F Κριτική: Shazam! (2019) - FilmBoy Κριτική: Shazam! (2019) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Shazam! (2019)




    Ο Billy Batson είναι ένα 15χρονο αγόρι το οποίο αποκτώντας μαγικές δυνάμεις μπορεί να μεταμορφώνεται σε ενήλικο σούπερ ήρωα κάθε φορά που λέει το όνομα Shazam! 
    Κατά βάθος όμως παραμένει παιδί. 
    Έτσι λειτουργεί ανάλογα.

    Η υπερηρωική κινηματογραφική εποχή που βιώνουμε μπορεί να δείχνει ότι διαθέτει πλήθος ιστοριών που συνεχώς μας τροφοδοτούν με νέους ήρωες, αλλά είναι γεγονός ότι οι δημιουργοί έχουν αρχίσει να ξεμένουν από ιδέες. 
    Αυτό συμβαίνει και εδώ, με την DC να μας συστήνει με ενθουσιασμό τον Shazam, αλλά στην πορεία να μην καταφέρνει ουσιαστικά να διαφοροποιηθεί.

    Ο ένας τρόπος να αντιμετωπίσουμε την ταινία είναι ως προς το ύφος, το οποίο φαίνεται να συμπυκνώνεται στο τραγούδι I Don’t Want to Grow Up που ακούμε στο τέλος από τους Ramones
    Έχοντας έναν ανήλικο πρωταγωνιστή, έχουμε αντίστοιχα και έναν ανώριμο σούπερ ήρωα που λειτουργεί όπως κάθε έφηβος ως προς το λεξιλόγιο, τη συμπεριφορά, και την αντιμετώπιση ευθυνών. 

    Έτσι υπό μία έννοια έχουμε το αντίπαλο δέος του Deadpool σε αυτή την άτυπη σύγκρουση DC και Marvel, με τη διαφορά ότι εδώ το χιούμορ γέρνει προς το χαβαλέ, και όχι προς την καφρίλα. 
    Στο πρώτο μέρος πάντως αυτό το χιούμορ είναι πετυχημένα ανώριμο καθώς βγάζει γέλιο όσο ο ήρωας ανακαλύπτει τις δυνάμεις του, με τη συμβολή του ενθουσιώδη Zachary Levi (Thor: Ragnarok) στο ρόλο του ενήλικα σούπερ ήρωα.



    Από την άλλη, αν αντιμετωπίσουμε την ταινία καθαρά κινηματογραφικά, η γνώμη δεν είναι ιδιαίτερα κολακευτική. 
    Το σενάριο εμπεριέχει αρκετές ευκολίες ώστε να προχωράει η ιστορία, δεν παρέχει συνοχή στους χαρακτήρες, ενώ και η δραματοποίηση δείχνει βιαστική και καθόλου πειστική με hollywood-ιανά μηνύματα περί της αξίας της οικογένειας. 

    Ακόμα και η δράση δεν μας εντυπωσιάζει με εφέ που μοιάζουν σχεδόν ξεπερασμένα για τέτοιου είδους ταινία, και με τέρατα που νομίζεις ότι ξεπήδησαν από τη δεκαετία του '80 και τους Ghostbusters.

    Τα παραπάνω μας οδηγούν στο ότι έχουμε μια ταινία η οποία θα ανταποδώσει ανάλογα με τον τρόπο που θα την προσεγγίσεις. 
    Αν πας με ανάλαφρη διάθεση να δεις άλλη μια super hero ταινία και με ανοχή στο εφηβικό χιούμορ, θα διασκεδάσεις. 
    Διαφορετικά και με αυστηρά κινηματογραφικά κριτήρια, θα απογοητευτείς.

    Στους κινηματογράφους από 4 Απριλίου.

    Γιώργος Νυκταράκης

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Shazam! (2019) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top