F Circumstance - FilmBoy Circumstance - FilmBoy
  • Latest News

    Circumstance

    Δε συνηθίζω να ασχολούμαι με τον Ιρανικό κινηματογράφο - το πλησιέστερο στο Ασιάτικο σινεμά θέμα έχει να κάνει με horror και anime, πολύ ανατολικότερα από το Ιραν.

    Γι'αυτό και μόνο δίνω credits στο Circumstance, γιατί ανάγκασε πολύ κόσμο σαν εμένα να ασχοληθεί μαζί του.

    Και ενώ πολλοί θα αναφέρονται στο Circumstance της Maryam Keshavarz ως 'η λεσβιακή ταινία από το Ιραν', μέρος που κάνει τη ταινία τόσο ισχυρή είναι η προσπάθεια να απεικονίσει το σύγχρονο Ιραν ως μια χώρα τόσο καταπιεστική, ώστε δε χρειάζεται να είσαι λεσβία για να υποφέρεις εκεί.

    Όσοι παρακολουθούμε ειδήσεις, γνωρίζουμε πόσο αλήθεια είναι αυτό.

    Σίγουρα είναι ένα κακό μέρος για να ζήσει μια γυναίκα που της αρέσουν οι γυναίκες, αλλά ακόμα κι αν είσαι διανοούμενος ή φεμινιστής ή απλά σου αρέσει η hip hop μουσική, και πάλι δε θα καλοπεράσεις...


    Η Atafeh (Nikohl Boosheri) και η Shireen (Sarah Kazemy) είναι οι καλύτερες φίλες.

    Η εύπορη Atafeh ζει με πολλά προνόμια μαζί με τον πατέρα της, έναν ξακουστό μουσικό, και τη μητέρα της, μια χειρούργο εκπαιδευμένη στο Berkeley, ενώ η Shireen μεγαλώνει με τον παππού της αφού οι γονείς της σκοτώθηκαν από τη κυβέρνηση.

    Δεν μπορούν να βγουν έξω χωρίς μαντήλες, δεν μπορούν να οδηγήσουν και δεν μπορούν καν να κολυμπήσουν σε δημόσια θέα, αλλά όπως όλες οι έφηβες του κόσμου, έχουν βρει τον τρόπο να κάνουν 'αταξίες'.

    Βλέπετε, υπάρχει μία underground Τεχεράνη με ντισκοτέκ, ναρκωτικά, tattoo μαγαζιά και λαθραία cd και dvd, όπου βρίσκεις όλη τη νέα γενιά των Ιρανών.


    Οι κοπέλες ζουν καλά μέχρι να εμφανιστεί ο αδερφός της Atafeh, Mehran (Reza Sixo Safai), ένας φανατικός Ισλαμιστής που μπαίνει στην Αστυνομία Ηθικής - μια ομάδα εθελοντών από κακοποιούς που επιβάλει δρακόντειες τιμωρίες για να τηρηθεί η παράδοση του έθνους (!) - και γρήγορα αρχίζει να κατασκοπεύει τις κοπέλες.

    Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, οι δυο κοπέλες ανακαλύπτουν ότι αγαπιούνται - όχι μόνο φιλικά - και κάνουν σχέδια για να ζήσουν ελεύθερες στο Dubai (όχι ότι και εκεί τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα σε θέματα ομοφυλοφιλίας, αλλά τέλος πάντων).

    Η πλούσια Atafeh φαίνεται να μπορεί να δωροδοκήσει για να βγει από τη χώρα, για τη Shireen όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα.

    Βραβείο Κοινού στη Maryam Keshavarz στο φετινό φεστιβάλ του Sundance, πολύ καλές κριτικές από το σύνολο των δημοσιευμένων κριτικών.

    Φυσικά τα γυρίσματα δεν έγιναν στο Ιράν αλλά στο Λίβανο.

    Το Circumstance προβλήθηκε στις Αμερικάνικες αίθουσες στις 26 Αυγούστου και παίζεται ακόμα και σήμερα!


    Circumstance trailer by FilmBoy-gr
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Circumstance Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top