F Κριτική: Στα Ίχνη του Ανέμου - Wind River - FilmBoy Κριτική: Στα Ίχνη του Ανέμου - Wind River - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Στα Ίχνη του Ανέμου - Wind River



    Ένας άντρας (Jeremy Renner, Arrival) ο οποίος εργάζεται ως κυνηγός στα δάση της πολιτείας του Wyoming, ανακαλύπτει τυχαία το πτώμα μιας κοπέλας. 
    Μαζί με μια νεαρή υπάλληλο του FBI (Elizabeth Olsen, Captain America: Civil War) και τις τοπικές αρχές, θα βρεθούν στην αναζήτηση των υπεύθυνων για να αποδώσουν δικαιοσύνη. 
    Αλλά σε ένα τέτοιο μέρος, οι συνθήκες ταυτίζουν την έννοια της δικαιοσύνης με της εκδίκησης.

    Ο Taylor Sheridan, σεναριογράφους των Sicario και Hell or High Water, ολοκληρώνει την άτυπη τριλογία του που περιστρέφεται γύρω από καίρια κοινωνικά θέματα που απασχολούν την Αμερική. 
    Στο Sicario επικεντρώνεται στα καρτέλ ναρκωτικών και τις συναλλαγές με το Μεξικό, στο Hell or High Water κάνει μια κριτική στο γενικότερο οικονομικό σύστημα, και εδώ καταπιάνεται με τις συνθήκες ζωής των ιθαγενών. 
    Όσων απέμειναν δηλαδή.

    Με ένα στήσιμο που θυμίζει αυτό του Hell or High Water, ο Sheridan στη δεύτερη σκηνοθετική του προσπάθεια δημιουργεί ένα ακόμα σύγχρονο western, με έντονη δραματικότητα και χαμηλών ρυθμών αλλά κρυφής έντασης αφήγηση, που διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον. 
    Το αποτέλεσμα είναι μια δραματική ταινία εκδίκησης με λίγες αλλά δυνατές στιγμές δράσης, και μπόλικο συναισθηματισμό που συνδυάζεται κατάλληλα με μια θλιμμένη μουσική που ταιριάζει στο παγωμένο τοπίο.

    Σε ένα δεύτερο επίπεδο δίνει ψήφο υπεράσπισης στους αυτόχθονες κατοίκους της Αμερικής, καθώς τοποθετεί την ιστορία στο Wind River της πολιτείας Wyoming το οποίο αποτελεί καταυλισμό των ιθαγενών. 


    Αυτό γίνεται είτε άμεσα με το θάνατο της νεαρής κοπέλας, είτε ενημερωτικά μέσω των πληροφοριών που μας δίνει στο τέλος της ταινίας για τις αμέτρητες εξαφανίσεις ιθαγενών, είτε έμμεσα με αρκετούς παραλληλισμούς που μπορεί να δει κανείς μέσα στην ταινία (το πλάνο με την Αμερικανική σημαία κρεμασμένη ανάποδα είναι χαρακτηριστικό).

    Ερμηνευτικά, ο Jeremy Renner εκμεταλλεύεται έναν από τους καλύτερους ρόλους του, και με μια μόνιμη θλίψη στο βλέμμα του η οποία πηγάζει από το σκληρό παρελθόν του, μας μεταδίδει όλη τη συναισθηματική φόρτιση του ήρωα έχοντας ορισμένες συγκινητικές στιγμές. 
    Δίπλα του η Elizabeth Olsen (με την οποία συναντιέται ξανά μετά τους ρόλους τους ως Avengers), παρά το νεανικό της στυλ δίνει μια πειστική ερμηνεία ως φιλότιμη πράκτορας του FBI που προσπαθεί να αποδώσει δικαιοσύνη.

    Μια πολύ καλή ταινία για όσους τους αρέσει ο λίγο πιο ψαγμένος και ανεξάρτητος Αμερικανικός κινηματογράφος, όπου η δραματικότητα υπερτερεί της ηρωικής δράσης. 
    Μπορεί να μην μοιάζει για καλοκαιρινή ταινία αλλά αξίζει μια ευκαιρία.

    Στους κινηματογράφους από 3 Αυγούστου.

    Γιώργος Νυκταράκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Στα Ίχνη του Ανέμου - Wind River Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top