F Κριτική: Πόθος - Longing (2017) - FilmBoy Κριτική: Πόθος - Longing (2017) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Πόθος - Longing (2017)




    Ισορροπώντας ανάμεσα στη ζωή και το θάνατο, το “Longing”, η μαύρη κωμωδία του Ισραηλινού Savi Gabizon, εμβαθύνει στην πατρότητα και τελικά μέσα από τον συνδυασμό της θλίψης και της ειρωνείας οδηγεί τον ρόλο του πατέρα σε μια άλλη διάσταση.

    Ο Ariel (Shai Avivi) είναι ένας ευκατάστατος και επιτυχημένος άντρας που ζει μόνος χωρίς παιδιά και οικογένεια. 
    Μια μέρα θα δεχθεί ένα τηλεφώνημα από την Roniit (Assi Levy) , την γυναίκα με την οποία είχε δεσμό στα φοιτητικά του χρόνια. 
    Όταν οι δυο τους βρεθούν, ο Ariel θα έρθει αντιμέτωπος με δυο τρομακτικές αλήθειες: πρώτα θα πληροφορηθεί ότι όταν οι δυο τους χώρισαν πριν 20 χρόνια, η Ronit ήταν έγκυος στο παιδί του και έπειτα θα μάθει ότι αυτό το παιδί πέθανε πριν λίγες μέρες σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. 
    Κάπως έτσι η ζωή του Ariel θα αλλάξει για πάντα.

    Λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ο Ariel θα αφήσει το Τελ Αβιβ και θα επισκεφτεί την Άκρα για να βρει τον τάφο του γιού του, Adam. 
    Μέσα στην θλίψη και την απόγνωση του ο Ariel θα αρχίσει να σκαλίζει την προσωπική ζωή του γιού του στην προσπάθεια του να μπορέσει να τον γνωρίσει έστω και νεκρό. 
    Η αναζήτηση θα τον οδηγήσει στο μεγαλύτερο πάθος του νεκρού γιού: την καθηγήτρια των Γαλλικών.

    Το “Longing” είναι, ουσιαστικά, μια αφήγηση τρίτων για το νεκρό αγόρι και μια προσπάθεια του πατέρα να συμπληρώσει το παζλ του χαρακτήρα του γιού που δεν γνώρισε ποτέ. 
    Κάθε συνομιλητής έχει κάτι να πει και ο Gabizon σκηνοθετεί με λεπτότητα αυτό το χρονικό της αναζήτησης ενός πατέρα με πολλές τύψεις και προσωπικούς δαίμονες που τον στοιχειώνουν από τα δικά του παιδικά χρόνια. 



    Ο καταπληκτικός Shai Avivi αναμειγνύει την θλίψη του με μια επιθετική προστατευτικότατα προς το όνομα του νεκρού παιδιού και συγκρούεται με τους πάντες όσο ανακαλύπτει κρυφές πτυχές της ζωής του νέου.
    Μέσα σε αυτή την εύθραυστη πραγματικότητα που έφτιαξε ο Gabizon υπάρχουν κομμάτια της ζωής του νεκρού Adam που περιμένουν να εξερευνηθούν. 

    Ένα αμφιλεγόμενο ερωτικό ποίημα, η σχέση του με μια ανήλικη κοπέλα, το ακόρεστο πάθος του για την καθηγήτρια του. 
    Αυτή την πραγματικότητα σπάει η ποιητική σκηνή του ονείρου του Ariel, μια πινελιά σουρεαλισμού μέσα στον παραλογισμό της απώλειας του πατέρα.

    Δυστυχώς όσο περνάνε τα λεπτά το “Longing” αρχίζει και βγάζει λιγότερο νόημα. 
    Η τελευταία μισή του ώρα είναι μια αποτυχημένη μίξη μαύρης κωμωδίας και δράματος που όσο και αν προσπαθεί να τα «παντρέψει», ο γάμος που λαμβάνει χώρα είναι λίγο ντροπιαστικός, σχετικά ανούσιος και πολύ ενοχλητικός. 
    Ο ενδιαφέρον χαρακτήρας του Avivi τελικά χάνει το μέτρο και όλο το βαρύ κλίμα που φτιάχτηκε σχολαστικά και εύστοχα καταρρέει.

    Στους κινηματογράφους από 18 Οκτωβρίου.

    Πέτρος Μάκας.

    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Πόθος - Longing (2017) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top