F TV Series Review: The Plot Against America (2020) - FilmBoy TV Series Review: The Plot Against America (2020) - FilmBoy
  • Latest News

    TV Series Review: The Plot Against America (2020)




    Πρώην δημοσιογράφος, νυν συγγραφέας και σεναριογράφος, κάθε φορά που το όνομα του David Simon (The Wire, Treme) στολίζει τους τίτλους αρχής μιας τηλεοπτικής σειράς, το αποτέλεσμα είναι στη χειρότερη αξιόλογο, και το HBO δεν έχασε ευκαιρία να συνεργαστεί ακόμα μία φορά μαζί του στο The Plot Against America.

    Βασισμένη στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Philip Roth (American Pastoral), η ιστορία μας πάει στην Αμερική ενός εναλλακτικού 1940. 
    Όχι, ούτε υπάρχουν ιπτάμενα αυτοκίνητα ούτε υπερσύγχρονα ρομπότ. 
    Η μόνη διαφορά είναι πως ο Charles Lindbergh, διάσημος αεροπόρος και ίνδαλμα για εκατομμύρια Αμερικάνους, τάχθηκε με το απομονωτικό America First Party, το οποίο τον επέλεξε να είναι ο υποψήφιός τους για τη προεδρία. 



    Οι φιλοναζιστικές απόψεις του Lindbergh ήταν γνωστές, και έχοντας ως σύνθημα πως αν ψηφίσουν τον αντίπαλο Roosevelt θα εμπλακούν χωρίς λόγο στον Β’ Π.Π. που μαινόταν στην Ευρώπη, καταφέρνει να βγει νικητής.
    Κεντρικοί χαρακτήρες είναι η εβραϊκή οικογένεια Levin που ζει ήρεμα στη Νέα Υόρκη. 
    Η άνοδος του Lindbergh προκαλεί έξαρση αντισημιτισμού, κάνοντας τη ζωή τους ολοένα και πιο περίπλοκη, πιο δύσκολη.

    Με μπόλικα αυτοβιογραφικά στοιχεία, ο Roth και κατ’ επέκταση ο Simon ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά τον ύπουλο τρόπο που το μίσος και ο ρατσισμός φωλιάζει σε όλο και περισσότερους, χωρίς καν να το καταλάβουν. 
    Τον τρόπο που ένα πρόσωπο εμπιστοσύνης, ένας ήρωας, γίνεται σύμβολο ανομολόγητου φασισμού αλλάζοντας τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων, ακολουθώντας το βραδύκαυστο φυτίλι μέχρι την έκρηξη.



    Η μεγάλη επιτυχία της ιστορίας είναι ο τρόπος που αυτή η ιδεολογία παρουσιάζεται πως πείθει ότι λέει το σωστό, το δίκαιο, ότι θέλει το καλό τους, παρασέρνοντας ακόμα και εκείνους που είναι τα πρώτα θύματά του, όπως ένας ραβίνος ή ένα έφηβο αγόρι. 
    Χωρίς υστερίες, χωρίς φασαρίες, υπόγεια, ρεαλιστικά τρομακτικά.
    Το The Plot Against America δε εμφανίζει καμία επιθυμία να ξεχειλώσει την ιστορία του και την ολοκληρώνει μόλις σε 6 επεισόδια, χωρίς να χάνει όμως τίποτα σε παρουσίαση και ανάπτυξη χαρακτήρων ούτε σε μυθοπλαστική αφήγηση, παρότι υπάρχουν πολλά και μεγάλα χρονικά άλματα.

    Εξαιρετικό το ensemble cast, με την Zoe Kazan (The Big Sick) στο ρόλο της μητέρας και συζύγου που προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες του σπιτιού της μεταξύ του δικαιολογημένα έξαλλου συζύγου της (Morgan Spector, Chuck), της ξεμυαλισμένης αδερφής της (Winona Ryder, Destination Wedding) και του επαναστατημένου έφηβου γιου τους (Caleb Malis, Blood Widow).

    Το The Plot Against America έχει όμως ένα μεγάλο μειονέκτημα, έπρεπε να βγει πριν 5 χρόνια! 
    Είναι ξεκάθαρο πως η σειρά είναι πιο επίκαιρη από ποτέ στοχεύοντας σε κάποια… σημερινά πρόσωπα εξουσίας της Αμερικής και θα είχε πολύ μεγαλύτερη αξία αν είχε προβληθεί πριν την εκλογή τους, γιατί τώρα πια μοιάζει με “μετά Χριστόν προφήτης”, χάνοντας μεγάλο κομμάτι από την ουσία της.

    Η πολιτικο-κοινωνικά φορτισμένη πένα του Roth και το θαυματουργό χέρι του Simon έμοιαζαν εξ αρχής μια συνεργασία καταδικασμένη στην επιτυχία και το αποτέλεσμα κάθε άλλο παρά απογοητεύει, έστω κι αν λόγω του μικρού του μεγέθους δεν προλαβαίνει να κάνει το κάτι παραπάνω.

    Αλέξανδρος Κυριαζής

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: TV Series Review: The Plot Against America (2020) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top