F Κριτική: Ο Τελευταίος Παρτιζάνος (2018) - FilmBoy Κριτική: Ο Τελευταίος Παρτιζάνος (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Τελευταίος Παρτιζάνος (2018)




    Μπορεί πολλοί να τον ξέρουν ως τον άνθρωπο που κατέβασε την σημαία των Ναζί από τον βράχο της Ακρόπολης το 1941, όμως, όπως λέει και ο ίδιος, έχει κάνει πράγματα πριν από αυτό, μετά από αυτό, και συνεχίζει ακόμα και τώρα.
    Δεν είναι άλλος από τον Μανώλη Γλέζο.

    Ο Σαρλ ντε Γκωλ τον είχε αποκαλέσει τον «πρώτο Παρτιζάνο της Ευρώπης». 
    Από τότε πέρασαν 60 χρόνια και αυτός ο ζωντανός θρύλος της Αντίστασης είναι ο «Τελευταίος Παρτιζάνος» που κρατεί ακόμα γερά. 
    Γερά στα 96 του χρόνια. 
    Πλέον αρνείται να σχολιάσει την υποστολή της ναζιστικής σημαίας, την άφησε στο παρελθόν και την ιστορία, λέει όμως πολλά άλλα και ενδιαφέροντα. 

    «Ο Τελευταίος Παρτιζάνος» του Ανδρέα Χατζηπατέρα είναι μια πλούσια αναδρομή στον άνθρωπο πίσω από τον ήρωα, στον γιο, στον πατέρα, στον σύζυγο, στον δημοσιογράφο, στον πολιτικό, στον αιώνιο αγωνιστή.



    Με την Ελλάδα γονατισμένη από τα χρέη και την αθλιότητα, ο Γλέζος θα επιστρέψει στην πολιτική σκηνή και σε ηλικία 92 ετών θα εκλεγεί Ευρωβουλευτής για να βοηθήσει με τον τρόπο του την χώρα. 
    Παράλληλα θα μιλήσει για την οικογένεια του, τον αδερφό του, τις ένδοξες στιγμές της αναγνώρισης του, τις συκοφαντίες και τις διαμάχες του και θα φτάσει σθεναρά στο σήμερα όπου συνεχίζει ακάθεκτος να μην κρατάει το στόμα του κλειστό και να πονάει με τα προβλήματα της χώρας.

    Άλλοτε διδάσκοντας ιστορία, ήθος και παιδεία, άλλοτε κάνοντας αστεία με τα πάντα, το άρτιο και φρέσκο ντοκιμαντέρ του Ανδρέα Χατζηπατέρα αργά και σταθερά χτίζει το σύνθετο πορτραίτο του –ίσως– τελευταίου ήρωα εκείνης της εποχής. 
    Αυτόν τον Μανώλη Γλέζο δεν τον έχεις ξαναδεί.

    Στους κινηματογράφους από 25 Οκτωβρίου.

    Πέτρος Μάκας.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Τελευταίος Παρτιζάνος (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top