F NORTH FACE (NORDWAND) - FilmBoy NORTH FACE (NORDWAND) - FilmBoy
  • Latest News

    NORTH FACE (NORDWAND)

    Το 1936, κατά τις ένδοξες ημέρες του Γ’Ράιχ, η προπαγάνδα του Χίτλερ κυριαρχούσε σε όλα τα τμήματα της κοινωνικής ζωής στη Γερμανία, φυσικά και στον αθλητισμό.

    Ο Γερμανός σκηνοθέτης Phillip Stolzl ασχολείται με την περήφανη ιστορία δυο Γερμανών ορειβατών που επιχειρούν να ανέβουν στη δυσκολότερη κορυφή στις Ελβετικές Άλπεις.

    Το αποτέλεσμα είναι ένα θρίλερ με έντονα δραματικά στοιχεία, ένα παραμύθι για την αγάπη, την πίστη και την αυτοθυσία, με καταπληκτικές κριτικές στο σύνολο της.

    Όταν γίνεται γνωστή η πρόθεση των δυο ορειβατών (Benno Furmann και Florian Lukas), ένας εκδότης εφημερίδας στο Βερολίνο μυρίζεται θέμα και στέλνει μια νέα φωτογράφο (Johanna Wokelek) να αποθανατίσει το γεγονός.

    Εντελώς τυχαία, η φωτογράφος είναι από το ίδιο χωριό με τους δυο ήρωες και όχι μόνο αυτό αλλά συνδεόταν ερωτικά με τον έναν από αυτούς.

    Αφού έκανε εκτενή βόλτα σε πολλά Ευρωπαϊκά φεστιβάλ (ειδικά στα γερμανόφωνα) έφτασε και στο Sundance όπου το τσίμπησε η Music Box, εταιρεία που πρωτοεμφανίστηκε λίγους μήνες πριν και κάνει πολύ καλή εντύπωση.

    Η εμπλοκή της 20th Century Fox έμεινε στη μέση καθώς αποσύρθηκε από τη διανομή της ταινίας, αν και στην αμερικάνικη θεατρική προβολή υπήρχε ακόμη το logo της.

    Από το trailer καταλαβαίνεις ότι η μεγάλη μαγκιά του φιλμ είναι στη φωτογραφία, με φοβερά πλάνα σε επικίνδυνες βουνοκορφές και την αίσθηση της παγωνιάς τόσο έντονη που να κάνει τα πόδια σου να παγώνουν καθώς κάθεσαι αναπαυτικά στην κινηματογραφική αίθουσα...

    Δε μπορώ να μη σχολιάσω την ομοιότητα του ποστερ με το περσινό Νορβηγικό Dead Snow, που κι αν ακόμα δεν το συνδέσεις με το χιονισμένο τοπίο, ο αγκυλωτός σταυρός δε σε αφήνει.

    Όπως και να’χει, η ταινία παίρνει διθυραμβικές κριτικές, κι ας μην αποφεύγει πολιτικές αναφορές της εποχής που κάποιους μπορεί να τους ενοχλήσει.

    Δεν τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στο Γερμανικό σινεμά (...σε ο,τιδηποτε Γερμανικό είναι η αλήθεια) αλλά το North Face είναι ένα φιλμ που δεν μπορώ να το χάσω.

    Στην Αμερική ξεκίνησε στις 29 Γενάρη σε 4 αίθουσες και συνεχίζεται να προβάλλεται για τέταρτη εβδομάδα σε 12.

    Για την Ελλάδα δεν γνωρίζω κάτι, αλλά το γεγονός ότι στη Γερμανία προβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 σημαίνει ότι το DVD είναι ήδη στη κυκλοφορία...if you know what I mean. 

    Δείτε το trailer.        

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: NORTH FACE (NORDWAND) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top