50/50 αξίζει να το δείτε, και όχι μια φορά.
    Πανέξυπνο χιούμορ, συγκίνηση, κάθαρση, πολύ καλές ερμηνείες, στρωτό σενάριο, χαρακτήρες που ‘ξέρεις’ και ένας καταπληκτικός Gordon-Levitt.

    Εκτός από την υποψηφιότητα Α’ Ανδρικού Ρόλου, είναι υποψήφιο και για Καλύτερη ταινία Comedy/Musical στις Χρυσές Σφαίρες (να δω πότε θα αλλάξουν τις κατηγορίες τους!).

    Προβλήθηκε στην Αμερική στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 και δυστυχώς, καμία ελληνική εταιρεία δεν το έχει πάρει ακόμα.
    Νομίζω όμως ότι μετά τα Όσκαρ (αν δε βιαστούν να το βγάλουν σε dvd πριν) κάποιος θα κινητοποιηθεί.



    * Τελικά κινητοποιήθηκαν και θα το δούμε στις 5 Απριλίου 2012.
    Κάλλιο αργά...


    50/50 trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Review: 50/50 Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top