F TV Series Review: The Wire (season 1-5) - FilmBoy TV Series Review: The Wire (season 1-5) - FilmBoy
 • Latest News

  TV Series Review: The Wire (season 1-5)
  Μπορεί η μανιώδης θέαση τηλεοπτικών σειρών να είναι πια trend της εποχής, όμως μια δεκαετία πριν, όταν μας έλεγαν για ξένες σειρές ξέραμε μονάχα το Baywatch, τα X-Files, το MacGyver, άντε οι πιο ψαγμένοι και το Sopranos
  Μπορεί ζώντας τη χρυσή εποχή της TV πια να το παίζουμε ειδήμονες (πανάθεμά μας!), όμως είναι λογικό ότι έχουμε χάσει πάμπολλες σειρές προηγούμενων ετών.

  Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τους Αμερικάνους, το κλασσικότερο sitcom δεν είναι το Friends αλλά το σχεδόν άγνωστο σε εμάς Seinfeld, ενώ όταν μιλάς για την αστυνομική σειρά που άλλαξε το ρου του είδους, αυτό δεν είναι το CSI αλλά το The Wire
  Για αυτό το τελευταίο θα πούμε δυο λόγια…

  Το The Wire είναι μια δημιουργία του David Simon, που αργότερα μας έδωσε το Treme, σε συνεργασία με τον συνεργάτη του και πρώην αστυνομικό Ed Burns
  Aποτέλεσε τη πρώτη αστυνομική σειρά που τόλμησε να σπάσει το procedural format, βάζοντας στο επίκεντρο όχι τους αστυνομικούς, όχι τους κακοποιούς αλλά την ίδια τη πόλη, τη Βαλτιμόρη.

  Η σειρά που ξεκίνησε το 2002 και τελείωσε το 2008, αποτελείται από 5 σεζόν, 60 συνολικά επεισοδίων. 
  Κεντρικός χαρακτήρας αλλά όχι και απόλυτος πρωταγωνιστής, είναι ο ντετέκτιβ του τμήματος ανθρωποκτονιών Jimmy McNulty, ένας ταλαντούχος, πολυμήχανος, πείσμων αστυνόμος που όμως υπερεκτιμά τις ικανότητές τους, εμφανίζεται συχνά αλαζονικός αδυνατώντας να υπακούσει στις μικρόμυαλες εντολές των ανωτέρων του, ευρισκόμενος μονίμως στο στόχαστρο τους.

  Η ιστορία ξεκινάει με τον McNulty να προσέχει ότι η συμμορία του εμπόρου ναρκωτικών Avon Barksdale επεκτείνεται επικίνδυνα, με τα πτώματα που αφήνει πίσω του να αυξάνονται. 
  Σπάζοντας την ιεραρχία, αποφασίζει να απευθυνθεί απευθείας σε έναν δικαστή για να ξεκινήσει η έρευνα, προκαλώντας φυσικά τους άμεσα ανωτέρους του, όμως καταφέρνει και παίρνει το οκ. 

  Μαζί με μια ομάδα που αρχικά μοιάζει της κακιάς ώρας, βάζουν μπρος τις έρευνες οι οποίες αποκαλύπτουν το μέγεθος της οργάνωσης του Barksdale, με μοναδική λύση για να τους πιάσουν να είναι η παρακολούθηση των τηλεφώνων (εξ ου και ο τίτλος της σειράς).

  Το The Wire δεν έχει αρχή, μέση και τέλος, όπως ακριβώς και η ζωή στη Βαλτιμόρη. 
  Κάθε σεζόν έχει μια ξεχωριστή κεντρική υποπλοκή, βάζοντας στο στόχαστρο όχι κάποιον villain, αλλά ένα κομμάτι της ίδιας της πόλης, το εμπόριο ναρκωτικών στις γωνίες των γειτονιών, τη λειτουργία του λιμανιού, τη πολιτική, το εκπαιδευτικό σύστημα και φυσικά τον τύπο.


  Με εξαίρεση όμως τη δεύτερη σεζόν που επικεντρώνεται στα του λιμανιού και είναι σχετικά πιο ανεξάρτητη, τα υπόλοιπα στοιχεία είναι δεμένα με την ίδια κόκκινη κλωστή βίας και διαφθοράς, με σκηνικό τον ίδιο μικρόκοσμο, απλώς η παρουσία τους στη πλοκή έχει μικρότερο ή μεγαλύτερο βάρος.

  Με τη δεύτερη και τέταρτη σεζόν να είναι αριστουργηματικές, και τη τρίτη η λιγότερο καλή (γιατί κακή δε τη λες) των πέντε, το The Wire έχει στήσει ένα εξαιρετικά καλοστημένο σενάριο, πλημμυρισμένο από τις ιδιαιτερότητες της περιοχής, με πλούσια και ποικίλη πλοκή ανά τις σεζόν του και βασικότερο όλων, εξαιρετικά καλογραμμένους χαρακτήρες.

  Με αποκορύφωμα τον McNulty, έναν αφόρητα συμπαθή αντιήρωα έχει πλάσει γύρω του ένα μπουκέτο χαρακτήρων, ο ένας πιο απολαυστικός από τον άλλον, ο καθένας με τις ιδιαιτερότητές του, τα βίτσια του, τη τρέλα του, τη προσωπική του ζωή, όλοι τους χαρακτηριστικά δείγματα μιας βουτηγμένης στη διαφθορά κοινωνίας που προσπαθεί μια στο τόσο να βγάλει λίγο το κεφάλι της για να πάρει αέρα.

  Για να πάρουν όμως σάρκα και οστά όλοι αυτοί, χρειάζονται και οι κατάλληλοι ηθοποιοί και πραγματικά δε θα πιστεύετε ποιοι και πόσοι θα περάσουν μπροστά από τα μάτια σας, οι περισσότεροι άγνωστοι τότε, που έκαναν στη συνέχεια μικρότερη ή μεγαλύτερη καριέρα χάρη στο The Wire
  Θέλετε μερικά ονόματα; 
  Dominic West, Lance Reddick, Michael Kenneth Williams, Idris Elba, Aidan Gillen, Amy Ryan, Pablo Schreiber, Michael B. Jordan, James Ransone, Tom McCarthy, David Costabile!

  Μια ματιά στα πρώτα μονάχα επεισόδια και γίνεται αμέσως κατανοητό πως και γιατί το The Wire αποτελεί μία από τις σημαντικότερες σειρές της αμερικάνικης τηλεόρασης. 
  Εννιά χρόνια μετά το φινάλε της και μοιάζει σα να μην έχει περάσει μέρα από πάνω της. 

  Το The Shield του Shawn Ryan, που ίσως έχετε δει λίγοι περισσότεροι, είναι ίσως η μοναδική σειρά που κατάφερε, σίγουρα όχι να φτάσει στα συνολικά επίπεδα ποιότητα του The Wire, αλλά να το αντιγράψει με αξιοπρεπή και σεβαστικό τρόπο.

  Αλέξανδρος Κυριαζής.
  • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
  • Facebook Comments
  Item Reviewed: TV Series Review: The Wire (season 1-5) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
  Scroll to Top