F Κριτική: Νεκρονόμικον: Το Βιβλίο της Κολάσεως - Necronomicon (2018) - FilmBoy Κριτική: Νεκρονόμικον: Το Βιβλίο της Κολάσεως - Necronomicon (2018) - FilmBoy
  • Latest News

    Κριτική: Νεκρονόμικον: Το Βιβλίο της Κολάσεως - Necronomicon (2018)



    Υπάρχουν μερικά βιβλία τα οποία για το καλό όλων μας είναι ασφαλές να μη διαβαστούν. 
    Ένα από αυτά είναι το Necronomicon. 
    Όταν όμως το θρυλικό αυτό βιβλίο φτάνει στα χέρια του βιβλιοθηκάριου Luis, αυτός θα βρεθεί αντιμέτωπος με σκοτεινά και τρομακτικά μυστικά.

    Η θεματολογία του αγαπημένου horror συγγραφέα H.P. Lovecraft, μεταφέρεται αυτή τη φορά στην Αργεντινή δια χειρός του σκηνοθέτη Marcelo Schapes, ενώ έχει προηγηθεί η ταινία του 1993 που φέρει τον ίδιο τίτλο. 
    Και σε αυτή την ταινία, στο επίκεντρο βρίσκεται το βιβλίο Necronomicon, με την αναζήτηση του βιβλίου και των μεταφυσικών μυστικών του να φέρνουν στο μυαλό το The Ninth Gate του Roman Polanski, όπου και εκεί το ενδιαφέρον τριγυρνούσε γύρω από την ύπαρξη και ερμηνεία ενός αποκαλυπτικού βιβλίου.

    Στα πιο τεχνικά, η ταινία χαρακτηρίζεται από καλογραμμένο σενάριο σε επίπεδο διαλόγων και μια σύγχρονη σκηνοθετική ματιά από τον Schapes, ο οποίος χτίζει μια ατμόσφαιρα μυστηρίου η οποία κινείται ανάμεσα σε μεταφυσικές ερμηνείες και μια τύπου αστυνομική έρευνα, γύρω από την εύρεση του βιβλίου αλλά και έναν αναπάντεχο φόνο. 

    Και όπως γίνεται συνήθως σε παρόμοιες θεματολογίες, καταφέρνει να ευαισθητοποιήσει για τη δύναμη της γνώσης που κουβαλάνε τα βιβλία και το σεβασμό που πρέπει να δείχνουμε προς αυτά καθώς αποτελούν ένα χαρακτηριστικό δείγμα του ανθρώπινου πολιτισμού. 
    Τώρα αν αυτός είναι πράγματι ένας ανθρώπινος πολιτισμός, είναι ένα θέμα που επιτρέπει πολλαπλές ερμηνείες.


    Πολύ ταιριαστές και οι ερμηνείες, με τον πρωταγωνιστή Diego Velazquez να βγάζει με επιτυχία την αγωνία και τις φοβίες του χαρακτήρα του, και φυσικά του Federico Luppi σε έναν καθοριστικό για την εξέλιξη ρόλο. 
    Αυτή μάλιστα αποτελεί την τελευταία ταινία του ηθοποιού ο οποίος έφυγε από τη ζωή πριν μερικούς μήνες. 

    Ο Federico Luppi πέρα από την μεγάλη αναγνώριση που είχε στην Αργεντινή, ξεπέρασε τα σύνορα της χώρας του και έγινε ευρύτερα γνωστός χάρη στις συνεργασίες του με τον Guillermo del Toro στις ταινίες Cronos, The Devil’s Backbone και φυσικά στο μοναδικό Pan’s Labyrinth.

    Την ταινία προλόγισε ο ίδιος ο σκηνοθέτης Marcelo Schapes, μαζί με την πρωταγωνίστρια Maria Cali,  που βρέθηκαν στην Αθήνα για τη προβολή της ταινίας στο 5ο Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ.

    * Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο 5ο Horrorant Film Festival ΝΥΧΤΕΣ ΤΡΟΜΟΥ.

    Γιώργος Νυκταράκης.




    • ΜΗ ΞΕΧΑΣΕΙΣ ΝΑ ΣΧΟΛΙΑΣΕΙΣ
    • Facebook Comments
    Item Reviewed: Κριτική: Νεκρονόμικον: Το Βιβλίο της Κολάσεως - Necronomicon (2018) Rating: 5 Reviewed By: Konstantinos
    Scroll to Top