F Κριτική: Arctic (2018) - FilmBoy Κριτική: Arctic (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Arctic (2018)



    Στο αφιλόξενο τοπίο της Αρκτικής, ένας άντρας προσπαθεί μόνος του να επιβιώσει μετά την πτώση του αεροπλάνου του. 
    Η βοήθεια που έρχεται με ελικόπτερο έχει την ίδια τύχη με το αεροπλάνο, με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό της συγκυβερνήτη. 
    Μαζί ξεκινάνε ένα δύσκολο έως ακατόρθωτο ταξίδι, αναζητώντας νέο καταφύγιο.

    Ο νεαρός μουσικός και σκηνοθέτης Joe Penna ντεμπουτάρει στον κινηματόγραφο με μια αυθεντική ταινία επιβίωσης η οποία συνδυάζει το παγωμένο τοπίο του Alive και τη μοναξιά του All Is Lost

    Μέσα από το ταξίδι του πρωταγωνιστή και τις αντίξοες συνθήκες της Αρκτικής, παρουσιάζει εμφανώς τον συνεχή αγώνα απέναντι στην απέραντη δύναμη της φύση με σκοπό την επιβίωση, αλλά και σε δεύτερο επίπεδο μεταδίδει τη μάχη απέναντι στη μοναξιά και την ελπίδα για συντροφικότητα, τονίζοντας ένα αίσθημα αλληλεγγύης το οποίο συνεχώς δοκιμάζεται, αλλά είναι και αυτό που μας καθορίζει ως ανθρώπους.


    Όλη αυτή η πορεία του πρωταγωνιστή δίνεται μέσα από τη ρεαλιστική σκηνοθετική ματιά του δημιουργού που σε κάνει να παγώνεις και να συμβιώνεις τις συνθήκες του ήρωα.
    Ο ρυθμός δεν χάνεται παρά σε ελάχιστα σημεία, ενώ παράλληλα καταφέρνει να διατηρεί το ενδιαφέρον με έξυπνα σεναριακά τεχνάσματα, καθώς οδηγείται μεθοδικά προς ένα βασανιστικό φινάλε χαρίζοντας στιγμές που καθηλώνουν.

    Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν θα είχαν αξία, και μπορεί να μην υπήρχαν καν, αν δεν υπήρχε ο σπουδαίος Mads Mikkelsen (At Eternity's Gate) στον πρώτο ρόλο. 
    Ο Δανός ηθοποιός παρά τη μοναξιά του concept καταφέρνει να κρατήσει μόνος του ολόκληρη την ταινία και να δώσει μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, μιλώντας τόσο με το βλέμμα του το οποίο είναι άκρως αποκαλυπτικό, όσο και μέσα από έξοχα καθοδηγημένα ξεσπάσματα.

    Μια πολύ όμορφη κινηματογραφική εμπειρία που μέσα από έναν ανθρωποκεντρικό αγώνα για επιβίωση απέναντι στη φύση και στη μοναξιά διατηρεί το ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα, παρέχει σωστές δόσεις αγωνία, και διαθέτει έναν εξαιρετικό πρωταγωνιστή.

    Στους κινηματογράφους από 14 Μαρτίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Arctic (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top