F Κριτική: Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη - The Man Who Killed Don Quixote (2018) - FilmBoy Κριτική: Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη - The Man Who Killed Don Quixote (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη - The Man Who Killed Don Quixote (2018)



    Η περιβόητη ταινία που σχεδίαζε να υλοποιήσει εδώ και δεκαετίες ο σκηνοθέτης Terry Gilliam επιτέλους ολοκληρώθηκε. 
    Και τα προβλήματα συνεχίστηκαν και μετά την ολοκλήρωση της. 
    Από την πρεμιέρα της το Μάιο στο φετινό φεστιβάλ των Καννών μέχρι και λίγο καιρό πριν εξακολουθούσε να έχει προβληματική πορεία με την πολυαναμενόμενη άφιξη της στις κινηματογραφικές αίθουσες. 

    Ο λόγος περί πνευματικών δικαιωμάτων έφερε σε σημείο να αποτρέψει την ταινία να διαγωνιστεί για τον Χρυσό Φοίνικα. 
    Παρόλο που οι δημιουργοί πέρασαν τα δεινά, ο αγαπητός μας σκηνοθέτης Terry Gilliam μας παραδίδει μια φρενήρη ταινία που είναι σαν να περιλαμβάνει όλη τη φιλμογραφία του μαζεμένη σε μια ταινία.

    Το σενάριο έγραψαν οι Gilliam και Tony Grisoni που βασίστηκαν στον ‘Δον Κιχώτη’ του Miguel de Cervantes
    Πρωταγωνιστούν οι Adam Driver (Star Wars: The Last Jedi) και Jonathan Pryce (Woman in Gold) στους βασικούς ρόλους με τους Stellan Skarsgård (Mama Mia! Here We Go Again), Olga Kurylenko (Θα Σε Περιμένω Πάντα), Sergi López (Σε Τέσσερις Χρόνους), Rossy de Palma (Madame) και Jordi Mollà (Criminal) να συμπληρώνουν το υπόλοιπο βασικό καστ. 

    Η ταινία ακολουθεί την ιστορία ενός ηλικιωμένου Ισπανού τσαγκάρη που πιστεύει πως είναι ο Δον Κιχώτης και περνάει έναν σκηνοθέτη, τον Toby, για τον πιστό του ακόλουθο Σάντσο Πάντσα! 
    Οι δυο τους θα περιπλανηθούν και θα βιώσουν τρελές περιπέτειες και καταστάσεις μέσα σε διαφορετικά… χρονικά πλαίσια γνωρίζοντας πολλούς και ενδιαφέροντες χαρακτήρες στο εξωφρενικό τους ταξίδι.

    Με το γνωστό του ύφος, της ταινίας φαντασίας με έντονο το παραμυθικό στυλ, ο Terry Gilliam καταφέρνει να φέρει εις πέρας ένα έργο που σχεδίαζε να κάνει πολλά χρόνια πριν με κόπο και ιδρώτα. 
    Και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει. 
    Η κωμωδία περιπέτειας που έφτιαξε περιέχει όλα τα φανταστικά στοιχεία που έκαναν τον Gilliam γνωστό με ίσως λίγο πιο υπερβολικό τρόπο αυτή την φορά.


    Αυτό οφείλεται, ίσως, στο μακρόχρονο σχέδιο υλοποίησης της ταινίας που έκανε το σενάριο της να χάνεται κάπου μέσα στις τεράστιες φιλοδοξίες του Gilliam να το ολοκληρώσει. 
    Οι ήρωες του εδώ αποκτούν χαρακτήρα και σου κινούν το ενδιαφέρον να τους παρακολουθήσεις στην ιστορία – πολύ καλοί οι Adam Driver και Jonathan Pryce, ρόλοι που τους ταίριαζαν και με το παραπάνω – ενώ η ιστορία θα λέγαμε πως είναι ιδιαίτερα αυτοαναφορική για τον Gilliam καθώς τα περάσματα στους χρόνους των γεγονότων, οι πολύχρωμοι τόνοι της φωτογραφίας, οι ενδεικτικοί και χαοτικοί τόποι και τα πλούσια σκηνικά και κοστούμια δίνουν την εντύπωση της αγωνίας και της σύγχυσης του δημιουργού να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από την φαντασία, όπως ακριβώς καλείται να κάνει ο ήρωας Toby μέσα στην ταινία.

    Μια ταινία που όσο επίπονη ήταν η δημιουργία της, τόσο χαοτικά όμορφο είναι το τελικό αποτέλεσμα. 
    Η ατμόσφαιρα του έργου είναι ιδιαίτερα θετική, οι ηθοποιοί δίνουν πολύ καλές ερμηνείες και ο σκηνοθέτης Terry Gilliam, σαν μέλος των Monty Python κιόλας, συνδυάζει ιδανικά την κωμωδία με το παραμύθι και το φανταστικό με την περιπέτεια για να φτιάξει ένα έργο που δεν μπορεί να θυμίζει άλλον δημιουργό πέρα από τον ίδιο. 

    Αν βάλει κανείς στην άκρη το χαοτικό σενάριο που γράφτηκε τόσες φορές, θα διαπιστώσει πως ο σκηνοθέτης κατάφερε να πετύχει σε μεγάλο βαθμό τον στόχο του και το προσωπικό του στοίχημα.

    Στους κινηματογράφους από 6 Σεπτεμβρίου.

    Πάνος Μουζάκης.


    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Ο Άνθρωπος που Σκότωσε τον Δον Κιχώτη - The Man Who Killed Don Quixote (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top