F Κριτική: Το Ένστικτο της Επιβίωσης - Journeyman (2017) - FilmBoy Κριτική: Το Ένστικτο της Επιβίωσης - Journeyman (2017) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Το Ένστικτο της Επιβίωσης - Journeyman (2017)




    Ο Βρετανός ηθοποιός Paddy Considine επιχειρεί την δεύτερη σκηνοθετική του δουλειά μετά το ‘Tyrannosaur’ του 2011 αφού έχει ήδη γνωρίσει ενδιαφέρουσα πορεία ως ηθοποιός σε γνωστές βρετανικές και αμερικάνικες παραγωγές όπως το ‘Dead Man’s Shoes’ και το ‘The Bourne Ultimatum’. 
    Παρόλο που θέλει να πετύχει ένα προσωπικό στοίχημα δουλεύοντας πίσω από την κάμερα, γράφοντας το σενάριο και παίζοντας τον πρωταγωνιστικό ρόλο, όλο αυτό το εγχείρημα κάπου χάνεται και μάλιστα άδοξα…

    Ο Paddy Considine (Miss You Already) είναι ο Matty Burton, ένας δημοφιλής πυγμάχος και παγκόσμιος πρωταθλητής του οποίου η καριέρα φτάνει προς το τέλος του. 
    Θέλει να βγάλει τα τελευταία του λεφτά ως πυγμάχος και έπειτα να αποσυρθεί για να ζήσει ειρηνικά μαζί με τη σύζυγο του Emma και την μικρή κόρη τους Mia. 

    Έπειτα από μια μάχη με ένα δύσκολο αντίπαλο, ο Matty καταρρέει στο σπίτι του, αποτέλεσμα ενός χτυπήματος που λίγο έλειψε να του στοιχίσει. 
    Όταν συνέρθει θα πάσχει από έλλειψη μνήμης κάνοντας την επικοινωνία με τους γύρω του δύσκολη και επίπονη. 
    Ο Matty θα προσπαθήσει σιγά- σιγά να μαζέψει τα κομμάτια γύρα του και να φτιάξει ξανά τη ζωή του.

    Ο ήρωας που υποδύεται ο Paddy Considine αποτελεί σίγουρα το κεντρικό άξονα αυτής της ταινίας που αξίζει να τη κάποιος για την προσπάθεια του και μόνο. 



    Έχοντας μια ενδιαφέρουσα ιστορία να πει και ένα ενδιαφέρον χαρακτήρα να υποδυθεί, ο Considine θέλει να πετύχει ένα στόχο που δεν καταφέρνει απόλυτα να πετύχει διότι ίσως δεν είναι στην κατάλληλη στιγμή του να δημιουργεί μπρος και πίσω από την κάμερα την ίδια στιγμή. 
    Σε κάποιες στιγμές κερδίζει κάτι στην σκηνοθεσία, κάποιες στιγμές κερδίζει κάτι στην ηθοποιία. 
    Ποτέ και στα δύο μαζί. 
    Λίγο περισσότερο αν ήθελε, θα μπορούσε να πείσει καλύτερα.

    Η ιστορία σε συνδυασμό με τη σκηνοθεσία δεν είναι κάτι άξιο προσοχής, παραμένει μια άξια προσπάθεια σε γενικές γραμμές. 
    Έχουμε δει αρκετές φορές χαρακτήρες που κάνουν προσπάθειες για μια επανόρθωση, καλές και κακές. 

    Η προσπάθεια του Matty εδώ γίνεται λίγο πρόχειρα και χάνει όσον αφορά στην αυθεντικότητα της ερμηνείας του. 
    Ωστόσο μέσα στην ταινία υπάρχουν ορισμένες σκηνές που λειτουργούν με ακρίβεια για το χαρακτήρα του ήρωα βάζοντας τον θεατή να κατανοήσει το μαρτύριο που περνά ο Matty και έτσι να επιτευχθεί μια είδους ταύτιση μαζί του. 

    Δυστυχώς αυτό διαρκεί για λίγο. 
    Αν είχε δώσει περισσότερο βάση σε αυτά τα ζητήματα ο σκηνοθέτης Considine, θα πετύχαινε καλύτερα το στόχο του και θα είχε σίγουρα μια ανώτερη ταινία.

    Στους κινηματογράφους από 18 Οκτωβρίου.

    Πάνος Μουζάκης.


     
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Το Ένστικτο της Επιβίωσης - Journeyman (2017) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top