F Οδηγός Επιβίωσης για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας - FilmBoy Οδηγός Επιβίωσης για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας - FilmBoy
  • Latest News

    Οδηγός Επιβίωσης για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας


    Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας – Νύχτες Πρεμιέρας κλείνει 24 χρόνια και παρουσιάζει για μια ακόμα φορά ένα απολαυστικό και ενδιαφέρον πρόγραμμα μέσα από τις πολλές θεματικές ενότητες. 
    Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 20 ως τις 30 Σεπτεμβρίου στις αίθουσες Δαναός, Odeon Opera, Άστορ, Ideal και Ταινιοθήκη της Ελλάδος ενώ θα πραγματοποιηθεί και μια προβολή στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση. 
    Η έναρξη του φεστιβάλ θα γίνει την Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη νέα ταινία του Paweł PawlikowskiCold War / Ψυχρός Πόλεμος’  με παρουσία του σκηνοθέτη. 
    Η τελετή λήξης θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Παλλάς το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου με την ταινία ‘The Old Man & The Gun / Ο Κύριος και Το Όπλο’ σε σκηνοθεσία του David Lowery με την τελευταία κινηματογραφική εμφάνιση του μεγάλου Robert Redford ο οποίος δήλωσε πως σταματάει την υποκριτική του καριέρα. 
    Αυτά και πολλά άλλα κατόρθωσε να μαζέψει η ομάδα του φεστιβάλ για την φετινή διοργάνωση. 
    Πάμε να τα εξερευνήσουμε στις κατηγορίες παρακάτω.

    Διεθνές Διαγωνιστικό

    Από τις βασικές κατηγορίες του φεστιβάλ, το διεθνές διαγωνιστικό απαρτίζεται φέτος από 15 ταινίες που προέρχονται κυριολεκτικά από όλες τις γωνιές της γης. 
    Από αυτές ξεχωρίζουμε τη μεξικάνικη ταινία ‘Museum / Ληστεία στο Μουσείο’ του Alonso Ruizpalacios με πρωταγωνιστή τον Gael Garcia Bernal, την ελβετική ταινία ‘Midnight Runner / Ο Δρομέας του Μεσονυχτίου’ του Hannes Baumgartner που αποτελεί την πρώτη ταινία του σκηνοθέτη όπως πρώτη ταινία μεγάλου μήκους είναι και το road movie ‘Summer Survivors / Οδηγός Καλοκαιρινής Επιβίωσης’ της Marija Kavtaradze από τη Λιθουανία. 
    Ωστόσο και το υπόλοιπο τμήμα δείχνει να έχει ενδιαφέρουσες παραγωγές, μένει μονάχα να ανατρέξετε στο ωρολόγιο πρόγραμμα!


    Διεθνές Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ

    Από τις 8 ταινίες αυτής της κατηγορίας, μπορούμε να προτείνουμε το αρκετά ενδιαφέρον ‘The Price of Everything / Όλα για Πούλημα’ του Nathaniel Kahn που θα βρίσκεται στην Αθήνα όπου και θα δώσει masterclass με ελεύθερη είσοδο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με αφορμή τη προβολή του νέου του ντοκιμαντέρ. 
    Ακόμα, το animation και ερευνητικό ντοκιμαντέρ ‘Chris, the Swiss / Κρις, ο Ελβετός’ της Anja Kofmel και το ‘Bisbee 1917 / Μπίσμπι 1917’ του Αμερικάνου Robert Greene έρχονται για να κλέψουν τις εντυπώσεις.

    Είδωλα

    Ανάμεσα στις 6 ταινίες αυτής της ιδιαίτερης κατηγορίας, θα λέγαμε πως περισσότερο ενδιαφέρον βρίσκουμε τη νέα ταινία του φωτογράφου Bruce Weber με τον παράξενο τίτλο ‘Nice Girls don’t stay for Breakfast / Τα Καλά Κορίτσια δεν μένουν για Πρωινό’, ένα ασπρόμαυρο φιλμ που εστιάζει στον θρυλικό ηθοποιό Robert Mitchum με σπάνιο και μη υλικό που φανερώνει την εκρηκτική του περσόνα όπως δηλώνουν συνεργάτες και θαυμαστές του. 
    Άκρως ενδιαφέρον.

    Ελληνικά Ντοκιμαντέρ

    Σε αυτή την κατηγορία καλή επιλογή μας φαίνεται η ταινία ‘Σόπι – Μια Ημέρα Ακόμη’  του Χρήστου Πυθαρά που αφηγείται ένα 24ωρο στο χωριό Σόπι που βρίσκεται κοντά στον Πύργο Ηλείας. 
    Η ταινία υπήρχε στα αρχικά σχέδια του σκηνοθέτη πριν από δέκα χρόνια και έφτασε σε σημείο να ακυρωθεί η δημιουργία της. 
    Οπότε είμαστε ευτυχείς που ολοκληρώθηκε και μπορούμε να την δούμε στην τελική της μορφή.

    Τα Αγαπημένα των Φεστιβάλ

    Και εδώ συναντούμε την κατηγορία με τις περισσότερες συμμετοχές. 
    Για την ακρίβεια είναι 33 (!) ταινίες και όμως ορισμένες κάνουν τη διαφορά. 
    Προτείνουμε, λοιπόν, τη νέα ταινία του Christian PetzoldTransit’, τη γερμανική ‘The Silent Revolution / Η Σιωπηλή Επανάσταση’ του Lars Kraume, το μεγάλου μήκους ντεμπούτο ‘Fake Tattoos / Ψεύτικα Τατουάζ’  του Καναδού Pascal Plante αλλά και το επίσης μεγάλου μήκους ντεμπούτο ‘The Armadillo’s Prophecy / Η Προφητεία του Αρμαντίλο’ του Emanuele Scaringi από την Ιταλία. 
    Και άμα δεν σας αρκούν αυτές, στο δεύτερο μέρος ακολουθούν το ενδιαφέρον και φιλόδοξο έργο ‘Rojo / Κόκκινη Έκλειψη’ του αργεντινού σκηνοθέτη Benjamin Naishtat, το σχεδόν τρίωρο νέο έργο του Carlos ReygadasOur Time / Nuestro Tiempo’  που ανέλαβε σενάριο, σκηνοθεσία, μοντάζ και επίσης πρωταγωνιστεί μαζί με τη σύζυγο του και τέλος το ‘In My Room’ του Ulrich Köhler που αποτελεί συμπαραγωγή Γερμανίας και Ιταλίας.

    Μουσική & Φιλμ

    Φέτος η συγκεκριμένη ενότητα περιέχει μονάχα 3 ταινίες, από τις οποίες κάνουμε μια επιλογή και αυτή είναι η ταινία ‘Conny Plank – The Potential of Noise / Κόνι Πλανκ – Ο Οραματιστής του Θορύβου’  που συν-σκηνοθέτησαν ο Stephan Plank, γιος του Conny Plank, με τον σκηνοθέτη, φωτογράφο και σχεδιαστή Reto Caduff
    Γερμανικής παραγωγής, η ταινία αποτελεί την πρώτη συνεργασία των δημιουργών και έρχεται να κερδίσει εντυπώσεις μιας και είναι ήδη βραβευμένη ως το καλύτερο γερμανικό ντοκιμαντέρ για το 2018.


    Μετά τα Μεσάνυχτα

    8 ταινίες θα προβληθούν τα μεσάνυχτα για φέτος σε μία από τις αγαπημένες κατηγορίες του φεστιβάλ. 
    Από αυτές ξεχωρίζουμε ήδη τα πολυαναμενόμενα ‘In Fabric / Το Στοιχειωμένο Ύφασμα’  του Peter Strickland και τη νέα δημιουργία του Πάνου Κοσμάτου Mandy’ που αποτελεί συμπαραγωγή ΗΠΑ και Βελγίου. 
    Και προφανώς δεν γίνεται να μείνει εκτός λίστας το μοναδικό ‘The Changeling / Απόλυτος Τρόμος’  με τον George C. Scott από το μακρινό 1980, μια κορυφαία ταινία που θα γίνει περισσότερο κορυφαία από τη στιγμή που ο σκηνοθέτης της Peter Medak θα παρευρεθεί στην προβολή της! 
    Σπεύσατε όσοι το έχετε δει αλλά και όσοι δεν το έχετε δει ως σήμερα!

    Ειδικές Προβολές

    Μιας και ο σκηνοθέτης Peter Medak θα βρίσκεται στην Αθήνα για να προλογίσει την παλιά του αλλά και τη νέα του ταινία, ίσως αυτό αποτελεί ένα λόγο παραπάνω να δείτε το ντοκιμαντέρ του με τίτλο ‘The Ghost of Peter Sellers / Το Φάντασμα του Πίτερ Σέλλερς’  που μιλάει για τις περιπέτειες που έζησε ο Medak όταν συνεργάστηκε με τον Peter Sellers για την ταινία ‘Ghost in the Noonday Sun’ πίσω στο 1973. 
    Επίσης ενδιαφέρουσα επιλογή δείχνει το έργο ‘The Dead and The Others / Η Βροχή τραγουδάει στο Χωριό των Νεκρών’ που συν-σκηνοθέτησαν οι  João Salaviza και Renée Nader Messora.

    Διαμάντια του Πολωνικού Σινεμά

    Και οι 9 ταινίες είναι εξαιρετικές ως επιλογές από ένα ούτως ή άλλως κινηματογράφο που εκείνη την περίοδο έβγαζε τη μια εξαιρετική ταινία πίσω από την άλλη. 
    Πρόκειται για μια κατηγορία που αξίζει συνολικά και έχει προφανώς έχει νόημα ο θεατής να επιλέξει όσα περισσότερα μπορέσει από το πρόγραμμα. 
    Επιλογές ανάμεσα σε ‘Ashes and Diamonds / Στάχτες και Διαμάντια’  του Andrzej Wajda, το ‘The Hourglass Sanatorium / Το Σανατόριο της Κλεψύδρας’ του Wojciech Has, το ‘Walkover / Εγκατάλειψη’ του Jerzy Skolimowski, το ‘Eroica / Ερόικα’ του Andrzej Munk ή ακόμα και το ‘Night Train / Νυχτερινό Τρένο’ του Jerzy Kawalerowitz και το ‘Salto / Σάλτο’ του Tadeusz Konwicki σίγουρα αξίζουν και με το παραπάνω. 
    Δεν υπάρχει μία και μοναδική επιλογή εδώ πέρα, προλάβετε όσα μπορείτε!

    Αφιέρωμα στον Γιώργο Πανουσόπουλο

    Κάτι σχετικά αντίστοιχο ισχύει και εδώ σε αυτό το αφιέρωμα σε έναν από τους πιο γνωστούς και αξιόλογους διευθυντές φωτογραφίας του ελληνικού σινεμά. 
    Δηλαδή καλό είναι να δείτε ο,τι δεν έχετε δει ως τώρα. 
    Το αφιέρωμα περιλαμβάνει όλες τις ταινίες μεγάλου μήκους που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Πανουσόπουλος από το 1979 με το ‘Ταξίδι του Μέλιτος’ ως την ‘Τεστοστερόνη’ από το 2004. 
    Ταινίες σαν τα ‘Οι Απέναντι’ και ‘Μανία’ αξίζουν να τα δείτε ή να τα ξαναδείτε στη μεγάλη οθόνη πόσο μάλλον με την παρουσία συντελεστών στις ταινίες. 
    Είναι ευκαιρία. 
    Παράλληλα στο φεστιβάλ θα προβληθεί και η πιο πρόσφατη ταινία του σκηνοθέτη με τίτλο ‘Σε Αυτή τη Χώρα Κανείς δεν ήξερε να Κλαίει’.

    Μπέργκμαν 100

    Το φεστιβάλ φέτος τιμάει τον σπουδαίο Σουηδό σκηνοθέτη που γεννήθηκε πριν από 100 χρόνια με μια εξίσου σπουδαία ταινία του που κλείνει 50 χρόνια ζωής και είναι μια όχι και τόσο γνωστή στιγμή του. 
    Πρόκειται για την ταινία ‘Shame / Ντροπή’ που γυρίστηκε το 1968, πρωταγωνιστούν οι Max Von Sydow και Liv Ullmann και εμείς θα την προτιμήσουμε για να την απολαύσουμε στη μεγάλη οθόνη.


    Spotlight στον Paweł Pawlikowski

    Πέραν της πρεμιέρας του φεστιβάλ με το ‘Cold War / Ψυχρός Πόλεμος’ που προβάλλεται άλλη μια φορά στο πρόγραμμα, το φεστιβάλ ετοίμασε ένα μικρό αφιέρωμα στον Πολωνό δημιουργό με 3 ταινίες του. 
    Από αυτές, επιλέγουμε το ‘Last Resort / Το Τελευταίο Καταφύγιο’  με μοναδικό κριτήριο το ότι είναι ίσως η λιγότερο γνωστή δημιουργία του ανάμεσα στις 3 ταινίες του αφιερώματος και έτσι αρκεί να το δούμε πρώτη φορά ή να το ξαναθυμηθούμε ανάλογα. 
    Η ταινία γυρίστηκε το 2000 και είναι η δεύτερη ταινία του σκηνοθέτη.

    Σινεμά & Ισότητα / Το Μέλλον είναι Γυναίκα

    Την ενότητα αυτή επιμελήθηκαν βασικά οι γυναίκες του φεστιβάλ και οι όλες οι προβολές θα πραγματοποιηθούν με ελεύθερη είσοδο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος. 
    Εδώ κάνουμε μια επιλογή και προτείνουμε την μεξικάνικη ταινία ‘The Eternal Feminine / Το Αιώνιο Θηλυκό’  της Natalia Beristain που μιλάει για την ιστορία της Rosario Castellanos, μία από τις πιο σπουδαίες γυναίκες συγγραφείς της μεξικάνικης λογοτεχνίας.

    Μικρές Ιστορίες

    Για τις μικρού μήκους ταινίες των νέων σκηνοθετών, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι καλή επιτυχία σε όλους. 
    Θα προβληθούν συνολικά στο φεστιβάλ 47 μικρού μήκους ταινίες στο διαγωνιστικό τμήμα και 4 εκτός διαγωνιστικού. 
    Επιπλέον, θα προβληθούν και 16 διεθνείς μικρού μήκους ταινίες. 
    Αξίζουν και αυτές μια ματιά.

    Parties

    Τέλος, θα πραγματοποιηθούν και 6 πάρτι στο διάστημα του φεστιβάλ.
    Αυτά θα γίνουν στους παρακάτω χώρους:
    -Φουάρ (Παρασκευή 21/9, 23.30)
    -Ρομάντσο (Σάββατο 22/9, 23.30)
    -Ιπποπόταμος (Δευτέρα 24/9, 22.30)
    -Baba Au Rum (Πέμπτη 27/9, 23.00)
    -Blue Bird (Παρασκευή 28/9, 23.00)
    -Six D.O.G.S (Σάββατο 29/9, 23.00)
    Η επιλογή ή οι επιλογές είναι πάνω σας!

    Πάνος Μουζάκης
    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Οδηγός Επιβίωσης για το 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top