F Κριτική: Οι Μεταφραστές - The Translators (Les Traducteurs) (2019) - FilmBoy Κριτική: Οι Μεταφραστές - The Translators (Les Traducteurs) (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Οι Μεταφραστές - The Translators (Les Traducteurs) (2019)




    Εννιά μεταφραστές από διαφορετικές χώρες, μαζεύονται σε ένα απομονωμένο κτίριο με σκοπό να μεταφράσουν κάτω από άκρα μυστικότητα το τρίτο μέρος ενός διάσημου best seller. 
    Όταν όμως δημοσιοποιούνται οι πρώτες σελίδες του βιβλίου, όλοι θεωρούνται ύποπτοι μέχρι να βρεθεί ο ένοχος.

    Έτσι ξεκινάει μια υπόθεση που παραπέμπει σε Αγκάθα Κρίστι, με αρκετά γνώριμα στοιχεία. 
    Άγνωστοι μεταξύ τους χαρακτήρες συγκεντρώνονται σε έναν περιορισμένο χώρο, με τη λύση να αναζητείται μέσω των διαπροσωπικών σχέσεων που χτίζονται ανάμεσα στους πρωταγωνιστές, και τα κίνητρα του καθενός. 



    Ο Γάλλος σκηνοθέτης Regis Roinsard, χρησιμοποιεί αυτό το μοτίβο, μεταφέροντας το σε πιο σύγχρονα και λογοτεχνικά μονοπάτια.
    Από την αρχή τραβάει το ενδιαφέρον, δημιουργώντας πετυχημένα ένα κλειστοφοβικό μυστήριο, αφηγούμενος με ευχάριστο ρυθμό και χτίζοντας σταδιακά τους βασικούς χαρακτήρες του. 
    Από την άλλη το σενάριο, όχι τόσο σφιχτοδεμένο, αποκαλύπτει εύκολα τα μυστικά του, εκπλήσσοντας λίγες φορές πραγματικά (χωρίς να αποφεύγει τις υπερβολές για να το πετύχει αυτό), ενώ δεν καταφέρνει να πείσει σε όλα τα στοιχεία της πλοκής του.

    Παρόλα αυτά, τα δευτερεύοντα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτό, παρουσιάζουν ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον. 
    Παίζοντας με τους ρόλους του εκδότη, του μεταφραστή και του δημιουργού, δίνει μια εύστοχη αποτύπωση για τα κίνητρα και τις αντιθέσεις μεταξύ τους, βάζοντας παράλληλα στη συζήτηση και την ατελείωτη κόντρα ανάμεσα στο εμπορικό και το ποιοτικό, που εμφανίζεται σε κάθε μορφή τέχνης. 



    Αν και στην πραγματικότητα δεν θα έπρεπε να υπάρχει κόντρα. 
    Απλά υπάρχουν διαφορετικοί στόχοι και διαφορετικά ερεθίσματα από τους δέκτες. 
    Αλλά όλα είναι ευπρόσδεκτα.

    Στα της ταινίας πάλι, σημαντικό ρόλο εμφανίζει το καστ, με τους χαρακτήρες να έχουν σημαίνοντα ρόλο σε ένα θεατρικού τύπου στήσιμο. 
    Οι περισσότεροι λοιπόν από το διεθνές καστ κρίνονται πετυχημένοι, δημιουργώντας προσιτά πρόσωπα, που θα θέλαμε πάντως να μάθουμε και κάτι περισσότερο για ορισμένους από αυτούς. 

    Ξεχωρίζουν οι Lambert Wilson (Μαμά ή Γιαγιά;), Olga Kurylenko (Ο Τυχοδιώκτης του Παρισιού), Alex Lawther (Ghost Stories), Sidse Babett Knudsen (Inferno) και ο δικός μας Μανώλης Μαυροματάκης (Ο Εχθρός μου), με τον Έλληνα ηθοποιό να στέκεται επάξια μπροστά στις κινηματογραφικές απαιτήσεις του ρόλου του, χαρίζοντας και ορισμένες από τις πιο αξιομνημόνευτες ατάκες της ταινίας.

    Μια όμορφη σαν ιδέα ταινία, η οποία μπορεί να μην εκμεταλλεύεται πλήρως τα στοιχεία που την απαρτίζουν, αλλά αποτελεί μια ευχάριστη και εναλλακτική στο χώρο του μυστηρίου επιλογή.

    Στους κινηματογράφους από 18 Ιουνίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.





    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Οι Μεταφραστές - The Translators (Les Traducteurs) (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top