F Κριτική: Mulan (2020) - FilmBoy Κριτική: Mulan (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Mulan (2020)




    Μεταξύ των ταινιών της χρυσής δεκαετίας των 90's της Disney, η ιστορία της Mulan μπορεί να μην συμπεριλαμβάνεται στα all-time classics της εταιρίας όμως κατάφερε να πατήσει όλα τα σωστά κουμπιά. 
    Τα σχέδια για ένα live-action remake έκαναν την εμφάνισή τους σχεδόν αμέσως μετά τη προβολή του animation, όμως παρέμειναν στο συρτάρι μέχρι τουλάχιστον το 2015, όταν μετά την (εμπορική) επιτυχία των Alice, Maleficent και Cinderella, αποφασίστηκε να δοθεί το πράσινο φως στην αναβίωση της θρυλικής Κινέζας πολεμίστριας.

    Βρισκόμαστε σε ένα μικρό χωριό της Κίνας του 15ου αιώνα. 
    Η Mulan είναι η μεγάλη κόρη της οικογένειας Hua και αντίθετα με τις γυναίκες της εποχής, δεν την ενδιαφέρει ένας καλός γάμος, έστω κι αν αυτός θα φέρει τιμή στην οικογένειά της. 
    Έχει τη δύναμη του τσι, είναι μια γεννημένη πολεμίστρια που με την απείθαρχή της συμπεριφορά συνεχώς προκαλεί το χλευασμό τον συγχωριανών της, ντροπιάζοντας τους γονείς της.

    Εισβολείς Ρουράν με ηγέτη τον βάρβαρο Bori Khan και την μάγισσα Xian Lang επιτίθενται από το βορά και απειλούν την ασφάλεια της χώρας. 
    Ο αυτοκράτορας συγκεντρώνει στρατό για να αμυνθεί και ζητάει ένα άρρεν μέλος από κάθε οικογένεια. 
    Ο μόνος άνδρας της οικογένειας Hua είναι ο ηλικιωμένος και τραυματισμένος πατέρας που ετοιμάζεται να παρουσιαστεί, παρότι γνωρίζει πως στην κατάστασή του, πολύ δύσκολα θα μπορέσει να επιβιώσει. 
    Έτσι, η Mulan αποφασίζει να του κλέψει τη στολή και να παρουσιαστεί στη θέση του, κρύβοντας φυσικά το φύλο της. 
    Με μέντορα τον διοικητή Tung που αναγνωρίζει τις ικανότητές “του” και τη προστασία του φύλακα-Φοίνικα, η Mulan εξελίσσεται σε ηγέτη του αυτοκρατορικού στρατού και ηρωίδα του έθνους, φέρνοντας τιμή και δόξα στον πατέρα της.



    Η επιλογή της Νεοζηλανδής Niki Caro για τη θέση του σκηνοθέτη περιείχε μεγάλο ρίσκο, αφού μπορεί να μιλάμε για τη δημιουργό του οσκαρικού Whale Rider, όμως οι ταινίες της έκτοτε ήταν… τόσο όσο. 
    Η διαφορά βέβαια σε μια τέτοιας έκτασης στουντιακή ταινία είναι πως έχει από πίσω την ανάλογη καθοδήγηση που μπορεί -εν μέρει- να της δένει τα χέρια αλλά στον αντίποδα, την βοηθάνε να αποφύγει τις κακοτοπιές.

    Έχοντας ως σύμμαχο μια πραγματικά δυναμική ιστορία που μπορεί (και κάποτε πρέπει) να σταθεί και ως μη-Disneyική ταινία, το Mulan αποδεικνύει πως τα live-action adaptations που μας αραδιάζει το Mouse House μπορεί να μην είναι ένα απλό cash grab, αλλά και φιλμ που θα θυμούνται με δέος οι σημερινές νεαρές γενιές, όπως θυμόμαστε εμείς τους animated προκατόχους τους.
    Επική martial arts και ancient warfare δράση, μια ιστορία γεμάτη θετικά μυνήματα για τη γυναικεία χειραφέτηση αλλά και μικρές πινελιές χιούμορ (έστω και χωρίς τον Mushu), εναλλάσσονται όχι σε ακριβώς ιδανικές αναλογίες αλλά πετυχαίνοντας απόλυτα το σκοπό της ακατάπαυστης family friendly ψυχαγωγίας και όχι απλά διασκέδασης.

    Μεγαλύτερο αλλά και πιο αναμενόμενο ψεγάδι, οι πραγματικά ευνουχισμένες σκηνές μάχης χωρίς ίχνος αίματος που σε πολλά σημεία μοιάζουν πραγματικά με απλή χορογραφία στη προσπάθειά να αποφευχθεί η προβολή έστω και της ελάχιστης βίας.
    Εξαιρετική Mulan η Yifei Liu (The Forbidden Kingdom), με την παρουσία των βετεράνων Donnie Yen (Rogue One), Li Gong (Coming Home), Jet Li (The Expendables 2), Jason Scott Lee (Seventh Son) και Tzi Ma (Skyscraper) δίπλα της να προσφέρουν το απαραίτητο star quality.

    Το Mulan είναι μια ταινία που δε χρειάζεται να συγκριθεί με τον animated προγονό του γιατί απλά μπορεί να σταθεί επάξια δίπλα του. 
    Μη μπείτε καν στο κόπο να βρείτε κάποιο ανιψάκι για ξεκάρφωμα, απλά μπείτε στη μεγαλύτερη αίθουσα της περιοχής σας και απολαύστε.

    Στους κινηματογράφους από 10 Σεπτεμβρίου.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Mulan (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top