F Κριτική: Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi - Star Wars: The Last Jedi - FilmBoy Κριτική: Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi - Star Wars: The Last Jedi - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi - Star Wars: The Last Jedi




    Σε έναν γαλαξία πολύ πολύ μακριά, η μάχη μεταξύ Καλού και Κακού συνεχίζεται και εμείς αναμένουμε την εξέλιξη με αγωνία, μετά τις προσδοκίες που γέννησε το Force Awakens πριν από 2 χρόνια. 

    Τη μεγάλη ευθύνη για αυτή την ταινία αναλαμβάνει ο Rian Johnson (του πολύ ενδιαφέροντος Looper), ο οποίος καλείται να διαχειριστεί το πιο δημοφιλές franchise στην ιστορία του κινηματογράφου, και να ικανοποιήσει ένα, τουλάχιστον φανατικό, κοινό. 
    Ευτυχώς (για όλους) τα πάει εξαιρετικά.

    Χωρίς να χάνει το σεβασμό του ως προς τα πρωτότυπα, η ταινία δείχνει να αποκτά έναν πιο αυτόνομο χαρακτήρα (σε αντίθεση με το Force Awakens), με τον δημιουργό να προσπαθεί να φέρει κάτι το διαφορετικό στη σειρά. 
    Βασικό ερώτημα σε τέτοιες περιπτώσεις είναι συνήθως το σενάριο, το οποίο εδώ είναι αρκετά πλούσιο και χτίζει ωραία τους χαρακτήρες, ενώ οδηγεί και σε αρκετές ανατροπές, παίζοντας με τις αμφιβολίες των ηρώων ανάμεσα στο Φως και το Σκοτάδι. 

    Το επαναστατικό κλίμα παραμένει ιδιαίτερα ενεργό διατηρώντας έναν πολιτικό χαρακτήρα που αχνοφαινόταν και στο Force Awakens, ενώ παράλληλα κάνει και ένα ελαφρύ σχόλιο για την «επικερδή επιχείρηση» του πολέμου.

    Και σκηνοθετικά όμως τα πάει πολύ καλά καθώς καταφέρνει να διατηρήσει ισορροπία μεταξύ των παράλληλων ιστοριών που εκτυλίσσονται, τις οποίες ενώνει αρμονικά κρατώντας έναν πολύ καλό ρυθμό. 
    Υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία μοιάζουν κάπως επιτηδευμένα με σκοπό τον εντυπωσιασμό, αλλά είναι λίγα, όπως και οι φορές που η ταινία πάει να κάνει κάποιες μικρές κοιλιές. 



    Αποφεύγει όμως τις παγίδες και δημιουργεί ένα αποτέλεσμα το οποίο κυλάει πολύ ευχάριστα παρά τη διάρκεια των 2,5 ωρών, καθώς μας αποζημιώνει με αρκετές καλογυρισμένες αερομαχίες, κάποιες λίγες αλλά καίριες «φωτοσπαθομαχίες», το κατάλληλο μουσικό χαλί από τον John Williams, και τα απαραίτητα μικρά χιουμοριστικά διαλείμματα. 
    Μερικές φορές βέβαια σαν να υπερβάλλει με τη συχνότητα των αστείων θέλοντας να βγάλει γέλιο από όλους τους χαρακτήρες, αλλά τις περισσότερες φορές το χιούμορ είναι εύστοχο.

    Όσον αφορά τους ηθοποιούς, αν και ορισμένοι δεν έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένους ρόλους, όλοι είναι ταιριαστοί, είτε είναι νεοεισερχόμενοι στη σειρά (και τους αφήνουμε για έκπληξη), είτε συνεχίζουν από παλαιότερες ταινίες. 

    Ξεχωρίζουν η Daisy Ridley (Murder on the Orient Express) ως Rey η οποία έχει μπόλικο κινηματογραφικό χρόνο τον οποίο αξιοποιεί με την πολύ φυσική της παρουσία, ο Adam Driver (Logan Lucky) στο ρόλο του Kylo Ren διαλύει κάθε είδους αμφιβολία μπορεί να είχε κάποιος για την επιλογή του, ο Mark Hamill (Force Awakens) o οποίος 40 χρόνια μετά την πρώτη ταινία αναπαριστά τον Luke και δίνει μια εξαιρετική και καθοριστική ερμηνεία, και φυσικά η Carrie Fisher στην τελευταία της εμφάνιση ως πριγκίπισσα Leia μετά τον ξαφνικό θάνατό της πριν από έναν περίπου χρόνο.

    Συγκεντρώνοντας τα παραπάνω, έχουμε μια ιδιαίτερα απολαυστική ταινία, η οποία συνδυάζοντας τη δράση με καλογραμμένο σενάριο και χιούμορ, αποτελεί ένα από τα πιο πετυχημένα κεφάλαια της σειράς. 

    Στους κινηματογράφους από 14 Δεκεμβρίου.

    Γιώργος Νυκταράκης.



    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Star Wars: Οι τελευταίοι Jedi - Star Wars: The Last Jedi Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top